Ši žinia reiškia naują smūgį ES, kuri jau kreipėsi į blokui nepriklausančias valstybes, prašydama atšaukti kai kuriuos ES žemės ūkio produkcijos importo apribojimus, kurie esantys per griežti, turint omenyje jos intensyvias pastangas neleisti užkrečiamai ligai išplisti.

Prancūzijai antradienį patvirtinus, kad šiaurės vakariniame Majeno departamente užregistruotas pirmas snukio ir nagų ligos židinys, ES veterinarijos komitetas dviem savaitėms uždraudė Prancūzijai eksportuoti kanopinius galvijus - raguočius, avis ir kiaules.

Tačiau JAV žemės ūkio departamentas žengė dar toliau, uždrausdamas importuoti bet kokius galvijus ir galvijų kilmės produktus iš ES. JAV pavyzdžiu beveik iškart pasekė Kanada. Manoma, kad nuo JAV sprendimo labiausiai nukentės Italijos, Olandijos ir Didžiosios Britanijos pramonė, o prekybos tarp JAV ir ES apimtys sumažės 500 mln. dolerių.

Europos Komisijos atstovė antradienį pareiškė, jog bus stengiamasi kuo greičiau išsiaiškinti JAV poziciją.

Siekiant lokalizuoti prieš tris savaites kilusią epidemiją, Didžiojoje Britanijoje jau paskersta arba planuojama paskersti apie 170 tūkst. galvijų. Ligai persimetus į Prancūziją, sustiprėjo baimė, kad dėl epidemijos gali nukentėti visos Europos ekonomika, pirmiausia žemės ūkio bei turizmo sektoriai, išaugti mėsos kainos ir padidėti infliacija. Snukio ir nagų liga dar labiau pakirto vartotojų pasitikėjimą žemės ūkiu ir mėsos pramone, kurį prieš tai sudrebino kempinligės skandalas.

Prevencinėms priemonėms, kurių ėmėsi Prancūzija savo bandoms nuo užkrato apsaugoti, nepasiteisinus, antradienį Norvegija uždraudė iš Prancūzijos importuoti visus žemės ūkio produktus, o Portugalija ir Ispanija uždraudė įvežti gyvus galvijus. Vokietijos valdžia įspėjo turistus grįžtant iš Prancūzijos neparsivežti jokio maisto, kuris gali būti užkrėstas žmogui nepavojingos, tačiau galvijams mirtinos ligos virusais.

Gali būti, kad snukio ir nagų ligos virusas jau pasklido po daugiau Prancūzijos regionų, nes iš Didžiosios Britanijos importuotos avys pateko į 20 skirtingų vietų. Į rytus nuo Paryžiaus bei Prancūzijos pietrytinėje dalyje užregistruota mažiausiai 11 galimų ligos židinių. Didžiojoje Britanijoje ligos, kuri gali būti pernešama vėjo ar per drabužius, židiniai nustatyti 200 ūkių ir skerdyklų.

Snukio ir nagų ligos krizė gali sugriauti Didžiosios Britanijos premjero Tonio Blero (Tony Blair) planus ir priversti atidėti parlamento rinkimus, kuriuos jis ketina paskelbti gegužės 3 dieną.

Kaip Vašingtone informavo JAV žemės ūkio departamento atstovas, į JAV atvykstantys ES piliečiai nuo šiol privalės muitininkams pranešti, ar ES lankėsi žemės ūkiuose ir mėsos perdirbimo įmonėse. Ligi šiol toks reikalavimas galiojo tik keliautojams iš Didžiosios Britanijos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją