Jums reikės genėti medžius ir krūmus, kurti kompozicijas, tręšti, purkšti nuo kenkėjų, kovoti su augalų ligomis, laistyti. Darbų bus pakankamai.

Žinoma, privalumų yra irgi nemažai. Įsigyti laukinių formų ar jiems artimų kultūrinių variacijų augalų jums kainuos pigiau, negu pirkti sodo naujoves – įvairių spalvų, naujų veislių augalus, kurie dažniausiai visiškai netinkami, kuriant natūralų gamtos stilių.

Pagalvokite, kur sode prisėsite atsikvėpti? Galima surasti ekonomišką sprendimą: padarykite suolelį ir staliuką iš rąstų. Organiškai derės savadarbiai baldai iš grubiai apdorotos medienos. Gerai, jeigu sodo baldai bus pavėsinėje, kurios stogą atstoja vijoklis ar vynuogė.

Jeigu jūsų sodas apsuptas laukų ar miško, tai aptvėrimui tinkamiausia tinklinė tvora – taip jūsų sodas tarsi susilies su supančiu landšaftiniu fonu. Įprastas tvoras galite apželdinti įvairiais vijokliniais augalais.

Be plano neišsiversite

Mūsų gamta turtinga gražiais ir harmoningais, akį patraukiančiais peizažais, taigi užtenka išsirinkti reikiamą kompoziciją ir sugalvoti, kaip ją įgyvendinti savo sode. Žinoma, daug ko (o praktiškai visko) nepavyks suprojektuoti tokio dydžio, kaip gamtoje. Tik turintys ištisus hektarus žemės valdos prie savo sodybų gali sukurti tikrą gamtos peizažo sodą. Mažų sodo sklypų savininkai turės tenkintis gamtos stiliaus sodu. Tuomet net ir miniatiūrinio dydžio sodas nepraras savo žavesio.

1. Pirmiausiai nuspręskite, kur įrengsite poilsio zoną. Jeigu tokia zona bus viena, tai geriausiai tam tiks vieta prie namo. Taip pat galima poilsio zoną įruošti atviroje verandoje, kurios sienos apželdintos besivejančiais vijokliais. Tolimiausioje sodo dalyje galima pastatyti pavėsinę arba neperšlampančią stoginę, kad užklupus netikėtam lietui, nereikėtų skubėti į namą.

2. Nusipieškite visas planuojamas augalų kompozicijas, kurias norite pasodinti sode. Čia nebūtina mokėti nupiešti visas detales, svarbiausia nuspręsti, kokį plotą jos užims.

3. Nusibraižykite sodo takelius ir kitus akcentus, kurie jums yra svarbūs. Visi šie elementai glaudžiai susiję, nes jie suteikia sodui jaukumo – primena vingiuojantį takelį miške ar laukuose, kuris veda per upelį su tilteliu ar saulės nušviestą pievelę. Tik nuo jūsų išradingumo priklauso, kaip suformuosite savo sodą, surasite įvairius ir netikėtus sprendimus, nuo kurių priklausys, ar jūsų sodas bus ne tik jaukus, bet ir įdomus. Suprantama, kai kuriuos tradicinius sprendimus sėkmingai naudoja viso pasaulio landšafto dizaineriai.

Tradiciniai būdai

Takelio posūkyje pasodinamas didelis krūmas, už kurio atsiveria tolimesnis vaizdas.

Romantiškos alėjos apželdinamos vijokliniais augalais.

Nedidelę alėją vizualiai prailgina didelis veidrodis, esantis jos pabaigoje, o kad nesusidarytų akligatvis, prieš pat veidrodį padaromas staigus takelio posūkis.

Kad laukymė atrodytų erdvesnė, jos pakraščiai apsodinami nedidelėmis grupėmis augalų (daugiamečių, žemaūgių krūmų), kurie suteikia lengvą perėjimą tarp laukymę supančių medžių ir gėlyno.

Jeigu esate skulptūrų gerbėjas, tai pastatykite jas netikėtose vietose, pvz.:šalia didelių krūmų.

Planuodami augalų kompozicijas, atkreipkite dėmesį į apšvietimą, stebėkite, ar augalams iš visų pusių pakaks šviesos. Dauguma augalų auga pavėsyje, tankiame miške, todėl kai kuriais atvejais pavėsis ne problema, o tiesiog priežastis sodinti daugiau augalų.

Viskas tinkamose vietose

Bet koks augalas, pasodintas netinkamoje dirvoje skursta, o laukiniai augalai – ypač. Jie puikiai prisitaikę augti ar žydėti tegul ir ekstremaliomis, tačiau jiems įprastomis sąlygomis.

Todėl atidžiai susipažinkite su reikalingu dirvos rūgštingumu, augimui reikalingu dirvos drėgnumu. Verta įsigyti kultūrines įvairių augalų atmainas – jų didesni žiedai, ryškesnė lapų faktūra, jie išsiskiria mažesnėmis, net miniatiūrinėmis formomis.

Paskutinis patarimas aktualus kalbant apie medžius. Juk nesiruošiate sode pasodinti visą pušų šilelį? Suprantama, kalninė pušis ar jos formos krūmai tikrai tiks. Toks augalas atrodys kaip miško pakraštyje auganti jauna pušis. Praturtinę kompoziciją vilkauogėmis bei sodo mėlynėmis, turėsite gražiai žydintį, jaukų ir labai gamtišką kampelį.

Gėlynas. Šiuo metu galima įsigyti įvairių gamtos stiliaus gėlynui tinkamų augalų. Pasodintos geranijos primins augančias miške. Gražiausiai atrodo plačialapė geranija, prasiskleidžianti saulėtoje vietoje. Gamtos stiliaus sodas saulėje pražysta įvairiaspalviais žiedais, puikiai derančiais tarpusavyje. Tankiai susodinti įvairių rūšių augalai lengviau prižiūrimi, mažiau auga piktžolės.

Tokiam gėlynui tinka įvairių spalvų tarpusavyje derantys augalai: įvairūs katilėliai, lubinai, gvazdikai, turkiški gvazdikai, smulkiažiedės lelijos ir t.t.. kad gėlyno pakraštys atrodytų natūraliau, tos pačios grupės gėles susodinkite atitinkamais atstumais, vis pakartodami kompoziciją. Paminėti augalai tinka ir atskirai suformuotose kompozicijose, tokiu atveju gėlynas gali būti bet kokios norimos formos, tačiau būtinai su aiškiai matoma ir prižiūrėta pakraščio linija.

Sodelis. Gal pasiūlytas gėlyno kraštas tiks ne kiekvienam sodui. Pasodinkite stambiažiedžius augalus: jurginus, daugiametes astras, lelijas. Išsiskiriančias šių augalų formas galima sušvelninti aukštais, smulkiažiedžiais augalais, pasodintais už jų.

Jeigu mėgstate rožes, įsigykite žemaūges, smulkiažiedes rožes. Parinkite spalvas, tinkančias aplinkai – puikiai tiks rausvos rožės, paskęstančios rausvai baltų gėlių debesyje. Gal tai nebus visiškai idealus sprendimas, tačiau jeigu mylite gėles – visi sprendimai bus puikūs.

Vanduo. Galima naudotis tradiciniu šuliniu arba iškasti mažą tvenkinėlį, kuris pavasarį pasidengia saulėtais berželių žirginėliais ar pienių pūkais. Gražiai vandens telkinys atrodo apsodintas vilkdalgiais (irisais) ar kitai vandenį mėgstančiais augalais. Sodindami vandens telkinyje ar šalia jo, neperkraukite augalais. Atkreipkite dėmesį į gamtoje esančius nedidelius ežeriukus. Apie trečdalis veidrodinio vandens paviršiaus išlieka neapaugęs augalais.

Šešėlis. Krintantys šešėliai ir pavėsis gamtos stiliaus sode atsiskleis pilnu grožiu. Jau vien ko verti gražuoliai paparčiai. Norint sukurti miško vaizdą, neužtenka vien pasodinti paparčius. Reikalingi ir augalai – palydovai, nebūtinai charakteringi esančiai vietovei.

Miško pojūtį suteiks ir kiti augalai, sudarantys faktūrinius žalius darinius. Labai tinkamos šiam tikslui astilbės. Šis augalas geriausiai atrodo žydintis baltais žiedais – taip efektingiausiai bus pastebimas šešėlyje ir puikiai derės prie viso sodo stiliaus.

Veja. Ruošdami sėti veją, geriausiai parinkite žolių mišinį: pasėkite ir reguliariai kirpkite žolę. Geriausiai tinka greitai augančios žolės rūšys. Labai gražiai atrodo pievelė su žydinčiais baltaisiais dobiliukais. Galima auginti ir aukštus, žydinčius pievų augalus - suformuoti mauritanišką pievelę.

Tai laukinė, žydinti pieva. Tokioje pievelėje tinka sėti neužmirštuoles, smulkiažiedžius katilėlius, rugiagėles, linelius, gvazdikėlius, laukines našlaites. Tokia pieva šienaujama vieną kartą po žydėjimo, tačiau jos nerekomenduojam labai išmindžioti.

Vertikaliosios linijos. Vijokliniai augalai, įvairios lianos sode neturėtų išsiskirti iš bendro vaizdo. Jeigu sode pakankamai žalios spalvos, tai nebus protinga prisodinti ryškiai raudonai žydinčių rožių ar kitų augalų. Įrenkite atramas greitai augančioms ir besivejančioms vynuogėms.

Jeigu labai norėsite paįvairinti spalvų gamą, parinkite geltonos ar tamsiai mėlynos spalvos žydinčius augalus. Būtent šių spalvų augalai atrodo natūraliausiai ir mažiausiai krenta į akis.

Gamtos stiliaus sodui nelabai tinka melsvai pastelinės viduržemio jūros ar rožinės spalvos, kaip dažniausiai yra manoma. Rudenį ryškiai nugeltę vynuogių lapai taip pat papuoš sodą. Vynuogės atramai galima panaudoti seną, išdžiūvusį medį, prieš tai gerai jį įtvirtinus.

Medžiai ir krūmai. Gamtos stiliaus sode parinkite gražios formos, gausiai žydinčius ir pageidautina dekoratyvius krūmus: įvairias alyvas, spirėjas, forzitijas ... Stambialapės krūmų formos atrodo nenatūraliai, tačiau galima išsirinkti raudonlapius krūmus, pavyzdžiui riešutmedį.

Krūmus nebūtina karpyti, norint suteikti tikslią geometrinę formą, išskyrus gyvatvorę, kurią reguliariai karpome iš šonų ir iš viršaus. Iš spygliuočių geriausiai atrodo įprastą formą turintys augalai. Geriausiai tinka konuso, kolonos ar piramidės formos augalai, o ne „pagalvėlės“ ar kamuolio formos krūmeliai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją