Siųsk jį mums ir laimėk romantišką vakarienę restorane tiesiai priešais Trakų pilį.

Savo receptus, parašytus gražia ir taisyklinga lietuvių kalba (ą, č, ę, ė ir t.t.), siųskite elektroniniu paštu gyvenimas@delfi.lt iki rugpjūčio 14 d.

Jeigu savo uogienę ar gamybos procesą dar ir nufotografuosite, padidinsite šansą laimėti!

Nugalėtojus rinks patys DELFI skaitytojai, balsuodami už geriausią receptą.

Nugalėtojui atiteks romantiška vakarienė už 250 Lt. restorane "Apvalaus stalo klubas" Trakuose, priešais pat pilį. Antrosios vietos laimėtojui teks fondiu šokoladui, o paguodos prizas trečiajai vietai - Anthony de Mello knyga "Varlės malda".

Nesnauskite - vasara ir konkursai netrunka amžinai! Laukiame Jūsų laiškų!

----------------------------------------------------------------------

RECEPTAI

---------------------------------------------------------------------

Delikatesinės vyšnaitės

Tai yra be galo paprastas, tačiau labai gardus uogienės receptas.

Jums reikės:

1 l vyšnių be kauliukų
200 g rudojo cukraus
cinamono

Vyšnias sumaišyti su ruduoju cukrumi ir maišant virti 0,5 val. Prieš baigiant virti suberti cinamono (pagal skonį).

Dovilė

------------------------------------------------------------------------

"Gyva" braškių uogienė

Mano uogienė ir vasarą kvepia tikromis braškėmis, joje išlieka vitaminai, nes ji...nevirta. Ji paprasta, lengvai pagaminama ir išsaugo tikrą uogų skonį bei aromatą.

Reikia:

1 kg braškių,
1kg 200 - 1 kg 300g cukraus

Braškes nuplauti, nuvarvinti. Sutrinti medine grūstuve ar šaukštu. Kai uogos bus sutrintos, dėti cukrų, išmaisyti, kad cukrus ištirptų. Supilstyti į išplautus, iškaitintus stiklainius, užsukti dangteliais ir laikyti šaldytuve (ne šaldiklyje). Ir viskas. Uogienė šaldytuve išsilaiko metus ir ilgiau.

Skanaus.
Rūta

-------------------------------------------------------------------------

Obuolių-svarainių uogienė

Uogienei reikės:

1 kg obuolių
0,5 kg svarainių
1 kg cukraus
200 gr graikiškų riešutų.

Obuolius nulupame, išvalome nuo sėklakaulių ir stambiai supjaustome. Svarainius supjaustome kaip galima smulkiau. Užpilame cukrumi, išmaišome ir paliekame pastovėti, kad susidarytų sultys. Susidariusias sultis nupilame užviriname, užpilame ant obuolių ir svarainių ir paliekame parai. Vėl nupilame sultis, užviriname ir vėl užpilame ant obuolių masės. Kai atvėsta sudedame graikiškus riešutus ir verdame pamaišydami 35 minutes.Išpilstome į stiklainius ir sandariai uždarome.

Obuolių žieveles ir sėklakaulius, svarainių sėklakaulius užpilame 1 litru šalto virinto vandens ir įdedame baziliko lapelių ir 200 gramų cukraus. Uždengiame marle ir pastatome šiltoje vietoje savaitėlei. Po savaitės nukošiame, užviriname supilstome į butelius. Gautą skystį galima naudoti ruošiant padažus vietoj acto.

Virgilija
Ukmergė

---------------------------------------------------------------------

Šaltalankių ir graikiškų riešutų uogienė

1 kg šaltalankių uogų,
200 g graikiškų riešutų,
1,5 kg cukraus,
2 stiklines vandens.

Riešutus susmulkinti, pavirti 20 min. cukraus sirupe, paskui sudėti
paruoštas šaltalankių uogas ir virti dar apie 20 min., kol bus išvirę.

Žemuogių uogienė su persikais ar rabarbarais

0,5 kg žemuogių,
0,5 kg persikų,
1 kg cukraus,
0,5 stiklinės vandens.

Vandenį su cukrumi pavirti į sirupą suberti uogas, persikus be
kauliukų ir keletą kartų pakratyti, kad nugrimztų. Užvirinti. Nugraibyti
putas. Uogienę supilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti. Labai skani.

Aviečių ir ananasų uogienė

0,5 kg aviečių,
170 g supjaustyto gabaliukais šviežio ananaso,
800 g cukraus,
1 stiklinė aviečių sulčių,
truputis vanilės.

Į platų puodą supilti sultis, suberti ir neužvirinant
ištirpinti cukrų, nugriebti putas ir sudėti ananasus. 10 min. virti ant
silpnos ugnies, suberti avietes, dar 10-15 min. pavirti. Karštą uogienę
supilti į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždaryti.

Jolanta M., Šiauliai

-----------------------------------------------------------------------

(Neprinokusių pomidorų) Gintarinė uogienė

1 kg pomidorų,
1,5 kg cukraus,
2 stiklinės vandens,
vanilės, citrinos sulčių.

Ši uogienė verdama rudenį, kai yra daug mažų pomidoriukų. Pomidorai nuplaunami, dedami į verdantį vandenį ir pavirinami keletą minučių. Išgriebus panardinami į šaltą vandenį. Tada nulupama odelė, kuri sutrūkinėja (jei tingit-galima šį uogienės paruošimo etapą praleisti:)

Taip paruošti pomidorai užpilami išvirtu, citrinos sultimis parūgštintu šaltu sirupu. Sekančią dieną sirupas nupilamas, užvirinamas ir užpilamas karštas. Po 10- 12 val. dar kartą užvirinamas, sudedami pomidorai ir viskas verdama, kol pomidorai pasidaro skaidrūs.

Išvirta uogienė atšaldoma, supilstoma į stiklainius. Uogienė ne tik gražios žalsvai geltonos spalvos, nenusakomo aromato (kažkuo primena vaikystėje valgytus cukrinius "gaidelius"). Smagiausia stebėti žmonių reakciją, kai sužino, iš ko pagaminta uogienė. Akivaizdu, bet neįtikėtina! Skanaus!

Lina (Tauralaukis)

-----------------------------------------------------------------------

Mano gardžiausia uogienė – apelsinienė

Niekam ne paslaptis, jog cukinija yra ta daržovė, kuri bus kuo tik panorėsi, su raugintais agurkais – agurku, su slyvom – slyvom… O su apelsinais – virs apelsinais. Tiesa, padaryti kompotai ir kiti produktai su cukinija dažnai liaudiškai sakant, “iššauna”, bet patikėkit – apelsinienė nespės – ją greitai suvalgysite. Su balta duona, ant trapios tešlos, pakeptu pyragu, blyneliais, karštais sumuštinais… Receptas tikrai paprastas ir pigus:

cukinija (apie 2 kg);
3-4 apelsinai;
šauktas citrinų rūgšties;
0,5 kg cukraus;
galima verdant įmesti porą gvazdikėlių (tik ne visiems patinka jo skonis);
šaukštas vanilinio cukraus/ vanilės sirupo.

Proporcijom galima varijuoti, gal kas mėgsta saldžiau, kas – atvirkščiai.

Taigi – pasiruošiam cukiniją – nulupam žievę, išimam sėklas, susipjaustom gabaliukais, bei viską permalam per mėsmalę. Apelsinus keliom minutėm įmetam į verdantį vandenį, kad butų kuo mažiau kenksmingų medžiagų, išėmę sėklas ir supjaustę į kelias dalis taip pat permalam mėsmale.

Beje, galima ir nedėti žievės, o su žieve ji būna kietesnė, su grūdeliais/gabalėliais. Viską sudėjus į puodą su cukrumi, citrinos rūgštimi ir kitais norimais prieskoniais, verdame apie valandą nuolat pamaišant. Sudedame į nedidelius stiklainiukus ir laikome šaldytuve, neilgam – nes tikrai skanu!

Taigi – skanaus ir Jums!
Dovilė

------------------------------------------------------------------------

Uogienė iš pienių

Surinkite 200 vnt. gėlių krepšelius, išplaukite, įdėkite į emaliuotą puodą, įdėkite 1 sutrintą citriną ir 10 vyšnių lapų, jie priduos papildomą aromatą. Įpilti 0,5 litro verdančio vandens ir virti ant mažos ugnies 10 minučių po dangteliu. Tada duoti pastovėti vieną parą, perkošti ir išspausti. Privesti iki virimo, pridėti 1 kg cukraus ir virti dar pusvalandį.

Uogienė gaunasi labai gardžiai kvapi ir skani. Beje, ši uogienė yra gera profilaktikos priemonė nuo astmos ir bronchitų.
Skanaus!

Oksana

------------------------------------------------------------------------

Perskaičiau daugybę uogienių receptų, kuriuos siūlo „Delfi“ skaitytojai, ir nutariau pasiūlyti savąjį.

Deja, nuotraukėlių nesu padariusi, bet uogienė labai gražiai atrodo išpilstyta į skirtingų dydžių ir formų stiklainius ar indelius, papuoštais popieriaus ar medžiagos „dangteliais“.

Šią uogienę sumąsčiau netyčia, kai vasaros pabaigoje sodyboje aktinidijų šakos lūžo nuo saldutėlių, prinokusių vaisių. Sodininkai tikrai žinos, kad aktinidijos vaisius – mažo kivio atitikmuo, tik be odelės.

Gerai prinokęs vaisius yra ypatingai saldus, puikaus aromato. Gaila, kad aktinidijos vaisiai noksta skirtingu metu, todėl didelio kiekio jų surinkti nepavyksta.

Bet jei jūs turite aktinidiją, tuomet siūlau jums aktinidijų uogienės receptą:

Aktinidijos vaisių – kiek pavyko surinkt
Cukraus pagal skonį, bet nepamirškite, kad vaisiai saldūs
Vienas gvazdikėlis (daugiau nedėkite, nes užaštrins uogienę ir „paslėps“ aktinidijų skonį“)

Būtų puiku, jei nepatingėtumėt nuskabyti aktinidijų “uodegėlių”, kurios panašios į agrastų, tik lengvai nusipeša. Nuplaukite vaisius, sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi, įdėkite gvazdikėlį, pakaitinkite, kol cukrus ištirps ir išpilstykite į indelius.

Ši uogienė tinka ne tik prie desertinių patiekalų, bet ir puikiai paryškins minkštų prancūziškų sūrių skonį, traškiam antienos kepsniui suteiks gaivumo. Ir, žinoma, šaltą žiemos vakarą pažadins gražios vasaros sapną.

Skanaus!

Miglė M.

------------------------------------------------------------------------

Abrikosų džemas

Mano verdamos uogienės vaisiai (abrikosai) puikuojasi mano sode.

Nuskintus abrikosus nuplaunu, išimu lengvai atsiskiriantį kauliuką, supjaustau riekelėmis, užpilu cukrumi ir laikau 1 parą.

Cukraus dedama pagal poreikį. Jei vasara karšta – abrikosai saldūs, jei lietinga – rūgštoki.

Po paros abrikosų tūris sumažėja, todėl dar nuskinu šviežių abrikosų, supjaustau ir sudedu į bendrą puodą.

Vaisius verdu apie vieną valandą, pamaišant, kol lieka vientisa tyrė. Šviežiai nuskinti abrikosai nelinkę suvirti, todėl džeme lieka minkštos masės gabaliukai.

Pakvimpa visi namai nuo aromato. Į švarius stiklainius pilu karštą džemą ir... skanaus...

Į abrikosų džemą galima dėti alyvinių obuolių – kartais puiki išeitis mažinant cukraus kiekį.

Tinka įvairiems kepiniams, tortų pertepimams, valgyti su košėmis, gardžiuojamės kaip garnyru prie paukštienos ir žvėrienos patiekalų, tiesiog skanaujame vieną, o vaikai mėgsta su ledais.

Jei tik turite galimybę - pabandykite

Jolita

--------------------------------------------------------------------------

Žinote, yra toks posakis "maistas kalba”. Kadangi tema susijusi su vasariškomis gėrybėmis, susimąsčiau, kas galėtų labiausiai atspindėti ją savo skoniu. Pasirinkau abrikosus ir visiškai neatsitiktinai. Manau, tai vasaros išpuoselėtas vaisius, kuris, deja, džiugina vos porą savaičių metuose. Ilgai brandinamas, tačiau vos prinoksta, šaukia nuskinamas, kitu atveju bėga nuo medžio ir išnyksta taip pat greitai, kaip nuostabiausias metų laikas - vasara!

Džiaugiuosi, galėdamas pasidalinti savo paprastai nepaprastu receptu, kuriame paskutinis šių metų derlius tiesiai iš sodybos.

Tikiuosi, šis receptas Jus sudomins, įtrauks, nustebins ir galų gale pasaldins gyvenimą.

Taigi, Ponios ir Paneles, Ponai ir Ponaičiai – receptas:

Abrikosų uogienė

Ingredientai:

1 kg abrikosų;
½ stiklinės cukraus;
¼ stiklinės natūralių citrinų sulčių.

Paruošimas:

1. Supjaustykite abrikosus pusiau ir išimkite kauliukus. Jei dideli abrikosai, galite supjaustyti į ketvirčius. Sudėkite abrikosus, cukrų ir citrinų sultis kartu į stiklinį arba keramikinį dubenį. Uždenkite rankšluosčiu ir atidėkite dviems - trims valandoms kambario temperatūroje. Retkarčiais švelniai pamaišykite, kad geriau pasiskirstytų ir greičiau ištirptų cukrus.

2. Kai cukrus ištirps, supilkite mišinį į virimui pritaikytą indą prieš tai jį neilgai pakaitinus ant vidutinės ugnies. Supylus mišinį į indą nustatykite ant mažos ugnies ir virkite 10 minučių švelniai ir nuolatos ją maišant. Po to virkite nemaišant apie 8 minutes, kol vaisiai atrodys permatomi ir pradės skaidytis. Šioje stadijoje nesunku sudeginti uogienę, todėl pasirodžius minėtiems požymiams reikia vėl lengvai maišyti iki tol, kol gausite norimą rezultatą.

3. Supilkite mišinį atgal į dubenį, leiskite atvėsti, tada uždenkite rankšluosčiu ir padėkite kambario temperatūroje mažiausiai 6 valandoms arba palikite nakčiai šaldytuve.

SKANAUS!

Kęstutis

-------------------------------------------------------------------------
"Persikų" džemas

Reikės:

1 kg geltonojo moliūgo;
0,7 kg cukraus;
0,5 kg svarainių;
cinamono.

Darbo eiga:

Nuluptą ir stambiais kubeliais pjaustytą moliūgą užpilti 0,5 kg cukraus. Kitame inde nuvalytus, nuplautus griežinėliais pjaustytus svarainius užpilti 0,2 kg cukraus. Abu indus sandariai uždaryti ir palikti per naktį šaldytuve, kad pasigamintų sultys.

Moliūgus savo sultyse virti, kol suminkštėja. Tuomet supilti svarainių masę ir ant silpnos kaitros, maišant virti, kol nebelieka vandens. Pagardinti cinamonu. Supilstyti į išplautus ir iškaitintus stiklainius.

Šį džemą galima naudoti kaip įdarą pyragams, sausainiams iš sluoksniuotos tešlos.

Skanaus!

Daiva

------------------------------------------------------------------------
Spanguolių uogienė

Ingredientai:

Spanguolės, 1 kilogramas
Cukrus, 1 kilogramas
Citrinos, žievelė, truputį

Gaminimas:

Uogos nuplaunamos. Po to supiltos įleidžiamos į karštą (85—90° C) vandenį 2—3 min., kad suminkštėtų odelė.

Iš cukraus ir vandens (1 kg cukraus imama stiklinės vandens) išverdamas sirupas, nugraibomos putos. Šiltu sirupu užpilamos paruoštos ir iš lėto užvirinamos. Užvirusi uogienė tuoj nukeliama ugnies, atšaldoma ir vėl užvirinama. Taip 3 kartus. Paskutinį kartą užvirinus, verdama iš lėto, nugraibant putas, kol sutirštėja, o uogos pasidaro skaidrios. Tada sudedamos citrinos arba žievelės.

Uogienė supilama į iškaitintus stiklainius, kurie hermetiškai uždaromi.

Slapukė

----------------------------------------------------------------------

Egzotiška lietuviškų agrastėlių uogienė su persikais

2 kg agrastėlių,
1 kg persikų,
1,5 kg cukraus,
pakelis uogienės tirštintojo

Agrastėlių „uodegytes“ ir „ūsiukus“ nukarpome. Vaisius švariai nuplauname, tada sumalame mėsmale, supilame į puodą ir paverdame 10 minučių (nuo užvirimo).

Persikus nuplauname, išimame kauliukus ir supjaustome kubeliais bei sudedame į verdančių agrastėlių masę. Kai uogienė užverda, supilame cukrų – intensyviai maišome. Gautą uogienės masę verdame 20 minučių (nuo užvirimo). Supilame pakelį uogienės tirštintojo ir dar paverdame 5 minutes. Nukėlus nuo ugnies, karštą uogienę supilame į stiklainiukus ir užvakuojame.

Nuostabi, kvapni uogienė! Praskaidrins nuotaiką šaltą žiemos vakarą, ir primins vasaros nuotykius. Skanaus! Rekomenduoju!

Dovilė

------------------------------------------------------------------------

Obuolienė

Ši uogienė yra ekologiška, nes vaisius užsiauginu savo sode. Ją šeimyna mėgsta valgyti su batonu, varške, miltiniais blyneliais. Ją panaudoju kepant pyragaičius.

Uogienei reikia:

2 kg obuolių
1 stiklinės cukraus
1 cukinija
0,5 stiklinės vandens

Obuolius nuplauti, supjaustyti skiltelėmis. Cukiniją nulupti, išimti sėklas ir sutarkuoti burokine tarka. Viską (išskyrus cukrų) sudėti į puodą ir ant silpnos ugnies virti apie 10 min, nuolat maišant. Po to sudėti cukrų ir dar pavirti 5 min. Skanaus.

Aldona A.

-----------------------------------------------------------------------
Žalių pomidorų uogienė

Noriu pasidalinti savo šauniu receptuku. Dabar prasidėjo rūko naktys ir pomidorai pradeda juoduot. Tai is tokių pomidorų galima pasidaryti uogienę. Tam reikės:

60-70 vnt žalių pomidorų
1 kg cukraus
1 l vandens.

Pomidorus nuplauti, perpjauti pusiau, išimti sėklytes ir virti trijuose vandenyse po 5- 7 min, kad pomidorai prarastu kartumą. Perplautus pomidorus įmesti į verdantį cukraus sirupą ir virti, kol sutirštės. Supilti į stiklainius. Skanaus.

Rasa

-------------------------------------------------------------------------

Vyšnių uogienė

2 kg vyšnių
1/5 l vyšnių trauktinės
2 kg uogienių cukraus

Iš vyšnių išimti kauliukus,aišku pirma nuplovus jas. Išmaišyti su trauktine ir cukrumi. Per naktį palaikyti šaldytuve.

Vyšnias sukrėsti į puodą ir 10 minučių virti ant stiprios ugnies.
Suberti cukrų su tirštikliu ir maišyti, kol sutirštės. Ant silpnos ugnies pavirti 1-2 minutes.

Karštą uogienę sukrėsti į sterilius stiklainius, būtinai apversti aukštyn kojom.

Neringa

---------------------------------------------------------------------
Iš kartos į kartą perduodamas nuostabios uogienės iš raudonųjų serbentų receptas - uogienių klasika, bet kuriuo metų laiku savo kvapais ir gaiva sugrąžinantis į vasarą... Sutaupysite virimui skirtą energiją, nes uogienė neverdama.

Priskinu kibirą raudonųjų serbentų, pagaminu sultis (patogu naudotis sulčiaspaude). Litrui sulčių imu 1 litrą cukraus ir mediniu šaukštu maišau apie 40-50 min, kol cukrus visiškai ištirpsta. Proceso metu galima mąstyti, klausytis muzikos, žiūrėti filmą ir t.t.

Paruoštą drebučių masę supilu į iškaitintus stiklainius, perdengiu polietileno plėvele (kad neliktų sąlyčio su oru) užsuku dangteliu ir laikau rūsyje. Ypač mėgstame šią uogienę su blynais, košėmis bei gaminame gaiviuosius gėrimus.

Uogos jau nuskintos, sultys išspaustos - skubu pilti cukrų , ir pirmyn! O jūs?..

Astra D.

-------------------------------------------------------------------------

Šis receptas turi savo vardą, tai Gražinos ir Jono uogienė.

Uogienė skirta ypatingai dovanai.

Uogienę mažuose indeliuose galima dovanoti per Šv Kalėdas, tai nuteikia ypač šiltai, nes ypatingo skonio ir perduoda kažką tokio šventiško, šilto nuo šeimininkės.

O jai reikia:

2 kg (bet kokių, ar iš savo sodo) Žalių pomidorų, (būna, kad prieš
šalnas skinami dar žali ir nokinami ant palangės, tai čia tokie kaip tik tinkami, nes jų nereikia nokinti.);

6 vnt. citrinų (jas gerai nuplauti, su vaikišku muilu, skudurėliu gerai plaunant aptrinti žievę);

1.5 kg cukranendrių cukraus;

2 šaukštai kadagio uogų (prisirinkti miške, arba parsiduoda didžiose
parduotuvėse);

2 pakeliai kedro riešutų (parsiduoda didžiose parduotuvėse).

Žalius pomidorus supjaustyti kubeliais užpilti cukranendrių cukrumi ir palaikyti 10-12 valandų, galima per naktį.

Jau kai yra susidariusios sultys, po to supjaustome citrinas su visom luobelėm, tuomet supilam kadagio uogas, jų galima prisirinkti miške, supilam kedro riešutus ir ant mažos ugnelės tušinti. Labai ypatinga, tinka ir ant duonos ir kaip garnyras prie antrų patiekalų.

Lina

-------------------------------------------------------------------------

Obuolių sulčių uogienė

Norėčiau pasidalinti ir su Jumis savo gardžiuoju receptuku. Iš tiesų jis visai paprastas,bet skonis man neprilygstamas;

Reikės:

1,25 l obuolių sulčių,
500 g žele cukraus,
2 šaukštelių kekso mišinio prieskonių (kardamonas, anyžiai, cinamonas, galima įdėti vanilės ankštį ir t.t).

Viską supilti į puodą ir gerai išmaišyti. Užvirus pavirti dar apie 3 min., nugraibyti atsiradusias putas. Išpilstyti į stiklainius, leisti atvėsti ir užsukti. SKANAUS.

Man ji skaniausia šaltos žiemos rytais su kvapnios kavos puodeliu.

Andra

------------------------------------------------------------------------

Maltų vyšnių uogienė

Vyšnias nuplauname, išimame iš jų kauliukus. Paimame mėsmalę ir per ją sumalame vyšnias. Dedame cukraus pagal skonį, išmaišome, dedame į indelius ir užšaldome. Paprasta ir skanu. Pabandykite.

Edita V.

-------------------------------------------------------------------------

Geriausia pasaulyje apelsinų uogienė

Liūdną rudens dieną, kai sužvarbę, pašiaušę pilkas plunksneles žvirbliai susispaudę tupi ant laidų, kai matai, kaip dideli vandens lašai krinta iš dangaus ir ritasi per jų plunksnas žemyn ir tykšta ant purvino šaligatvio. Kai dar jauti žalią šiltą žiogą ant savo delno, kuris vieną saulėtą dieną nutūpė tau ant rankos, tą pačią dieną, kai rinkai didžiules prisirpusias žemuoges ir vėrei ant ilgos smilgos.

Dabar uogos jau pilve ir nebejauti nei jų skonio, nei kvapo... Tokią dieną gelbsti tik mažo šuniuko lyžtelėjimas per veidą drėgnu liežuviu, kai vienas sėdi ant namų slenksčio ir žiūri į išskrendančius paukščius. Gera knyga vienoje, ir jazminų arbata kitoje rankoje.

Draugas pašonėje, kai vartai nuotraukų albumą, kuriame sudėtos praėjusios vasaros akimirkos. Ir kvapni, saldžiai rūgšti uogienė ant dar šiltos baltos duonos riekės. Lėtai dedi į burną kaupiną šaukštą uogienės, užsimerki, ranka stipriai suspaudi ištikimo draugo ranką, ir lauki... O atsimerkęs pamatai, kad niūri rudens diena tapo giedra kaip vaiko siela, medžiai suliepsnoja kaip ugnis, pro jų šakas praplukdo vėjas kvatojančią iš džiaugsmo saulę, o ežeras atrodo lyg prikritęs žvaigždžių, kurios vakarais kyla į dangų baltom rūko bangom ir plukdo, neša į saldžių sapnų karalystę...

Kaip pasigaminti šią uogienę:

5 didesni apelsinai
1 citrinos sultys
0,7 kg cukraus (galima cukranendrių, tuomet uogienė įgaus karamelės kvapą)
1 puodelis virinto vandens
1 vanilės lazdelė

Nutarkuoti apelsinams žievelę, juos pačius nulupti ir supjaustyti kubeliais, dėti į puodą kartu su nutarkuota žievele. Supilti vandenį, citrinos sultis, maišant pilti cukrų, įtarkuoti vanilės lazdelę. Virti kartais pamaišant ant mažos ugnies apie 15-20 min, kol cukrus ištirps, o apelsinai suminkštės. Jei reikia, galima dar įpilti vandens.

Uždengti ir dar pavirti 15 min. Atidengti ir palikti ataušti 10 min, kol uogienė šiek tiek sustings. Dėti į stiklainiuką ir užvirinus užkonservuoti. Dabar jau galima dėti į lentynėlę ir laukti rudens, o tada skanauti ir dalintis vasaros prisiminimais su geriausiais draugais.

Sigita K.

-------------------------------------------------------------------------
Juodųjų ridikų uogienė su apelsinų žievelėmis

Jums reikės: 1 kg juodųjų ridikų, 250 g medaus, 500 g cukraus, 250 g vandens, 80 g lazdyno riešutų, 2 apelsinų žievelių, 2 šaukštų sutarkuotos imbiero šaknies.

Ruošimas: nuvalytus ridikus stambiai sutarkuokite. Tarkius apvirkite nedideliame vandens kiekyje, išverskite į kiaurasamtį ir perplaukite šaltu vandeniu. Tarkius nuspauskite. Iš vandens, medaus ir cukraus išvirkite tirštą sirupą. Į verdantį sirupą sudėkite ridikų tarkius. Po 10 - 15 min. sudėkite stambiai sutarkuotas apelsino žieveles. Puodą uždenkite ir virkite, kol ridikai sugers visą skystį.

Tada suberkite nuvalytus ir per pusę perpjautus riešutus bei imbierą. Virkite atidengtame puode, kol uogienė taps šviesiai rusvos spalvos. Karštą uogienę sukrėskite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite. Tai labai skani ir sveika uogienė, skanaus!

Janina M.

---------------------------------------------------------------------

Morkų, citrinų ir medetkų žiedų uogienė

Jums reikės: 1 kg morkų, 2 citrinų, 10 medetkų žiedų, 1 kg cukraus, 1/2 l vandens.

Ruošimas: nuskustas morkas supjaustykite kubeliais ir užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 3 min. Smulkiai supjaustytas citrinas užliekite vandeniu, suberkite medetkų žiedus ir virkite 5 min. Tada sukrėskite morkas, berkite cukrų ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol išvirs. Karštą uogienę išpilstykite į sterilius stiklainius ir užsukite. Skanaus!

Kristina M.

----------------------------------------------------------------------

Serbentų uogienė

Siūlau skanios ir sveikos, bet paprastos (ne prastos) uogienės receptą

Jums reikės: 1 kg raudonųjų serbentų, 1 kg juodųjų serbentų, 0,5 kg cukinijos, 1 arbat. šaukštelio malto cinamono, pusės arbatinio šaukštelio maltos kalendros, dviejų šaukštų cukraus.

Į puodą suberiamos nuplautos ir be kotelių uogos, kubeliais supjaustyta cukinija, visa tai užpilama 2 l vandens. Užvirus vandeniui, supilamas vandeny ištirpintas cukrus. Maišant verdama 0,5 val. Kelias minutes prieš baigiant virti suberiamas cinamonas ir kalendra, išmaišoma, po poros min. baigiame virti. Atvėsusią uogienę išpilstome į stiklainius.

Labai skanu valgant su varške, paskaninti kruopų ar dribsnių košę ir užsigeriant kava.
Skanaus.

Algirdas

-----------------------------------------------------------------------

Agrastų ir vyšnių uogienė

Štai siunčiu savo pirmosios uogienės receptuką. Uogienė gavosi nesaldi, truputėlį su rūgštele.
Lygiom dalim dėti trintų agrastų (raudonųjų) bei trintų vyšnių. Tiek pat cukraus - vienas puodelis uogų - vienas puodelis cukraus). Viską gerai sumaišom. Verdam apie 40 minučių ant nestiprios ugnies. Supilstom į stiklainius ir laikom vėsioje vietoje.

Skanaus!!!

Vilma P.

-----------------------------------------------------------------------

Braškių uogienė

Mano pati skaniausia ir paprasčiausia uogienė yra braškių.

Tai šviežios braškės, nuskinamos nuplaunamos, ir truputėlį su cukrumi patrinamos, ir sudedama masė į stiklinį indą, ir į šaldymo kamerą.

Žiema atsidarius tikra atgaiva, nes prisimeni vasarą.

Rasa

----------------------------------------------------------------------

Rabarbarų uogienė

Jums reikės: 3 kg rabarbarų lapkočių, 2,5 kg cukraus.

Rabarbarų lapkočius nuplauname, nulupame odelę ir supjaustome kubeliais. Kubelius suberiame į puodą ir užpilame cukrumi. Paliekame stovėti per naktį. Verdame 30-40 minučių nugraibant putas, pamaišant mediniu šaukštu.

Romas V.

----------------------------------------------------------------------

Braškių uogienė su medumi

Siunčiu savo pirmosios, bet tikrai "neprisvilusios" uogienės receptą. Balzamiko actas ypatingai gerai išryškina braškių skonį, pats nesijausdamas, o medus suteikia malonų, nenuspėjamą prieskonį. Uogienė labai aromatinga, ne per saldi.

Jums reikės: 1 kg braškių (paruoštų uogų masė), 50 ml balzamiko acto, 450 g želės cukraus,
50 g medaus.

Uogas nuplauti, nuskabyti kotelius ir supjaustyti išilgai į keturias dalis. (Galite sutrinti ir blenderiu, tačiau tuomet gausis džemas be braškių gabaliukų). Suberti paruoštas braškes į puodą, supilti actą, sudėti medų. Kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masė pradės virti. Tada sumažinti ugnį ir po truputį, maišant, suberti želės cukrų. Virti ant silpnos ugnies apie 20 - 30 min. retkarčiais pamaišant ir nugraibant putas.

Kai uogienė išvirs, nukelti nuo ugnies ir leisti 20 min. ataušti (supilsčius į stiklainius iš karto, uogos išplauks į paviršių). Kai pravės, supilstyti į švariai išplautus, verdančiu vandeniu išplikytus stiklainius ir iš karto sandariai užsukti dangtelius.

Vilma J.

-----------------------------------------------------------------------

Meilės uogienė

Jums reikės: 1 kg aviečių, 2 indelių konservuotų persikų, 500 g vanilinio cukraus, 1 šaukšto medaus.

Persikus supjaustyt mažais kubeliais, berti kartu su avietėm į puodą, suberti vanilinį cukrų (kas mėgsta saldžiau, berti daugiau cukraus, kas mėgsta mažiau saldžiai - mažiau ), virti iki užvirimo. Kai uogienė užverda, įdėti valgomąjį šaukštą medaus, dar apie 5 minutes pavirti.

Atvėsinti bei mėgautis.

Labai skanu patiekti su vaniliniais plombyriniais ledais.

Viktorija G.

----------------------------------------------------------------------

Apelsinų ir morkų uogienė

Didžiausias šios uogienės privalumas, kad ją galite pasigaminti šaltą žiemą, kai nėra nei miško, nei sodo gėrybių.

Jums reikės: 2 didelių apelsinų, citrinos, 4 kinkanų, 3 morkų, 350 ml vandens, 700 g cukraus, 
1 šaukštelio citrinos rūgšties.

Citrusinius vaisius gerai nušveičiame šepetėliu po karštu tekančiu vandeniu. Nusausiname.
Neluptas citrinas ir apelsinus supjaustome ketvirčiais, o tada įstrižai plonais griežinėliais. Po to
išimame sėklytes. Kinkanus supjaustome griežinėliais, morkas sutarkuojame stambia tarka.

Vaisius ir morkas dedame į puodą, įpilame vandens. Puodą statome ant ugnies: po truputį ir nuolat maišydami supilame cukrų. Ant silpnos ugnies paverdame 40 minučių. Tada nukeliame nuo viryklės, įberiame citrinos rūgšties ir gerai išmaišome. Sudedame į sterilius stiklainius, kad neįsiveistų jokios bacilos ir iš karto sandariai užsukame ir laukiame žiemos.

Pasiseks kiekvienam, kuris gamins su meile. Fantazija irgi pageidaujama, nes geriausi virtuvės šefai naujus receptus atranda įdėdami į patiekalą ko nors naujo.

Jurgita P.
----------------------------------------------------------------------

Braškių, melionų ir kriaušių džemas

Jums reikės: 1 kg braškių, 0,5 kg meliono, 0,5 kg kriaušių, 1 kg cukraus, 1 pakelio tirštinamojo uogienės mišinio.

Melionus ir kriaušes supjaustyti mažais gabaliukais, sumaišyti su braškėmis, supilti cukrų ir tirštinamąjį uogienių mišinį. Užvirinti ir maišant pavirti 3-5 min. Nugriebti putas ir išpilstyti į stiklainius.

Skonis nenusakomas. Valgome ir pirštelius laižome!

Trijų uogų derinys

Jums reikės: 1 kg braškių, 1 kg mėlynių, 1 kg aviečių, 1,5 kg cukraus, 1 su puse pakelio uogienių mišinio.

Uogas sumaišome su cukrumi ir uogienių mišiniu su pektinu. Paverdame apie 5 min. Nugraibome putas ir išpilstome į stiklainius. Labai greitas būdas virti uogienes, nereikia stovėti prie viryklės ir maišyti pusę valandos, kad neprisviltų.

Taigi, ieškome sūrio ir skanaujame. Visiems skanaus.

Rita J.

----------------------------------------------------------------------

Moliūgų uogienė

Noriu pasiūlyti labai paprastos ir tikrai skanios uogienės receptą, nors uogų joje ir nėra.

Jums reikės: moliūgo, citrinų, cukraus. Kiekiai ir proporcijos - pagal skonį.

Moliūgą supjaustome centimetro dydžio kubeliais, supilame į didelį dubenį ir užpilame cukrumi - nei per daug, nei per mažai, kad apsemtų moliūgo kubelius. Palaikyti per naktį, kad galėtų prisigaminti skanių sulčių. Kitą dieną supjaustome smulkiais kubeliais citriną (sėklas patarčiau išimti, bus maloniau valgyti; kam nepatinka kartumas - nulupkite citrinos žievelę), viską - ir moliūgą su cukrumi, ir citriną - suberiame į puodą ir verdame ant lėtos ugnies, žinoma, maišydami.

Virti ir ragauti, kol pajusite, kad moliūgas jau minkštas. Tada išjungti, ataušinti ir - skanaus!

Inga S.

----------------------------------------------------------------------

Braškių ir kivių džemas

300 g braškių, 300 g kivių ir 300 g cukraus bei pusę citrinos žievelės virti penkias minutes,  nugrėbti putas. Supilstyti į stiklainius, laikyti šaltai.

Bananų ir šokolado marmeladas

Sutrinti tris ar keturis prinokusius bananus su vienos citrinos sultimis, suberti 300 g cukraus, pavirti 5 minutes, įdėti 70 g juodo šokolado ir muskato riešuto. Pavirti dar 5 minutes, atšaldyti. Laikyti šaltai.

Jūratė N.

----------------------------------------------------------------------

Slyvų uogienė su romu

Jums reikės (5 stiklainiams po 450 g): 1,5 kg slyvų, 1,5 kg cukraus,  1/4 cinamono lazdelės,  2 šaukštų romo,  3 gvazdikėlių,  1/4 vanilės lazdelės.

Slyvas gerai nuplauti, išimti kauliukus ir supjaustyti ketvirtadaliais. Slyvas įdėti į puodą. Į puodą taip pat įdėti cukrų, romą ir visus kitus prieskonius. Viską gerai išmaišyti. Uždengti ir palaikyti, kol vaisiai išleis sultis (palikite per naktį). Ant stiprios ugnies užvirinti slyvas, nuolat maišant mediniu šaukštu. Kai užvirs, pavirti dar kokias 4 minutes. Nuimti nuo ugnies ir išimti prieskonius (vanilės, cinamono lazdeles ir gvazdikėlius).

Stiklainius nuplikyti verdančiu vandeniu ir nusausinti. Pripildyti stiklainius karšta uogiene ir greitai užsukti dangteliais. Taip pat galima neuždengtus stiklainius palikti, kol uogienė atauš ir kai ant viršaus pradės rinktis atskiras sluoksnis, uždengti stiklainius romu suvilgyta plėvele. Plėvelę greitai užrišti. Uogienes laikyti vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje. Atidarytus stiklainius laikyti šaldytuve.

Jolanta R.

--------------------------------------------------------------------

Cukinijų uogienė su slyvomis

Jums reikės: didelės cukinijos, panašaus kiekio mažųjų geltonų slyvų, 1 kg cukraus, 1 pakelio uogienės tirštiklio, 25 g vanilinio cukraus, stiklinės vandens.


Cukinija nulupama, išskaptuojamas vidurys su sėklomis, minkštimas supjaustomas kubeliais.

Slyvos pagal norą - su kaulais arba be. Smulkinta cukinija sumaišoma su tirštikliu, vėliau supilamas vanduo, cukrus ir vanilė.

Kaitinama ant silpnos ugnies, kad nesuirtų. Slyvos užplikomos verdančiu vandeniu, nusunkiamos ir supilamos prie cukinijos.

Verdama lėtai apie 20-30 min., supilama į iškaitintus stiklainius ir užsukama dangteliais.

Uogienės skonis primena persikus, tačiau tai tikras lietuviškas produktas.

Rima B.

---------------------------------------------------------------------


Braškės su melionais

Jums reikės

 
1kg braškių, pusės geltonojo meliono, 300 g uogienių cukraus (galima iki 500 g, kas mėgsta saldžiau)
 
Braškes nuplauti, nuskabyti kotelius, sudėti į puodą ir su cukrumi pavirti kelias minutes (braškes galima supjaustyti gabaliukais, jei mažesnės - virti ir nepjaustytas, čia pagal skonį), melioną supjaustyti kubeliais, ir taip pat sudėti i puodą. Viską pakaitinti iki užvirimo ir dar pavirti keletą minučių. Nugriebti putas ir sudėti į  paruoštus stiklainius.

Skonis nepakartojamas. Galima dar įdėti paįvairinimui ir kivio. Tikrai nesugadinsite uogienės.


Trintų agrastų ir juodųjų serbentų uogienė

 
Jums reikės:

500 g agrastų, 500 g juodųjų serbentų, 900 g cukraus.
 

Skanaus!

Justina K.

----------------------------------------------------------------------

Nevirta agrastų uogienė

Jums reikės:

1 kilogramo agrastų, 1,5 kilogramo cukraus, vanilino.

Agrastus sumalti mėsmale, sudėti cukrų, vaniliną. Maišyti kol ištirps cukrus. Kai uogienė pradės tirštėti, supilti į stiklainius ir laikyti šaltai. Skanaus.

Loreta

----------------------------------------------------------------------

Raudonų serbentų uogienės buvo taip nusibodusios,kad ketinom jų krūmus iškirsti. Bet persigalvojom, nes jau keletą metų verdam štai ką:

RAUDONŲ SERBENTŲ IR APELSINŲ MARMELADAS

Reikia:

3 l raudonųjų serbentų sunkos ( mes turim senovinį priedą prie mėsmalės, tokią nosį, bet galima ir rankom per marlę išspausti sutrintus serbentus),
3 kg cukraus,
1 kg apelsinų

Apelsinus gerai nuplauti, supjaustyti į 4-6 dalis neluptus -TAIP TAIP, NELUPTUS, sumalti mėsmale. Serbentų sunką su cukrumi užvirinti,pavirti kokias 5 min.,sudėti maltus apelsinus, dar pavirti 10 min. Galima baigiant įmest gvazdikėlį, bet nebūtina, nes apelsinas su visa žievele pakelia kaimo serbento skonį į neragautas aukštumas.

Su baltu sūriu tamsų gruodžio vakarą -neatsivalgysite...

Rūta

----------------------------------------------------------------------

Sveikatos vitaminai

0,5l spanguolių,
0,5l šviežio medaus.

Spanguoles supjaustyti pusiau, užpilti medumi ir gerai bei atsargiai išmaišyti. Supilstyti į švarius, sterilius stiklainius. Laikyti šaldytuve. Sustingus medui, spanguolės lieka nepakeitusios savo išvaizdos. Nepakeičiamas vitaminų šaltinis žiemą ir geri vaistai peršalus.

Dalia

-----------------------------------------------------------------------

Pristatau šią vasarą gamintą uogienę, kuri kvepia ne tik vasara, bet ir šiek tiek egzotika. Tikiuosi, suvilios ji ir jus...

Persikų ir aviečių uogienė

Sudedamosios dalys:

1 kg aviečių
1 kg persikų
1 pakelis (1 kg) uogienių cukraus

Į nuplautas avietes suberkite pakelį 0,5 kg uogienių cukraus. Maišydami užvirkite, tada dar virkite 2 minutes. Puodą nukelkite nuo viryklės ir nugraibykite putas.

Persikus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabalėliais. Į persikų masę suberkite 0,5 kg uogienių cukraus ir maišydami virkite 5–10 minučių, atsižvelgdami į tai, kiek persikai yra prinokę. Puodą nukelkite nuo viryklės ir gerai nugraibykite putas. Į stiklainius įdėkite poros centimetrų sluoksnį vienos uogienės. Pastatykite šaldytuve, kad atšaltų ir sustandėtų.

Ant stiklainiuose esančios atšalusios masės sukrėskite tokį patį sluoksnį kitos uogienės ir pastatykite šaldytuve atšalti. Pakartokite procedūrą, kol pripildysite stiklainius. Uždarykite. Laikykite šaltai. Avietes ir persikus galite pakeisti kitais vienas su kitu derančiais vaisiais ar uogomis.

Evelina Purvinienė
Jonava

-----------------------------------------------------------------------

AGRASTŲ UOGIENĖ

2 kg agrastų
3 dideli apesinai
4 kiviai
1kg cukraus
pakelis uogienės tirštintojo

Agarastų uodegytes ir snapelius nuimti (su žirklėm labai greitai nusikarpo).
Apelsinus su šepetėliu gerai nušveisti, kivius nulupti.

Viską sumalti per mėsmalę apelsinus su visom žievelėm), sudėti į puodą,
supilti cukrų ir virti apie 30 min ant mažos ugnies.

Tada supilti pakelį uogienės tirštintojo,dar pavirti 5 min ir į stiklainius.

Skonis tai fantastiškas.

Anželika Čejauskienė

------------------------------------------------------------------------

Slyvų uogienė su saulėgrąžomis

3kg slyvų be kauliukų, 2stiklinės išlukštentų saulėgražų, 1,5 kg cukraus.

Slyvas sumalti mėsmale, supilti ant jų cukru ir virti, kol pradės tirštėti. Tada suberti saulėgrąžas ir dar 15 min pavirti.

Egzotiška uogienė

2 apelsinai, 2 citrinos, 0,5 kg cukraus.

Apelsinus, citrinas nulupti, supjaustyti gabalėliais, sudėti supjaustytą moliūgą, supilti cukrų ir virti, kol pradės tirštėti.

Raudonųjų serbentų uogienė su razinomis

1,5 kg uogų, 200 g razinų, 1 kg cukraus.

Paruoštas uogas sumaišyti su razinomis, užpilti cukrumi ir palaikyti, kol cukrus ištirps, tada virti 15min.

Egzotiška spanguolių uogienė

1 kg spanguolių, 1 kg cukraus, 2 obuoliai, 2 kriaušės, 2 bananai, 1 apelsinas.

Spanguoles ir apelsinus sumalti mėsmale, sumaišyti su cukrumi. Obuolius ir kriaušes nulupame, supjaustome kubeliais, bananą - žiedeliais. Viską gerai išmaišome ir verdame 20 min.

Jolanta M.
Šiauliai

------------------------------------------------------------------------

Karališka agrastų uogienė

2 kg „išdarinėtų“ agrastų,
2 kg cukraus.

Šiai uogienei tinka tik nesunokę uogos.

Agrastus nuplauti, nuvarvinti, peilio pagalba nurinkti uogų kotelius ir „uodegėlės“. Kiekvieno agrasto šonelį įpjauti išilgai, išimti sėklytes. Paruoštas uogas užpilti cukrumi, pamaišyti, palaikyti kol indo dugne susikaups skystis. Šį nusunkus nuo uogų 5 min. pavirti nugraibant susidariusias putas, vėl supilti ant uogų. Palaikyti kol sirupas atvės ir vėl pakartoti procedūrą. Paskutinį kartą kaičiame puodą su agrastais sirupe. Virsime neilgai- tik apie 10-15 min., kol agrastai ir sutirštėjęs sirupas taps gintarinės spalvos.

Darbo gana daug, bet ir pačias maloniai nustebins rezultatas: gardžiai kvepianti, puikiai atrodanti ir tikrai verta karališko vardo uogienė.

Rūta

------------------------------------------------------------------------

Noriu su Jumis pasidalinti nuostabios uogienės receptu. Šią uogienę mūsų šeimą pamokė išsivirti svečias iš Danijos, kur ši uogienė vadinama Karališkąja uogiene. Receptas jos juokingai paprastas, bet skonis tikrai karališkas.

Reikės:

1 kg. aviečių;
1 kg. mėlynių;
1,5 kg. cukraus.

Verdama kaip ir bet kuri kita uogienė. Man šis receptas labai patinka, nes vien mėlynių nelabai mėgstame, o vien aviečių dažniausiai per saldi. Šie komponentai ypatingai dera, o svarbiausia uogos tikros, iš tikro lietuviško miško.

Skanaukite.

Janina G.

-----------------------------------------------------------------------

Mano mėgstamiausia uogienė-džemukas:

Moliūgų-obuolių-apelsinų džemas:

1 kg išvalyto moliūgo
4 dideli obuoliai
2 dideli apelsinai
2 kg cukraus
gvazdikėlių ir cinamono lazdelių
stiklinė vandens

Moliūgą ir apelsinus su žievelėmis sutarkuoti burokėline tarka. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir taip pat sutarkuoti. Į vaisių masę ipilti stiklinę vandens, įdėti cukrų ir virti ant silpnos ugnies, kol vaisiai suminkštės. Įdėjus gvazdikėlius ir cinamono lazdeles, dar kelias minutes pavirti ir supilstyti į stiklainius.

O čia išbandyti receptai ieškantiems kažko įdomaus:

Persikų-vynuogių uogienė:

1 kg mažų saldžių vynuogių be kauliukų (sultan)
2 dideli persikai
1 kg cukraus
2 cinamono lazdelės

Atskirkite vynuoges nuo kekės ir gerai uplaukite. Persikus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Vaisius sumaišykite ir kaitinkite kol užvirs. Tada supilkite cukrų ir maišydami laukite, kol užvirs. Įmeskite cinamono lazdeles ir dar truputį pakaitinę supilstikite į stiklainius.

Džiovintų abrikosų uogienė:

1 kg džiovintų abrikosų
2 kg cukraus
4 stiklinės vandens
pusė stiklinės citrinos sulčių

Abrikosus palikite nakčiai išbrinkti vandenyje. Cukrų ir 4 stiklines vandens užvirinkite puode. Į išėjusį sirupą sumeskite išbrinkusius abrikosus ir kaitinkite, kol sutirštės. Tuomet supilkite citrinos sultis, 3-4 min. pavirkite ir supilkite į stiklainius.

Kivių uogienė:

20 kivių
1,5 kg cukraus

Kivius nulupti, supjaustyti kubeliais arba skiltelėmis. Užpilti cukrumi ir virti iki norimo tirštumo.

Arbūzų uogienė:

1 vidutinio dydžio arbūzas stora žieve
7-8 stiklinės cukraus
keli gvazdikėliai
1 citrinos sultys

Arbūzą nuplaukite ir supjaustykite skiltelėmis. Nupjaukite minkšimą taip, kad jo dar centimetras liktų ant žievelės. Kietąjį išorinį žievės sluoksnį nulupkite ir išėjusio žalio minkštimo luobeles supjaustykite kubeliais. Sudėkite į puodą, įpilkite pusę stiklinės vandens, stiklinę cukraus ir užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies ir paikite pastovėti per naktį. Kitą dieną suberkite likusį cukrų, sudėkite gvazdikėlius ir virkite iki norimo tirštumo. Į pabaigą supilkite citrinos sultis ir dar kiek pavirinę supilstykite į stiklainius.

Morkų uogienė-desertas:

1,5 kg morkų
3 stiklinės cukraus
3 stilinės vandens
pusė citrinos sulčių

Morkas nuskusti ir supjaustyti riekelėm. Sudėti į puodą, įpilti vandens ir virti, kol suminkštės. Tuomet sudėti cukrų, pavirti dar 15-20 min., įpilti citrinos sultis ir dar kelias minutes pavirti.


Mandarinų uogienė:

1 kg mandarinų
2 stiklinės sukraus
pusė citrinos sulčių

Mandarinus gerai nuplauti ir trumpai pavirti giliame puode su daug vandens. Iš nuoviro atsidėti 1,5 stiklinės. Išvirtus mandarinus nukošti, perpjauti per pusę ir sudėti į puodą. Užpilti atsidėtu nuoviru, sudėti cukrų ir virti 15 min. Supilus citrinos sultis dar kelias minutes pavirti.

Jazminų uogienė:

250 g jazminų žiedų (be žaliosios dalies)
1citrina
5 stiklinės cukraus
5 stiklinės vandens

Jazminų žiedai nuplaunami ir nukošiami. Cukrus sumaišomas su vandeniu ir kaitinamas iki vientiso sirupo. Kad jis sutirštėtų, įlašinami keli lašai citrinos sulčių. Tuo tarpu jazminų žiedai trinami su citrinos sultimis, kol išbąla. Sudedami į verdantį sirupą ir maišant verdami 15min.

Beje, citrinos sultys uogienėms ne tik suteikia tirštumo, bet ir neleidžia susicukruoti.

Skanaus smaližiaujant!

Skaistė

-------------------------------------------------------------------------

Jau seniai nebeverdu uogienių žiemai.Mano šeima kiekvienais metais ragaudavo visų įmanomų vaisių ir uogų gėrybes,kurias stropiai virdavau ir kraudavau į rūsį. Liko tik pačios "einamiausios" - vyšnių ir ši, kurią Jums siūlau.

Uogienė "Paslaptis"

2l Kaukazo (mažųjų geltonųjų) slyvaičių (slyvas galima ir pamaišyti, pvz. raudonąsias su mėlynom, priklauso nuo turimų rūšių ir fantazijos),
1 kg supjaustytų bananų, 1 - 1,5 kg cukraus (jo kiekis priklauso nuo bananų sunokimo - kuo labiau sunokę, tuo mažiau cukraus).

Viską suberti į puodą ir virti 30 min.

Gardus saldžiarūgštis skonis,su maloniu kvapu. Tie, kas nežino, ką ragauja - neįspės. Todėl ir pavadinimas - "Paslaptis".

Šiuo metu labiau mėgstu virti uogienes - garnyrus, kurias valgome su vištiena ar kitokia kepta mėsa. Visai neseniai viriau indelį uogienės iš mango vaisių ir imbiero bei čili pipiro. Gavosi tikrai egzotiškas pagardas.

Be to, iš egzotiškų vaisių, pvz., ananaso, kivio, kriaušės išvirtas gardėsis, įpakuotas mažame spalvingame indelyje - puiki dovana geram draugui!

Skanaus visiems, ir šeimininkaujantiems, ir ragaujantiems!

Dalia

----------------------------------------------------------------------

Juodųjų serbentų ir aviečių uogienė

1 kg aviečių
1-2 kg juodųjų serbentų
1 kg cukraus

Avietes ir juoduosius serbentus sutriname mediniu šaukštu, sumaišome su cukrumi ir paliekame 15 min. tada vėl išmaišome, supilame į šaldymui skirtus indelius ir užšaldome šaldiklyje. Labai aromatinga ir skani.

Ilona, Alytus

-----------------------------------------------------------------------

Šermukšnių uogienė

Mano verdamos uogienės uogyčių dar nė su žiburiu nerasite - mūsų namuose vertingiausia, sveikiausia ir skaniausia yra šermukšnių uogienė (ir pigiausia - nei auginti, nei laistyti, nei prižiūrėti).

Kol išlylautojai kepa kvapnią mėsytę ant laužo, aš prisirenku miške kibirą šermukšnių uogų kekių, o grįžusi kartu su kompanija kiek įmanoma švariau jas nuskabau nuo kotelių, išrenku lapelius, vabaliukus (namuose dar kartą pakartoju šią nuobodžią procedūrą).

Supilu uogas į didžiausią namuose rastą puodą ir virinu apie pusvalandį ant silpnos ugnies. Tai pakartoju 3 kartus, vis nupildama nuo uogų tą vandenį ir vėl užpildama šviežio - tokiu būdu panaikinamas uogų kartumas.

Ir jau tuomet nuvarvintas uogas užpilu 2 kg cukraus, palikdama parai (čia jau pagal nuotaiką, galima ir ilgėliau). O kai jau užeina tas "unoras" virti uogienę (ruošti stiklainius, stengtis nenusiplikyti rankų...), imam visą tą gėrį ir tyliai, ant silpnos ugnelės, verdam, verdam... vis putas nuimam... na, tradiciškai.

Pavirinus, pamaišius apie 30 - 40 minutėlių, uogienę susipilame į gražiausius stiklainiukus ir visą gūdų šaltąjį sezoną smaližiaujame, mirkom į ją blynus arba gydomės nuo užpuolusių peršalimo ligų (vietoj medaus).

Skanaus!
Silvija

------------------------------------------------------------------------

Kvapni agrastų uogienė

5 stiklinės ne visai prisirpusių agrastų,
7 stiklinės cukraus,
Sauja vyšnių lapų.

Uogas nuplauti, nukarpyti "ūselius" ir subadyti storesne adata. Saują tik ką nuskintų vyšnių lapų užpilti šaltu vandeniu. Užvirinti ir nuoviru užpilti agrastus. Atvėsinti ir nakčiai įdėti į šaldytuvą.

Ryte nuovirą nupilti, dalimis berti cukrų ir kaitinant ištirpinti.

Karštą sirupą užpilti ant uogų ir virti 15-20 min. kol uogos taps permatomos. Baigiant virti įmesti maždaug 10 ką tik nuskintų vyšnių lapų. Užvirinti ir supilti į stiklainius dar karštą.

Sonata

------------------------------------------------------------------------

Juodųjų serbentų ir apelsinų žievelių uogienė

1 kg juodųjų serbentų
5 apelsinai
0,5 kg cukraus

Juoduosius serbentus sutriname (mediniu šaukštu, blenderiu ar mikseriu), nutarkuojame apelsinų žievelę per burokinę tarką į juodųjų serbentų masę, supilame cukrų, pamaišome, kad ištirptų cukrus, supilstome į stiklainius ir pastatome šaldytuve. Puikiai išsilaiko iki kitos vasaros, labai skanu ant balto sūrio, gėrimui pasidaryti, ar tiesiog po šaukštelį kiekvieną dieną - puikus vitamino C šaltinis.

Jurgita, Vilnius

-------------------------------------------------------------------------

Uogienės receptas

500 gramų obuolių
1 kilogramas šermukšnio uogų
1.5 kg cukraus
2 stiklinės vandens

Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir sumaišykite su šermukšniais. Cukrų išvirkite su vandeniu ir užpilkite uogas ir obuolius. Pavirkite 5 min.ir palikite 12 val. Po to virkite antrą kartą, kol uogienė sutirštės.

Agnė

-------------------------------------------------------------------------

Turėjau kelis litrus paskutinių braškių.
Paėmiau antra tiek mėlynių,
1 kg cukraus,
2 ekologiškų apelsinų žieveles,
2 riešutėlius žaliojo kardamono.

Uogas ir apelsino žieveles užpyliau cukrumi ir palaikiau per naktį.
Sekantį rytą susiruošiau virti uogienę. Užvirė... ir numirė mano senas šuo. Kol raudojom, kol palaidojom - uogienė atšalo.

Vakare sukaupiau valią, įdėjau kardamoną ir pabaigiau
virti. (Gal ir kokia ašara papuolė, bet nemanau, kad reikia
dėti druskos.) Uogienė gavosi nuostabiai kvapni - tikra
paguoda nuliūdusiai širdžiai. Pavadinau ją "liūdnąja
Majos mirties dienos uogiene".

Tai va,kaip man gavosi...

Rita

-------------------------------------------------------------------------

O aš jums pasiūlysiu išsivirti vyšnių sirupo, kuris labai lengvai išverdamas. Na, gal čia ne visai vasariškas receptas, bet ... verta pabandyti:)

Jums reikės:

1 l vandens,
100 vyšnių lapų,
100 aronijos uogų,
1 kg cukraus,
2 šaukštelių citrinos rūgšties.

Į vandenį sudėti vyšnių lapus ir aronijos uogas. Pavirti 15-20 min. ir nukošti. Į skystį suberti 1 kg cukraus ir virti 30 min. ant silpnos ugnies.

Nukėlus nuo ugnies įberti 2 šaukštelius citrinos rūgšties. Supilstyti
į butelius ir sandariai uždaryti.

Laima L. (Ignalina)

--------------------------------------------------------------------------

Gintarinė uogienė

1 kg antaninių obuolių,
1 cukinija,
0,5 kg cukraus,
pusė stiklinės vandens,
2 šaukštai cinamono,
1 citrina.

Obuolius ir cukiniją be žievelių supjaustyti kubeliais,supilti vandenį, užvirti, supilti cukrų, tarkuotą citriną, sudėti cinamoną ir virti 30 min.

Moliūgų ir abrikosų uogienė

3 kg moliūgų,
2 kg cukraus,
2 kg cukraus,
1 kg šviežių abrikosų (arba 200 g džiovintų abrikosų)
1 pakelis vanilinio cukraus.

Džiovintus abrikosus dieną pamirkyti vandenyje, susmulkinti arba kartu su moliūgais sumalti mėsmale ir virti su cukrumi ant silpnos ugnies apie 40 min, prieš pabaigą įdėti vanilinio cukraus.

Agrastų ir kivių uogienė

400 g prinokusių agrastų,
250 g kivių, 600 g cukraus,
2 šaukštai romo.

Agrastus sumalti, kivius supjaustyti griežinėliais, viską sumaišyti virti 10 min ant silpnos ugnies.

Skanaus

Jolanta M., Šiauliai

---------------------------------------------------------------------------

UOGIENĖ " SKANUMĖLIS"

Po 1 kg obuolių, mėlynųjų slyvų, cukinijų, sausmedžio uogų, po 2 citrinas ir apelsinus, 1,5 - 2 kg cukraus, malto imbiero pagal skonį.

Obuolius nuplauti, nulupti, supjaustyti skiltelėmis, užberti dalį cukraus, palikti 12 val., kol išsiskirs sultys. Tada sudėti slyvas be kauliukų, tarkuotas cukinijas, su žievele tarkuotas citrinas, sausmedžio uogas, gabaliukais supjaustytus nuluptus apelsinus, suberti likusį cukrų, imbierą. Uogienę užvirinti, virti 20 min., tuoj pat sukrėsti į švarius stiklainius ir sandariai užsukti.

SENOVINĖ KROSNYJE KEPTA BRUKNIŲ KOŠĖ

Ją gamindavo mano senelė.

Perrinktas bruknes ir kriaušes nuplauti. Kriaušes nulupti, perpjauti į
4 dalis, išpjauti sėklas ir kotelius. Bruknes ir kriaušes sluoksniais dėti į kepimo indą, kol šis pridedamas beveik pilnas, paliekant nuo viršaus 10 - 15 cm tarpą. Viršutinis sluoksnis turi būti bruknių.

Iš ruginių miltų suminkyti tešlą tokio kietumo kaip duonai, ją uždėti ant bruknių, kad uždengtų vidų paviršių. Paruoštą indą kišti į karštą krosnį ir palikti, kol krosnis atvės (per naktį). Sukietėjusią tešlą nuimti, o indą aprišti kelių sluoksnių drobele ir padėti šaltoje patalpoje.

PASTABA:

Kitos trys uogienės vaikams vartoti netinka, nes jų gamybos procese yra naudojamas alkoholis.

MARINUOTOS TREŠNĖS

1 kg trešnių, stiklinė cukraus, stiklinė vandens, pusė stiklinės sauso baltojo vyno, ketvirtadalis stiklinės acto, 2 šaukštai medaus, šaukštas tarkuotos apelsino žievelės, 3 gvazdikėliai, 2 cm ilgio cinamono gabaliukas, po 6 juoduosius bei kvapniuosius pipirus, pusė šaukštelio druskos.

Uogų kotelių nenuskabyti, tik patrumpinti. Trešnes nuplauti, palikti nudžiūti, tada sudėti į stiklainius. Pipirus sumalti. Vandenį su vynu, actu, medumi ir prieskoniais užvirinti, supilti ant trešnių.
Stiklainius pridengti metaliniais dangteliais, 20 min. kaitinti 90 laipsnių karštumo vandens vonelėje, sandariai užsukti. Tinka prie paukštienos, veršienos patiekalų.

SMETONIŠKA DAMŲ UOGIENĖ

2 litrai miško žemuogių arba miško aviečių, 700 g cukraus, 100 ml gero konjako.

Uogas ir cukrų sluoksniais sudėti į nerūdijančio plieno indą ir palikti per naktį. Kitą dieną iš lėto užvirinti, virti apie 15 min.
Nugraibyti putas, supilti konjaką. Karštą uogienę išpilstyti į sterilius stiklainius ir sandariai užsukti. Tinka su ledais.

VYŠNIOS SU ROMU

1 kg vyšnių, 250 g cukraus, 1/3 stiklinės vandens, 2 stiklinės romo, pakelis vanilinio cukraus.

Puode užvirinti vandenį su cukrumi. Sirupą atvėsinti, tada supilti romą. Į sterilų stiklainį suberti uogas, užpilti sirupu su romu ir sandariai užsukti.

GEROS LIKUSIOS VASAROS IR PAŠĖLUSIAI SKANIŲ EKSPERIMENTŲ VIRTUVĖJE! :)

Pagarbiai,
Inesa

-------------------------------------------------------------------------

Braškių uogienė

Reikės:

1 kg braškių,
1,5 kg cukraus,
3 valgomi šaukštai citrinos sulčių,
1 cinamono lazdelės,
1 vanilės lazdelės.

Gaminimas:

Braškes nuplauti, nusausinti, nuimti kotelius, taurėlapius ir sudėti į didelį puodą. Suberti cukrų, įtarkuoti daugiau nei pusę vanilės lazdelės (jokiu būdu ne visą) ir puodą atsargiai pakratyti kelis kartus. Puodą uždengti dangčiu ir palaikyti 24 val.

Kitą dieną įpilti citrinos sultis ir sumaišyti. Užvirti ant mažos ugnies, kartkartėmis pamaišant. Po to, patikrinti, ar cukrus ištirpęs, nugraibyti putas ir nuimti nuo ugnies, palaikyti dar 1 dieną. Trečią dieną uogienę pavirti tik 3- 4 min., sudėti į gerai dezinfekuotus stiklainius, ant viršaus labai nedaug patarkuoti cinamono ir vanilinės lazdelės ir gerai užsukti.

Kai atvės, uogienę laikyti vėsioje ir būtinai sausoje vietoje, kad nepradėtų pelyti. Mano patarimas būtų toks, kad kai virsit uogienę, kai kurias braškes sutrinti, o kitas tik stambiai supjaustyti, kad uogienėje būtų ir braškių ir pačios braškių tyrelės. SKANAUS!

Martyna

-----------------------------------------------------------------------

Vasarą atpinga citrinos ir imbierai.

Reikės:

1 kg imbiero šaknų
1 kg citrinų
1 kg cukraus

Išspaudžiame citrinas.

Nuvalome ir sutarkuojame imbierą, užpilame 1 l vandens, verdame apie 30 min., atvėsiname, išspaudžiame. Gautą skystį maišome su citrinų sultimis, sudedame cukrų ir virdami nugariname trečdalį vandens.

Atšaldžius turi gautis drebučiai, jei ne, tai reikia dar pavirinti.

Skanaus ir būkite sveiki!

Ignas

--------

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)