Medinės – jaukios ir šiltos

Tokios palangės daromos iš natūralaus medžio. Ąžuolas, raudonmedis, bukas, klevas ir pan. – puikus pasirinkimas, bet ir ganėtinai brangus. Reikia žinoti, kad drėgnoje patalpoje medis gali išsipūsti, išsilenkti, pradėti pūti, deformuotis. 

Medinės palangės natūralios, šiltos, jaukios, gražiai atrodo, tačiau jas teks kruopščiai prižiūrėti: tokių negalima stipriai trinti vandeniu, šveisti abrazyvinėmis priemonėmis, tirpikliais. Kartą per 3–5 m. patariama nušlifuoti, padengti nauju lako ar dažų sluoksniu. Natūralaus medžio palangės impregnuojamos taip pat kaip ir kitų rūšių (medžio drožlių plokščių, medžio dulkių ir plastiko), kad medis būtų kietesnis, jo nepaveiktų išoriniai veiksniai – drėgmė, saulė.

Medžio drožlių plokščių palangės

Suspaustų medžio drožlių plokščių (MDP) palangės populiariausios Lietuvoje. Kai kuriose šalyse joms gaminti naudoja spygliuočių drožles, tačiau tai nėra geras pasirinkimas, kadangi tokių drožlių neišeina gerai suspausti, be to, spygliuočių mediena labai traukia drėgmę, yra minkšta, greitai susikraipo, tad net paprasčiausias vazonas, pastatytas ant palangės, gali pridaryti bėdų. Tai aktualu ir natūralaus medžio palangėms.

Perkant galima apžiūrėti ir palyginti, kaip suspaustos medžio drožlių plokščių palangės – kuo mažiau tarpelių, tuo jos patvaresnės. MDP palangės atsparesnės mechaniniams pažeidimams, netraukia šalčio, tinka daugelyje patalpų, kur nėra labai drėgna, joms neturi įtakos saulės spinduliai. Drėgnoms patalpoms (žiemos sodui, voniai), geriau rinktis plastikines, nes MDP ilgainiui išsipučia, išsikraipo.

Labai svarbi vidinė palangės pusė. Idealus variantas – kokybiškas laminatas. Taip palangė apsaugoma nuo mechaninio poveikio, laminatas suteikia tvirtumo, laiko pačią plokštę. Kai kurie skundžiasi, kad tokios palangės, padengtos laminatu, sugeria visus nešvarumus. Jei laminatas plonesnis, ant juo padengto paviršiaus gali likti arbatos, kavos, raudonojo vyno dėmių. Specialistai teigia, kad kuo laminatas storesnis, tuo geresnis, ilgiau laiko, nesibraižo, be to, tokios MDP palangės pigesnės negu medinės. Pigesnių ir prastesnių modelių palangių vidinė pusė dažniausiai padengiama popieriumi. Jis gali būti impregnuotas klijais, slidesnis, panašus į laminatą, patvaresnis arba paprastas priklijuotas.

Akmeninės – prabangios, bet šaltos

Pačios brangiausios palangės – akmeninės, gaminamos iš marmuro, granito, onikso, labradorito, dirbtinio akmens koriano ir kt. Nors gali atrodyti, kad Lietuvos klimato sąlygomis tokios nelabai tinka, kadangi akmuo traukia šaltį, tačiau turi daug privalumų – yra ilgaamžės, patvarios tiek drėgnose, tiek saulėtose patalpose.

Specialistai teigia, kad tinkamai ir tvarkingai sumontavus (kuo mažesnis kontaktas su langu, papildomos izoliacinės medžiagos ir pan.), didelių šilumos nuostolių tikrai nepatirsime. Palyginti su kitų rūšių palangėmis, akmeninių kaina tikrai didelė. Šių palangių negalima valyti cheminėmis priemonėmis, ant kai kurių paviršių gali likti arbatos, kavos dėmių.

Palangės iš natūralaus akmens atrodo išskirtinai ir įdomiai. Kuo mažiau gyslelių, tuo mažesnė tikimybė, kad akmuo įtrūks. 

Kai kurie specialistai teigia, kad namuose nesveika dėti granitines palanges, esą granitas traukia radiaciją. Marmuras praktiškas, jo pasirinkimas didžiulis – nuo šviesiai perlamutrinės spalvos iki tamsių tonų. Oniksas panašus į marmurą, tačiau pasižymi puikia savybe – praleidžia šviesą. Palangėms naudojamas ir dirbtinis akmuo – jo fizinės bei estetinės savybės panašios, be to, jis pigesnis.

Plastikinės – lengviausios 

Plastikinės palangės sudarytos iš apatinio ir viršutinio sluoksnio bei pertvarų. Dėl daugiakamerės konstrukcijos yra atsparios, tvirtos, nepūva, sulaiko šilumą, sunkiai sulaužomos, ilgaamžės, nepraleidžia vandens. Tokias palanges paprasta prižiūrėti, kadangi galima naudoti beveik visas priemones, išskyrus šveičiamąsias, vaitspiritą, skiediklius ir kitas stiprias chemines priemones. Ant prastesnių gali likti kavos, vyno, arbatos ir kt. dėmių.

Plastikinės palangės turi vieną trūkumą – nuo tiesioginių saulės spindulių išsikraipo, pasidaro duobėtos, banguotos, todėl reikia kruopščiai apsvarstyti, kokioms patalpoms jos labiausiai tinka. Plastikinė palangė idealus pasirinkimas drėgnai patalpai.

Medžio dulkių ir plastiko – ekologiškos

Tokios palangės sudarytos iš medžio dulkių (80 proc.) ir plastiko, spaudžiamo aukštu slėgiu ir padengiamo higieniniu sluoksniu. Tai ekologiškesnis produktas, gaminamas iš antrinių žaliavų.
Šios palangės gana brangios, dažniau naudojamos visuomeninės paskirties pastatuose (valgyklose, mokyklose, ligoninėse ir pan.), užtikrina saugią, veiksmingą ir ilgaamžę paviršių apsaugą nuo bakterijų poveikio.

Laminatas atsparus trinčiai, mechaniniams pažeidimams, jį lengva valyti. Pasak specialistų, medžio dulkių ir plastiko palanges geriausia rinktis tuomet, kai taikomi specialūs higieniniai reikalavimai, kitu atveju nepatariama, nes jos daug stipriau traukia drėgmę negu MDP, gali išsikraipyti nuo saulės spindulių, yra gana brangios.

Nesunku pritaikyti interjere

Palangės iš natūralių ir dirbtinių akmenų būna įvairiausių atspalvių
Medžio drožlių plokščių palangės gaminamos serijiniu būdu, tačiau gali būti įvairių formų, pavyzdžiui, suapvalintais kampais, susidėti iš kelių dalių – dalis iš medžio drožlių plokštės, kita iš medžio dulkių. Natūralios medinės dažniausiai daromos pagal individualius užsakymus, jos būna storesnės. 

Medžio drožlių plokščių bei medžio dulkių plokščių ir plastiko palangės laminuojamos, todėl daugiau galimybių priderinti prie būsto interjero. Populiariausios subtilios, švelnios pastelinės spalvos – akmens, marmuro, medžio imitacijos, tačiau galima užsakyti ir ryškiaspalvių palangių.

Kainų skalėje pagal brangumą akmeninės palangės užima pirmą vietą, antroje – medinės, trečioje – medžio dulkių plokščių ir plastiko, paskutinę vietą dalijasi plastikinės ir MDP. Pasak specialistų, kokybiškos palangės nepigios, tačiau yra patvaresnės, ilgiau laiko.