Turizmo traukos vietovė renkama, įgyvendinant Europos Komisijos ir Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos projektą „Patraukliausios Europos turizmo vietovės. Turizmas ir saugomos teritorijos“ (European Destinations of Excellence – EDEN).

Dėl patraukliausios turizmo vietovės vardo šiemet varžėsi aštuonios saugomos teritorijos: Gražutės (Zarasų r.), Pagramančio (Tauragės r.), Neries (Vilniaus r.), Nemuno deltos (Šilutės r.), Nemuno kilpų (Prienų r.), Biržų regioniniai parkai, Molavėnų piliakalnių kompleksas ir Jūkainių geomorfologinis draustinis (Raseinių r.).

„Džiaugiamės sulaukę tiek projekto dalyvių, iš kurių ekspertų komisijai reikėjo išrinkti labiausiai Europos Komisijos reikalavimus atitinkančią traukos vietovę, – sakė Valstybinio turizmo departamento direktorė Nijolė Kliokienė. – Esu tikra, kad šis projektas padės pristatyti darnią ir tausojančią gamtą mūsų šalį, paskatins ir atvykstamąjį, ir vidaus turizmą – juk būtina pamatyti vieną patraukliausių Europos turizmo vietovių“.

Šių metų geriausiu projektu išrinktas „Nemuno deltos regioninis parkas – išskirtinė gamtos, kultūros ir turizmo darnos vietovė“. Projektą pateikė Nemuno deltos regioninio parko direkcija, Šilutės savivaldybė ir Šilutės turizmo ir verslo informacijos centras.

Nemuno Deltos regioninis parkas apima Nemuno upės deltą su jo pagrindinėmis atšakomis – Atmata ir Skirvyte, jų apsupta Rusnės sala, mažų atšakų tinklu, užliejamomis pievomis, lagūniniu Krokų lankos ežeru ir daugybe kitų mažesnių ežerų, senų upių vagų, kanalų ir pelkių. Nemuno žemupiu driekiasi daugelio žuvų rūšių migracijos keliai.

Jo užliejamos pievos, pelkės ir krūmynai yra svarbiausios daugelio paukščių rūšių, tarp jų – ir nykstančių – perėjimo vietos. Nemuno delta eina pagrindiniai migruojančių paukščių keliai. Ventės rage veikia Ornitologinė paukščių žiedavimo stotis. Nepamirštamų įspūdžių regioninis parkas suteikia itin didelių pavasarinių potvynių metu, kai apsemiami neaprėpiami deltos pievų plotai.

Nemuno delta garsi kultūros bei architektūros paveldo paminklais - tai Ventės rago švyturys ir ornitologijos stotis, etnografinės žvejų sodybos Rusnėje, Mingės etnografinis kaimas, Uostadvario vandens kėlimo stotis ir daugelis kitų. Šiame krašte puoselėjamos senovinės žvejybos tradicijos, galima paskanauti tik čia pagal senovinius receptus gaminamų patiekalų iš žuvies.

Turistų patogumui parke įrengti dviračių maršrutai, pažintiniai takai, apžvalgos bokšteliai, informaciniai stendai, siūlomos įvairios pramogos.

„Patraukliausios Europos vietovės“ – tai projektas, pristatantis ir skatinantis darniojo turizmo plėtros modelius Europos Sąjungoje. Projekto tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turizmo vietovių vertybes, įvairovę, ypatumus ir bendrumus. Projektas sukuria prielaidas šioms vietovėms propaguoti šalyje ir visoje Europoje, skatina dalintis laimėjimais ir sukaupta patirtimi.

EDEN projektas Lietuvoje įgyvendinamas antrus metus. 2008 m. buvo renkamos turizmo traukos vietovės, garsėjančios nematerialiuoju kultūros paveldu. Tuomet laimėtoju išrinktas ir VII Europos turizmo forume Bordo (Prancūzijoje) pristatytas Žemaitijos nacionalinis parkas, garsėjantis tradicine etnografine švente - Užgavėnėmis ir medinių kaukių drožyba.

Projektą „Patraukliausios Europos turizmo vietovės“ finansuoja Europos Komisija ir Lietuvos Vyriausybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją