Pasak medikų, Lietuvoje gyvena apie 230 tūkstančių 45-55 metų amžiaus moterų, daugelis jų jaučia sveikatos būklės pablogėjimą, nulemtą menopauzės sukeltų hormonų pusiausvyros sutrikimo.

Menopauzės periodu atsirandantys organizmo pokyčiai skatina kai kurių rūšių vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, osteoporozės bei silpnaprotystės vystymąsi.

Ketvirtadienį Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje gydytoja onkologė Vida Petraitienė teigė, kad dauguma šalies moterų baiminasi pakaitinės hormonų terapijos, manydamos, kad ji gali sukelti vėžį. Gydytoja pripažino, kad ir dalis medikų pasisako prieš šį metodą.

Pasak V.Petraitienės, tik maždaug trečdalis moterų, kurioms paskirtas toks gydymas, ryžtasi jį naudoti. Tačiau, gydytojos teigimu, ginekologai yra susipažinę su šiuo gydymo metodu ir žino, kokiais atvejais jis netikslingas arba nerekomenduotinas.

Gydytojas ginekologas Jonas Ališauskas spaudos konferencijoje teigė, kad per pastarąjį šimtmetį moterų gyvenimo trukmė pailgėjo apie 30 metų, tačiau menopauzės vidurkis nepakito - dažniausiai ji pasireiškia 51 metų sulaukusioms moterims.

Jo teigimu, Lietuvoje nėra oficialios statistikos, kiek moterų naudoja pakaitinę hormonų terapiją. Tačiau, pasak jo, sprendžiant pagal vaistų pardavimus, Lietuvoje šį gydymą naudoja tik apie 4 proc. moterų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją