Moterys

Kūnas prašo geležies

Kovoti su antsvoriu moterys paprastai pradeda atsisakydamos visko, kas gali būti kaloringa: nevengia gal tik salotų ir grikių. Tokia taktika neteisinga: tiek nutukimas, tiek staigus suliesėjimas sutrikdo hormonų pusiausvyrą ir reprodukcinę funkciją. Moterims negalima liesėti greitai ir smarkiai. Mergaitės, nuolat besilaikančios dietos, vėliau negalės susilaukti vaikučių.

Geležis. Moters dieta turi būti tokia, kad organizmui niekada netrūktų geležies – ji prarandama per menstruacijas. Neverta pasikliauti tik obuoliais, svarbiausi geležies tiekėjai – raudona mėsa, kepenys, ankštinės daržovės.

Jodas. Normali endokrininės sistemos ir skydliaukės veikla moteriai svarbiau už viską. Skydliaukės hormonai reguliuoja menstruacijų ciklą, nuo to, ar jų pakanka, priklauso galimybė pastoti. Nuolatinis jodo trūkumas sukelia nevaisingumą, persileidimą, kūdikis gimsta su sklaidos patologijomis. Todėl būtina vartoti joduotą druską, valgyti jūros žuvį ir jūros produktus.

B grupės vitaminai. Dietologai pataria moterims į bet kokią dietą įtraukti... duoną. Žinoma, ne baltas bandeles, bet rupių miltų duoną su sėlenomis, grūdais – suvalgyti kasdien po 6 riekes. Duona aprūpina organizmą B grupės vitaminais, kurie būtini normaliai odos ir plaukų būklei, o ląsteliena palaikys žarnyno veiklą. 

Kalcis. Pieno produktai moters organizmui ypač reikalingi. Nuo 15 iki 25 metų organizmas turi gauti pakankamai kalcio, kuris būtinas kaulams. Gydytojai netvirtina, kad būtina gerti daug pieno, tačiau primygtinai siūlo valgyti varškę ir rūgščius produktus (kefyrą ir pan.). Tiesa, nereikia persistengti: vyresnė moteris gauna dienos kalcio normą, suvalgiusi tik 2 šaukštus varškės.

Vyrai

Reikia galvoti apie širdį

Vyrų medžiagų apykaita spartesnė, todėl jie lėčiau taisosi ir greičiau numeta svorio.

Baltymai. 40 proc. vyro svorio – tai kūno raumenų audinys (moterų raumenys sudaro tik 23 proc. bendro kūno svorio). Raumenims palaikyti būtini visaverčiai baltymai. Jų dienos norma priklauso nuo vyro amžiaus bei fizinio aktyvumo ir yra 80-100 g. Bet! Mėsoje gausu purinų, tad, valgant daug tokio maisto, rizikuojama susirgti podagra, ir vyrai ja dažniau serga. 

Ląsteliena. Vyrai ne itin mėgsta augalinį maistą, ir ta nemeilė atsišaukia žarnyno problemomis. Dėl ląstelienos trūkumo vyrai daug dažniau serga storosios žarnos vėžiu. 

Cinkas. Šio mikroelemento trūkumas sukelia lytinės sistemos veiklos sutrikimus. Nuolatinis jo trūkumas gali būti viena nevaisingumo priežasčių. Cinką vyrai praranda greičiau, nes labiau prakaituoja. Cinko šaltiniai: jautiena, jūros produktai, morkos, sėlenos, riešutai.

Pravartu žinoti

Paros raciono kaloringumas – 2200-2600 kkal, mažo kaloringumo dietos – 1200-1500 kkal.

Ponios storėja todėl, kad ponai valgo

„Ištekėjau ir pasitaisiau“, išsiskyriau ir suliesėjau – koks, atrodytų, ryšys tarp šeimyninės padėties ir svorio? Bet tai pastebi daugelis. Pasirodo, ištekėjusi moteris ima valgyti taip kaip vyras – dažniau ir, svarbiausia, didelėmis porcijomis. Ant stalo atsiranda daugiau mėsos, daržovių, o vaisių perkama mažiau.

Vakarienė – ne tik valgymas, bet ir tarsi šventa apeiga. Be to, kas vakarą – alkoholiniai gėrimai. Nebėra kada pabėgioti ar nueiti į sporto salę. Rezultatą, kaip sakoma, rodo veidas ir svarstyklės. 

Beje, diabeto (taip pat hipertonijos, išeminės širdies ligos ir kitų antsvorio „palydovų“) rizika siejama su nutukimu. Ar asmuo nutukęs, parodys talijos apimtis: 102 cm vyrui ir 88 cm moteriai – jau didelė rizika, nors kūno masė ir neviršija leistinos normos!