Per tą laiką jauno krepšininko karjeroje netrūko sunkių ir skaudžių išbandymų: blaškymasis po NBA, rimta galvos trauma, grįžimas į Europą. Tarsi ketverių metų nė nebuvę, 23-ejų metų 218 cm ūgio M. Andriuškevičius dabar vėl bando įrodyti gimtinei, kad buvo per anksti nurašytas.

Po neblogo pasirodymo Alikantės „Lucentum“ komandoje, su kuria tapo Ispanijos antrosios lygos čempionu, vasarą M. Andriuškevičius sulaukė kvietimo į išplėstinę Lietuvos rinktinę.

Taip pirmąkart nuo 2005 metų jis gavo progą pasirodyti Lietuvos žiūrovams.

„Buvo šiek tiek jauduliuko, – po dvikovos tinklalapiui „BasketNews.lt“ prisipažino M. Andriuškevičius. – Per pačias rungtynes gal nespėji apie tai galvoti, bet prieš ir per apšilimą buvo keistas jausmas. Ir tuo pačiu geras jausmas.“

Paskutinį kartą sporto halėje aukštaūgis žaidė 2005 metų balandžio 7 dieną, kai dar atstovavo Kauno „Žalgiriui“. Tiek tada su Kauno klubu (2 taškai per 15 min.), tiek antradienį su Lietuvos rinktine (2 taškai per 6 min.) M. Andriuškevičius nebuvo svarbiausias ginklas puolime.

Po dvikovos, kurioje Lietuvos rinktinė 79:82 nusileido šalies jaunimo rinktinei, žaidėjas prisipažino, kad dar nėra geriausios formos – vis dar jaučia neseniai pasibaigusio sezono padarinius.

Tačiau M. Andriuškevičius tiki, kad turi šansą patekti į pagrindinę komandą.

„Nedalyvaučiau, jeigu nesitikėčiau. Suprantu, kad bus sunku, nes pirmą kartą esu stovykloje. Bus matyti, bet tiesiog stengiuosi įvykdyti visas trenerio užduotis, kad ir ką jis lieptų padaryti. Šansas visą laiką yra, bet reikės ir daug sėkmės, ir gerų rezultatų“, – sakė M. Andriuškevičius.

Tik šiemet jis pagaliau gavo progą įrodyti, kad vis dar gali žaisti. Per Ispanijos antrosios lygos rungtynes krepšininkas vidutiniškai pelnydavo po 9,5 taško ir atkovodavo po 5,9 kamuolio.

Iki tol jam teko iškęsti dvejus sudėtingus metus JAV, kai iš pradžių nepavyko įsitvirtinti nei Klivlando „Cavaliers“, nei Čikagos „Bulls“ komandose, o 2006 metų gruodį patyrė sunkią galvos traumą, dėl kurios nesportavo daugiau nei pusę metų.

Dabar metus JAV jam primena tatuiruotė ant dešinės kojos – iš už grotų besiveržiantis tigras. Krepšininkas sako, kad šis simbolis jam suteikė tvirtybės.

„Anksčiau reikėjo kažko tokio, kad pasižiūrėjęs prisiminčiau, kaip man buvo sunku. Tai atspindi, kaip perėjau iš vaikų į vyrus“ – sakė M. Andriuškevičius.

Paklaustas, ar neplanuoja daugiau piešinių kūno, krepšininkas tik šypteli.

„Daugiau draugė neleidžia. Gal ir užteks. Nebent gyvenime įvyks dar kas nors sunkaus, tada reikės pasidaryti“, – sako M. Andriuškevičius.

M. Andriuškevičiaus ekipai – žalia šviesa į ACB lygą

Antradienį lietuvį iš Ispanijos pasiekė gera žinia. Jo ekipai – Alikantės „Lucentum“ - uždegta žalia šviesa į stipriausią Ispanijos krepšinio lygą (ACB).

Antradienį posėdžiavusi ACB komisija oficialiai patvirtino, jog „Lucentum“ įvykdė visus įsipareigojimus ir kitąmet rungtyniaus ACB lygoje.

„Esu labai laimingas. Mano noras tapo realybe“, – kalbėjo klubo savininkas Miguelis Cano.

Ispanijos klubas jau pasiūlė lietuviui pratęsti sutartį, tačiau M. Andriuškevičius sprendimą priims grįžęs iš Kinijos.