Šį eksperimentą organizavo „Kia“ automobilių atstovybė Jungtinėje Karalystėje. „Kia Driving Test Challenge“ tyrimas parodė, kad net 50 proc. patyrusių vairuotojų šioje šalyje veikiausiai neišlaikytų D.Britanijos vairavimo egzamino dar sykį. Statistika rodo, kad vairuotojo pažymėjimą iš pirmo karto išsilaiko 42 proc. vairavimo mokyklas lankančių britų.

Tyrime dalyvavo daugiausiai vairuotojai, turintys didesnį nei 10 m. vairavimo stažą, bet buvo ir tokių, kurie prie vairo yra praleidę ir virš 30 m. Jie turėjo įveikti standartinio egzamino 40 min. maršrutą, o juos egzaminavo profesionalus vairavimo instruktorius Damienas Burke. Jo teigimu, žymiai blogiau už susikirtusių skaičių yra tai, kad pusė vairuotojų pridarė kritinių klaidų. Jeigu tai įvyktų tikrame vairavimo egzamine, instruktorius būtų priverstas jį iškart nutraukti.

Viena didžiausių britų vairuotojų bėdų įvardytas prastas kitų eismo dalyvių stebėjimas. Pavyzdžiui, testo dalyviai labai dažnai nesidairydavo į veidrodėlius manevruodami, nesilaikydavo saugaus greičio bei tinkamo atstumo nuo priešais važiuojančių transporto priemonių.

„Susimasčiau, kaip šie vairuotojai elgiasi prie vairo kai jų nestebi instruktorius ir jie nebando išlaikyti šio testo?“, – retoriškai klausė D.Burke.

Jis taip pat pastebėjo, kad dauguma vairuotojų tyrimo metu išlaikė stereotipinius lyčių bruožus: vyrai dažnai pervertindavo savo galimybes ir viršydavo greitį, o moterys apgalvodavo kiekvieną manevrą, tačiau jų lėtumas neretai trukdydavo kitiems eismo dalyviams.

Nors Didžiosios Britanijos keliuose įprasta matyti mobiliuoju telefonu besinaudojančius vairuotojus, tačiau ar dėl to nors vienas dalyvis neišlaikė šio tariamo egzamino, nepranešama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją