Gatvėje

Gatvės purvo dėmių neskubėkite valyti iš karto. Leiskite joms išdžiūti, tuomet nuvalykite šiurkščiu šepečiu.

Žolės dėmes ant šviesių ir vilnonių audinių reiktų patepti mišiniu iš lygiomis dalimis paimto glicerino ir baltymo. Po valandos nuplauti šiltu vandeniu. Šviesias dėmes nuo žolės galima pašalinti iškart, jei drabužius išskalbsite muiluotu vandeniu su nedideliu kiekiu amoniako. Ant itin švelnių audinių atsiradusias žolės dėmes derėtų naikinti mirkant jas gryname spirite.

Aliejinių dažų dėmes reikia šalinti vatos tamponu, sumirkytu augaliniame aliejuje. Po to suteptą vietą reikia išskalbti šiltame vandenyje su skysčiu indams plauti. Senolių metodas, kažkada taikytas visiems audiniams – benzino ir acetono mišinys.

Rūdžių dėmes iš bet kokio audinio galima pašalinti šviežiai spaustomis citrinos sultimis. Sudrėkintą sultimis vietą reikia palyginti karštu lygintuvu per medžiagą, paskui dar kartą patrinti vata, sudrėkinta sultimis, ir praplauti šiltu vandeniu. Padės ir pašildytas iki 80 laipsnių actas. Išteptą audinio dalį reikia pamerkti tirpale 5 minutėms, paskui praskalauti šiltame vandenyje su amoniaku. Sintetiniai audiniai, ištepti rūdimis, lengvai nusiplauna skalbiant šiltame vandenyje su skalbimo milteliais.

Suodžių dėmes galima išvalyti vatos tamponu, suvilgytu terpentinu. Šviežią dėmę pakanka išplauti su muilu.

Anekdotas į temą

Aliejinių dažų dėmė nebus tokia pastebima ant jūsų drabužių, jei jų daugiau nesivilksite.

Derva. Vanduo čia bejėgis. Iš pradžių reikia kruopščiai nukrapštyti dervą, paskui dėmę tepti terpentino aliejumi, spiritu, acetonu ar benzino, paskui išskalbti.

Žiedadulkės. Pamirkyti spirite, išskalbti paprastais skalbimo milteliais, jei reikia – pakartoti naudojant baliklį.

Namie

Prakaito dėmės išnyksta, jei skalbiant į vandenį įpilame šiek tiek amoniako. Vilnoniuose audiniuose jas galima panaikinti medžiagos gabalėliu, pamirkytu druskos tirpale. Jei dėmės vis dėlto lieka, patrinkite jas spiritu. Norint pašalinti dėmes iš baltų drabužių, prieš skalbdami pamerkite drabužius į šaltą vandenį su ištirpinta jame druska.

Prie stalo

Geriausia priemonė uogų dėmėms valyti – citrinų sultys arba citrinos rūgštis.

Raudonojo vyno ar vaisių dėmes iš baltų drabužių galima pašalinti uždėjus audinį ant gilaus indo ir liejant dėmę verdančiu vandeniu. Kai kas rekomenduoja naudoti karštą pieną arba amoniaką.

Šviežios uogų, sulčių dėmės nuo baltų drabužių pašalinamos vandenilio peroksidu su keliais lašais amoniako, nuo spalvotų – citrinos rūgštimi arba citrinos sultimis su druska. Lauko sąlygomis naudokitės druska – užberkite ja dėmę, o paskui praplaukite vandeniu.

Raudonų uogų (aviečių, žemuogių, braškių) dėmes išvalysite patrynę acto ir citrinos sulčių mišiniu. Paskui drabužį išskalbkite.

Tamsių uogų (mėlynių) dėmes išvalysite praplovę dėmę vandenyje, palaikę rūgusiame piene, citrinos sulčių ar citrinos rūgšties tirpale. Jei dėmė iškart neišnyksta, procedūrą reikia pakartoti, o paskui daiktą išskalbti.

Šviežios pomidorų dėmės pašalinamos išskalbiant daiktą šiltame vandenyje su amoniaku, įsisenėjusios valomos vandenilio peroksidu ir amoniaku. Kad dėmė išsiplautų skalbiant, iškart užpilkite ant jos druskos.

Riebalų dėmes (mėsos, žuvies, padažų ir pan.) reikia nedelsiant išskalbti. Jei skalbiamosios mašinos nėra po ranka, užpilkite dėmę druska.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją