Bendrovės mokė valdininkus gintis?

Aplinkos sveikatos centro atstovo Mariaus Urbono teigimu, mobiliojo ryšio stotims šiuo metu leidžiama 10 mikrovatų spinduliuotė. Pernai centras atliko apie 3 tūkst. matavimų, tačiau viršijimų nenustatyta. Paskutinį kartą fiksuoti pažeidimai šioje srityje 2006 m.

Tuo tarpu Žibininkų kaime gyvenanti Genovaitė, taip pat įsigijusi mikrobangų matavimo prietaisą, tiesa, nesertifikuotą atitinkamų institucijų, tikina, kad iš tiesų spinduliuotės norma yra gerokai viršijama. „Visus savo pasirinktus prietaisus – mikrobangų krosnelę, mobiliojo ryšio telefoną – mes galime išjungti. Tuo tarpu mobiliojo ryšio antenų išjungti negalime, o jos, mūsų duomenimis, gali skleisti net 70 mikrovatų spinduliuotę. Argi tai ne viršijimas?“ – komiteto posėdyje teigė moteris.

Jos teigimu, kai Žibininkų kaime prieš 6 metus ant 9 m aukščio bokštelio buvo pastatyti mobiliojo ryšio siųstuvai, vėžiu susirgo 5 žmonės, 2 iš jų mirė. Šiuo metu siųstuvas pašalintas, bet tai esą ne tik Žibininkų, bet ir visos Lietuvos problema. „Deja, žmonės, kurie išmano šią sritį, nenori arba negali apie tai kalbėti garsiai. Mat tos pačios fizikų laboratorijos finansuojamos verslo pinigais“, - teigė moteris.

Anot Genovaitės, kurios iniciatyva atsirado toks vaizdo klipas, naudojamo prietaiso skaičius, atsirandančius ekrane, norint gauti mikrovatus, reikia padauginti iš 1000.

Anot jos, naujoje higienos normoje turėtų būti įteisintas reikalavimas, kad dėl antenos pasirinkimo vietos spręstų tik visuomenė. Be to, antenos neturėtų atsirasti be higienos pasų, kadangi tai vienintelė galimybė jas kontroliuoti. „Juk tai mikrobangų krosnelė už lango. Mokslininkai neriasi iš kailio, tyrinėdami šią sritį, tačiau jie nespėja su verslu. Technologija išėjo be tyrimų. Europos Parlamentas jau pritarė, kad tai yra problema, ir siūlomas taikyti atsargumo principas. Siųstuvus reikia kelti kuo toliau, kuo aukščiau“, - teigė Žibininkų kaimo gyventoja.

Klaipėdos savivaldybės Tarybos nario Naglio Puteikio teigimu, nelegalios antenos dygsta visur. „Mūsų mieste 2 aukštų namų kvartale, dauboje, atsirado 6 metrų stiebas su „Tele 2“ siųstuvu. 6 namai atsidūrė antenos lygyje. Kai pradėjau kelti problemą, paaiškėjo, kad higienos paso nėra. Vadinasi, šis statinys ten negalėjo atsirasti.

Tačiau vykstant Žibininkų konfliktui, bendrovės susijungė ir surengė kelis seminarus, kurių pagrindinė tema – kaip Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) valdininkams ir visuomenės centrų atstovams išvengti reikalavimo dėl higienos paso. Buvo duotas ankstesnio sveikatos ministro žodinis nurodymas į pirmą raštišką gyventojų užklausimą neatsakyti, į antrą atrašyti, kad šią vietą ketinama keisti, todėl higienos pasas netenka prasmės. Taigi per seminarus teisininkai sveikatos sistemos valdininkams parengė formuluotes, kaip gintis“, - sakė uostamiesčio atstovas.

Tiesa, „Tele2“ ryšių su visuomene vadovas Andrius Baranauskas paneigė šį kaltinimą. Anot jo, mobiliojo ryšio bendrovės nebuvo sudariusios panašių sutarčių, o seminarą šia tema „Tele2“ kartą yra surengusi tik žurnalistams.

Vilniaus Subačiaus gatvėje gyvenanti Lidija piktinosi, kad pernai buvo kreiptasi į Vilniaus visuomenės sveikatos centrą, kuris nustatė, kad šioje gatvėje antena iškilo be reikalingų leidimų. Esą buvo skirta nuobauda bei pareikalauta pašalinti trūkumus. Tačiau dabar čia styro ne tik ši antena, bet netoliese ketinama kelti dar vieną.

Anot N. Puteikio, antenų spinduliuotės pažeidimai nenustatyti todėl, kad valstybinės institucijos naudoja prietaisus, kurie matuoja milivatais. Tai didesnis matavimo vienetas už mikrovatą. Būtent todėl esą prietaisai mažiau jautrūs. Tačiau specialistai tikina, kad prietaisai yra sertifikuoti ES ir patikimi.

Galiojančių įstatymų nežino nei verslininkai, nei valdininkai

Tuo tarpu visuomenės sveikatos specialistai tikina, kad šiuo metu akivaizdžių įrodymų, jog spinduliuotė kenkia žmonėms, nėra. Taip pat nėra ir statistiškai patikimų sąsajų su vėžinių susirgimų didėjimu.

Nuo šių metų gruodžio pabaigos turėtų įsigalioti ministro įsakymas, nurodantis kad antenoms higienos pasų nebereikės. Esą jie vis tiek neužtikrina saugumo. Todėl Visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba turėtų labiau orientuotis į stebėsenos planus, kitaip tariant, sistemingą kontrolę bei prevenciją.

Tačiau kol kas, panašu, antenos nekontroliuojamos niekaip. Nors dabar egzistuojančioje higienos normoje yra teiginys apie higienos paso būtinybę, kiti teisės aktai šią nuostatą neigia. Pavyzdžiui, ant stogo iškelta antena apskritai nelaikoma statiniu, tad jai išduoti higienos pasą keblu – neaišku, kuo remtis. Tos valdininkų pasimetimas nesuvokiamas N. Puteikiui – esą, jeigu statinys turi elektros prietaisą, bent jau pastarajam higienos pasas yra privalomas.

Tuo tarpu posėdyje dalyvavęs „Tele2“ atstovas tikino, kad higienos pasas – perteklinis dokumentas, kurį gauti bendrovėms labai sudėtinga dėl biurokratinių kliūčių. Tuo tarpu visų kitų higienos normoje nurodytų reikalavimų laikomasi.

„Statote antenas ten, kur nepriklauso, todėl ir sunku gauti higienos pasą, - atrėžė komiteto pirmininkas Antanas Matulas. - Ar jūsų verslas, jūsų manymu, yra etiškas ir padorus? Neseniai svarstėme laidojimų paslaugų verslą – pasirodo, apie pusė įmonių veikia be leidimų ir nežinia, ar moka mokesčius. Čia dar didesnė betvarkė“.

Parlamentarą taip pat papiktino žinia, kad „Tele2“ norėjo išsiimti vieną higienos pasą visoms savo ryšio stotims.

„Ar tai normalu, kai prašote vieno leidimo ir statysite bet kur? Ar yra panašių analogų kitose šalyse? Turbūt reikės kreiptis į Švedijos vyriausybę, kad jos bendrovė mūsų šalyje vykdo neetišką veiklą ir spaudžia politikus. Dėl alkoholio pardavimų naktį degalinėse skandinavai jau atsiprašinėjo Lietuvos. Verslininkai įsivaizduoja, kad čia jie gali elgtis kaip trečioje šalyje. Tačiau ir vietiniai valdininkai turėtų kažkaip išsiaiškinti, jei egzistuoja prieštaravimai tarp įstatymų normų“, - nuo A. Matulo kliuvo ir verslininkams, ir valdininkams.

SRK pavedė atsakingoms sveikatos apsaugos sistemos įstaigos išsiaiškinti esamą padėtį – kiek mobilaus ryšio stočių šiuo metu veikia be leidimų, ar jos nepažeidžia rekomenduojamų 50 metrų atstumo nuo gyvenamųjų namų. SAM pavesta parengti Elektroninių ryšių įstatymo pataisas, kad jos neprieštarautų higienos normai, o pačios normos netvirtinti be SRK pritarimo.

„Antenos neturėtų būti statomos ne tik ant mokyklų, darželių ir gydymo įstaigų stogų, bet ir virš gyvenamųjų namų. Norma neturėtų būti liberalizuojama. Juk dar nežinome, koks šios spinduliuotės poveikis. Kiek vaistų išleidžiama ir po 10 metų išsiaiškinama, kad jie sukelia vėžį“, - tikino A. Matulas.

Gyventojus parlamentaras paragino neužsiimti vien raštų rašymu Seimui, ministrui ar prezidentui bei parašų rinkimu, o sugalvoti įvairesnių protestų akcijų prie mobilaus ryšio antenų ar jas pastačiusių bendrovių. Esą du geri renginiai – ir antena bus išmontuota.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)