Budistas Keanu Reevesas (Kynu Ryvsas) atisakė 35 milijonų “Matricos” specialiųjų efektų vardan. Trečiosios “Matricos” dalies 17 min. reklaminė ritė kūrėjams kainavo neregėtą sumą – 40 milijonų JAV dolerių ( palyginimui, visas pirmosios “Matricos” biudžetas buvo 65 milijonai).

Filmo režisieriai Wachowskiai be proto mėgsta knygas – jos jiems kaip oras. Larry vertina filosofiją, Andy – mokslinę fantastiką. O šiaip broliai labai skirtingi: Larry mėgsta vyną, Andy – alų, Andy draugiškas, Larry jį pažįstantiems primeną karį, kurio laukia šventasis karas...

Garsiajai filmo lenktynių scenai buvo specialiai pastatyta 2 km autostrada su visais kelio ženklais ir t.t. Ji vedė į niekur ir buvo reikalinga tik “Matricos” filmavimams. Tiesa, tokia kelio atkarpa kainavo 1 mln JAV dolerių.

Aktoriai atsisakė kaskadininkų pagalbos – triukus jie atliko patys. Visi aktoriai, kuriems filme reikėjo atlikti sudėtingus triukus, laikėsi specialios dietos: prieš triuko filmavimą visiems buvo patiekiama raudona mėsa su krauju, o pertraukose jie valgė žuvį, ryžius ir daržoves. Keanu Reeves ir Carrie-Anne Moss (Keri En Mos) sulieknėjo ir todėl filme atrodo aukštesni nei yra jų tikrasis ūgis.

Treniruočių metu Carrie-Anne Moss buvo susilaužiusi koją. Aktorius Weavingas (Vyvingas) patyrė smegenų sukrėtimą. Vienoje scenoje Carrie Anne Moss lėkė sportiniu motociklu "Ducatti 996" be šalmo ir prieš eismą, jai už nugaros sėdėjo kolega. Aktorė net pagalvoti nenori, kas jai galėjo nutikti. “Juk aš visą gyvenimą nekenčiau motociklų. Mano advokatas įsitikinęs, kad tada man su galva nebuvo viskas gerai,” - prisimena Carrie-Anne Moss.

Garsi aktorės Carrie-Anne Moss (Trinity) frazė: “Negaliu nešioti juodų akinių – mane atpažįsta...”

Per visą “Matricos” tęsinių filmavimą aktorių Keanu Reevesą lydėjo nelaimės: jo draugė Jennifer (Dženifer) pagimdė negyvą kūdikį, o po kurio laiko žuvo autokatastrofoje (tuo metu Jennifer dirbo Davido Lyncho asistente, Lynchas savo filmą “Malholando kelias” paskyrė jos atminimui); Keanu sesuo atsidūrė kritinėje būklėje – jai buvo diagnozuota leukemija. Į klausimą, kaip jis visa tai ištvėrė, Keanu nenori atsakinėti. Gal jam padėjo budizmas. Aktorius išpažįsta šią religiją – tam sprendimui įtakos turėjo filmas “Mažasis Buda”.

Visa "Matricos" mitoligija sudėta į 9 serijų animacini filmą "Animatrix", kurios reklaminę ritę jau galėjo pamatyti ir Lietuvos žiūrovai.

Broliai Wachowskiai savo karjerą pradėjo kaip komiksų autoriai.

"Matricos" efektams įtakos turėjo Honkongo kinas, kur pirmąkart buvo panaudoti žmonių “skrydžiai” erdvėje, o taip pat ir japonų animacija, kuriai būdingas antiutopizmas, pasaulio pabaigos sietinumas su technologijos pažanga.

“Matrica. Perkrauta” bus parodyta Kanų kino festivalyje, o Lietuvą pasieks gegužės 23 d.

Šaltinis
Garsų pasaulio įrašai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją