Šv. Kristoforo statulėlės apdovanojimas prof. T. Venclovai oficialiai suteiktas dar praeitų metų gruodį. Suteikti rašytojui šį apdovanojimą paskatino 2002 m. išleista didelio pasisekimo sulaukusi jo knyga „Vilnius“ – vadovas po miestą.

Deja, poetas negalėjo atvykti į Lietuvą 2002 m. gruodžio 21 d., kai Vilniaus rotušėje jau penktą kartą buvo tradiciškai įteikiamos šv. Kristoforo statulėlės. Šiomis dienomis T. Venclova vieši Vilniuje, taigi miestas turi puikią galimybę įteikti jam skirtą apdovanojimą.

Tomas Venclova - 1937 m. Klaipėdoje gimęs poetas, vertėjas, literatūros tyrinėtojas, publicistas. 1960 m. baigė lituanistiką Vilniaus universitete.

1975-ųjų gegužės 9 dieną T. Venclova parašė atvirą laišką Lietuvos komunistų partijos centro komitetui, kuriame teigė negalįs dirbti Lietuvoje viešo kultūrinio darbo, tad nenorėdamas veidmainiauti, prašąs išleisti į Vakarus. „Žinojau, kad žengiu rizikingą, net labai rizikingą žingsnį. Užėmę tokią poziciją kaip manoji Tarybų Sąjungoje patekdavo ir į kalėjimus, ir į psichiatrines ligonines“,- sakė poetas. Ir čia į pagalbą atėjo profesorius Czesławas Miłoszas, organizuodamas galimybę T. Venclovai vieną semestrą dėstyti Berklio universitete. 1977 m. išvykęs į JAV, T. Venclova gyvena ten iki šiol ir dabar profesoriauja Jeilio universitete.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją