Anot Alytaus vaikų globos namų direktoriaus pavaduotojos Anelės Adamavičienės, prieš penkerius šešerius metus žmonės dažniau užsukdavo su prašymais išleisti jų auklėtinius per atostogas pagyventi šeimose. "Mūsų globos namuose dabar auga daugiau nei pusantro šimto vaikų. Iš jų tik apie trisdešimt gali džiaugtis, kad vasarą praleis su tėvais, kitais giminaičiais. Retas viešės ir svetimų, bet geraširdžių žmonių namuose. Anksčiau du kartus daugiau vaikų atostogaudavo giminaičių ar globėjų namuose", - teigė A.Adamavičienė.

Pavaduotojos nuomone, sunkmetis tikrai ne svarbiausia tokio nesvetingumo priežastis. Kiekvienam mokyklinio amžiaus globotiniui valstybė dienai skiria 9 litus maistpinigių, ikimokyklinukams -truputį mažiau. "Vieni nenori užsikrauti papildomų rūpesčių, kiti baiminasi, kad vaikas gali prie jų prisirišti ir sugrįžęs į globos namus kankinsis", - vardijo priežastis A.Adamavičienė. Dar kitas šeimas sulaiko prievolė tvarkyti dokumentus. Esą kai kurie per įvairias informavimo priemones išgirdę raginimus globoti valstybės auginamus vaikus atskuba ir reikalauja "duoti" jiems patikusį vaiką, net nesidomėdami, ar jo negloboja kita šeima, ar jis neįrašytas į įvaikinimo sąrašus.

"Asmuo, norintis globoti vaiką, pirmiausia turi nuvykti į globos namus ir išsiaiškinti, kurį auklėtinį gali kviesti pasisvečiuoti. Po to turi parašyti prašymą miesto ar rajono, kuriame gyvena, VTAT. Specialistams patikrinus gyvenimo sąlygas, pateikiamos išvados", - aiškino Alytaus miesto VTAT vedėja Virginija Vaitkevičienė.

Anot V.Vaitkevičienės, nepasitaikė nė vieno atvejo, kad būtų išduota neigiama išvada ir atsisakyta patenkinti prašymą, nes dažniausiai tokį žingsnį žengia tvarkingos ir atsakingos šeimos.

Alytaus globos namų darbuotojus džiugina tai, kad dar beveik tris dešimtis vaikų per vasarą pagyventi savo šeimose pakviečia užsieniečiai - prancūzai, italai. Ypač glaudžiai bendraujama su prancūzų šeimomis - Pietų Prancūzijoje keliolika metų vasaras smagiai leidžia vaikai, kuriais mažai domisi mūsų kraštiečiai. Prancūzai vaikus pasisvečiuoti kviečia ir žiemos atostogų metu. Su Italija ryšys dar tik formuojamas - vaikai iš Alytaus ten vyksta tik antrą vasarą.