Pastaruoju metu ženklų, apie artėjantį pasaulio ekonomikos atsigavimą daugėja. Rodikliai, rodantys tikėtiną ekonomikos būklę ateityje, ir toliau džiugina. Praėjusią savaitę tarp gerų naujienų, jau tradiciškai, svariausi buvo gerėję vartotojų ir verslo pasitikėjimo rodikliai. Investuotojus stebina jau trečią mėnesį iš eilės gerėjantis Vokietijos IFO verslo pasitikėjimo rodiklis. Gegužę didėjo ir Vokietijos vartotojų pasitikėjimas. Neblogų naujienų sulaukiame ir iš JAV rinkos. Gegužę ilgalaikių prekių užsakymai padidėjo labiau negu laukta. Gera žinia - pamažu didėja amerikiečių pajamos. Pastarosios gegužę išaugo labiau negu tikėtasi.

Tiesa, amerikiečių išlaidos auga kur kas lėčiau negu pajamos – didėja taupymas. Ir galbūt, didėjantis taupymas ir yra viena iš priežasčių, kodėl, nepaisant pagerėjusių nuotaikų, realios ekonomikos duomenys nedžiugina. JAV nekilnojamo turto rinkos prekyba ir toliau išlieka vangi. Gegužę ir naujų, ir senų namų pardavimai buvo mažesni negu laukta. Netikėtai prastėjo Amerikos darbo rinkos duomenys – naujų bedarbių jau antrą savaitę iš eilės padaugėjo. Be to, Euro zonos gamybos užsakymų balandį buvo mažiau negu laukta. Taigi, ir gerų, ir blogų naujienų rinkoje netrūksta. Atsigavimo ženklų daugėja, bet jų įtaka realiai, šiandienos ekonomikos būklei, bent jau kol kas, labai nuosaiki.

Finansų rinkose – štilis

Dėl realių pokyčių ekonomikoje stokos pokyčių finansų rinkose taip pat nedaug. Praėjusią savaitę Vakarų Europos ir JAV indeksai smuko 1-2 proc. Stipriai nekito ir pagrindinių valiutų kursai, mažai svyravo žaliavų kainos. Kiek svaresni pokyčiai tik palūkanų rinkoje – sumažėjus palūkanų didinimo tikimybei mažėja ir Europos, ir JAV obligacijų pajamingumai. Taigi, pokyčių pastaruoju metu nedaug. Rinka laukia realios ekonomikos atsigavimą patvirtinančių ženklų.

FED išlieka atsargus

Praėjusią savaitę vyko JAV Federalinių rezervų banko (FED) susirinkimas, tačiau banko sprendimai investuotojų nenustebino. Savo susirinkime FED beveik nieko nepakeitė. Bazinė palūkanų norma liko ta pati, ji ir toliau svyruoja intervale nuo 0 iki 0,25 procento.

Savo pranešime, bankas, nepaisant kai kurių rinkos dalyvių abejonių, paliko teiginį, kad palūkanos išliks ypač žemos tam tikru ilgesniu laikotarpiu ir tuo aiškiai parodė, kad artimiausiu metu palūkanų didinti neketina. Taip pat nepakeisti ir obligacijų supirkimo planai – Amerikos centrinis bankas ir toliau skatins finansų rinkas supirkdamas vertybinius popierius. Taigi, nepaisant atsigavimo ženklų, keisti senų ar imtis naujų monetarinės politikos priemonių FED neketina. Ir tuo parodo, kad situacija finansų rinkose vis dar gana trapi.