DELFI kalbintas valdybos narys Vaidievutis Geralavičius neslėpė, kad yra pasiėmęs 14 tūkst. Lt paskolą su 4,25 proc. palūkanomis. Pinigų jis teigė prašęs anksčiau, kai komercinių bankų siūlomos palūkanos buvo mažesnės, ir paskolą jau baigia grąžinti.

Pašnekovas siūlė tokių palūkanų nevertinti kaip malonės. Mat nemaža dalis darbuotojų paskolas gavo už palūkanas, kurios tuomet viršijo komercinių bankų nustatytas palūkanas paskoloms litais.

Įstatymas nedraudžia centrinio banko darbuotojams skolintis iš komercinių bankų ir laikyti juose indėlius, bet tai esą nepraktikuota, kad būtų išvengta galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto. Mat LB prižiūri komercinių bankų veiklą, taigi imdami iš jų paskolas, darbuotojai, pavyzdžiui, galėtų tikėtis palankesnių sąlygų.

„Turiu paskolą litais, nes esu absoliučiai tvirtai įsitikinęs, kad litas nebus devalvuotas. Palūkanos yra beveik tokios, kaip paskolų eurais, tik šiek tiek didesnės, - pažymėjo V. Geralavičius. - Visa ta isterija dėl lito devalvavimo, pradedant Seimu, išpūtė nepasitikėjimą litu. Mes žinome, kad litas nebus devalvuotas."

LB valdybos pirmininko pavaduotojas Darius Petrauskas taip pat prisipažino pasiėmęs ir tebeturintis paskolą iš darbovietės, bet tai esą padarė dar neidamas dabartinių pareigų.

„Paskolos sąlygos yra tokios, kokios standartiškai taikomos LB darbuotojams, - DELFI sakė jis. - Supraskime, kad LB darbuotojai turi asmeninį gyvenimą, finansinius planus. Turime atsižvelgti, jei turime tokias sąlygas, kokios alternatyvos rinkoje. Būsto paskolų eurais palūkanos yra panašios. Aš, žinodamas, kad turiu paskolą, nusišalindavau nuo susijusių klausimų sprendimų."

Kita valdybos pirmininko pavaduotoja Ramunė Vilija Zabulienė nepanoro atskleisti, ar yra gavusi paskolą iš LB. Dar vienas valdybos narys Audrius Misevičius šiuo metu atostogauja.

Dienraščio „Lietuvos rytas" teigimu, pernai LB savo darbuotojams išdavė 36 būsto kreditus – iš viso beveik 9 mln. Lt. Šiemet per pirmą pusmetį 17 darbuotojų paskolinta apie 4,5 mln. Lt. Paskolos litais teikiamos už 4,25 proc. metines palūkanas – maždaug tris kartus pigiau nei dabar imant paskolą komerciniame banke.

Gana aktyviai buvo suteikiami ir vartojamieji kreditai. Šiemet LB tarnautojai, paėmę 42 tokius kreditus, pasiskolino apie 400 tūkst. Lt. Pernai buvo suteikti 72 vartojamieji kreditai, paskolinta 565 tūkst. Lt. Šių paskolų metinės palūkanos sudaro 8,25 proc. – dukart mažiau nei rinkoje.

Įstatymai dar nuo 1993 m. leidžia LB paskolinti pinigų savo darbuotojams. Atstovas spaudai Mindaugas Milieška dienraščiui teigė, jog centrinis bankas nesiskolina litų, todėl turi mažiau išlaidų, o gautos palūkanos padengia su paskolų administravimu susijusias išlaidas. Per kelerius metus LB suteikė paskolų savo darbuotojams už 16,6 mln.

Ketvirtadienį su prezidente Dalia Grybauskaite susitikęs LB vadovas Reinoldijus Šarkinas pripažino, kad jo gaunamas atlyginimas – 16 401 Lt „į rankas“ – yra didokas. Vidutinis darbo užmokestis banke viršija 4 tūkst. Lt. Valdybos nariai vidutiniškai uždirba apie 21 tūkst. Lt per mėnesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją