Dažniausiai žmonės užsikrečia helmintozėmis (askaridoze, trichiuriaze, toksokaroze ir kt). Helmintozė – tai kirminų parazitavimas žmogaus organizme. Valgant neplautas uogas ir daržoves taip pat galima užsikrėsti bakterinėmis ir virusinėmis infekcijomis (bakterine dizenterija, žarnyno lazdelės sukelta infekcija, vidurių šiltine, hepatitu A ir kt.), pirmuonių sukeltomis ligomis (toksoplazmoze, liambliaze, kriptosporidiaze, amebiaze, balantidiaze ir kt.).

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjai gali pakliūti, jei daržas tręšiamas žmonių išmatomis ar laistomas vandeniu iš atvirų vandens telkinių. Užkratą platina ir gyvūnijos atstovai – šunys, katės, vabaliukai, musės.

Jei su neplautomis uogomis ar daržovėmis į organizmą patenka žarnyno bakterinių ligų sukėlėjų arba žarnyno pirmuonių, liga dažniausiai pasireiškia įvairaus pobūdžio viduriavimu. Pakliuvus helmintų kiaušiniams, gali varginti nemalonūs pojūčiai pilve, tuštinimosi sutrikimai, įvairios alerginės reakcijos, susilpnėja imunitetas, gali išsivystyti mažakraujystė ir t.t.

Susirgimo diagnozė dažniausiai nustatoma tiriant išmatas, tačiau kai kurių ligų atvejais (pvz., užsikrėtus toksokaroze ar toksoplazmoze) ligą galima nustatyti ištyrus kraujo serumą.

Patarimai:

Siekiant išvengti šių ligų, Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Irina Bulsienė:

• pataria tinkamai plauti daržo sodo ir gėrybes, bei laikytis asmens higienos;

• daržoves, uogas, vaisius būtina kruopščiai plauti tekančiu švariu vandeniu; 

• plaunant žemuoges, braškes rekomenduojama prieš tai žalius kotelius su lapeliais nuskabyti.

• Salotas būtina išskirstyti, plaunant kiekvieną lapą atskirai; 

• svogūnų, porų laiškus, salierų stiebus taip pat reikia išskirstyti, kad neliktų žemės likučių, patekusių į stiebo vidų; 

• negalima plauti daržovių ir uogų atviruose vandens telkiniuose;

• negalima tręšti daržo gėrybių žmonių išmatomis; 

• visuomet nusiplauti rankas prieš valgį, pasinaudojus tualetu, po darbo darže, sode ar gėlyne.