"Geonaftos" atstovai supažindino Palangos miesto vadovus su ruošiamais projektais, kaip galima panaudoti iš gręžinių kartu su nafta išgaunamą vandenį, kuris paprastai gražinamas atgal. Be to, yra gręžinių, kuriuose naftos nebėra arba nebuvo ir iš jų galima išgauti vien vandenį.

Pasak "Geonaftos" generalinio direktoriaus Antano Jaso, alternatyvų gamtos išteklių panaudojimą "Geonafta" siūlo pradėti nuo greta Palangos esančio Girkalių naftos telkinio. Čia yra trys jau likviduoti giluminiai gręžiniai, kuriuos galima iš dalies atstatyti, taip pat du eksploatuojami gręžiniai ir dar vienas, kurį numatoma išgręžti. Be to, pasak A.Jaso, ateityje ketinama kalbėtis su Kretingos vadovais dėl galimybių panaudoti greta šio miesto esančio naftos telkinio galimybes.

Kaip teigia "Geonaftos" Geologinės tarnybos vadovas mokslų daktaras Gediminas Motuza, temperatūra naftos gręžiniuose įvairiame gylyje siekia nuo 37 iki 80 laipsnių Celsijaus ir šią energiją galima panaudoti miesto šildymui.

Konkretūs skaičiavimai dėl Girkalių telkinio galimybių dar neatlikti, tačiau, pasak G.Motuzos, nemaža panašumų būtų į Vokietijos kompanijos GTN paruoštą projektą dėl gelmių šilumos panaudojimo Vilkaviškyje.

Pasak Palangos miesto vicemero Salvijaus Jodkos, "Geonaftos" siūlymas dėl gręžinių vandens panaudojimo kurorto šildymui bus rekomenduotas bendrovei "Litesko", kuriai 15 metų išnuomuotas Palangos šilumos ūkis. S.Jodkos teigimu, įgyvendinus "Geonaftos" siūlymą, gali atsirasti galimybė atpiginti šildymo tarifus, taip pat būtų išspręsta nemaža ekologinių problemų, nes šilumos gamybai būtų mažiau deginama kuro.

Pasak G.Motuzos, Lietuvos gelmių vandenį taip pat galima panaudoti reumatinių, kvėpavimo takų, ginekologinių susirgimų, odos, akių, daugelio kitų ligų gydymui. Įvairių druskų ir mikroelementų kupinas vanduo aktyviai naudojamas daugelyje Europos šalių.

Vandenį gydymui "Geonafta" siūlo nemokamai - kaip ir komunalinėms kurorto reikmėms. Mat, "Geonaftos" specialistų teigimu, gelmių vanduo puikiai tiktų kelių laistymui žiemą - nuo apledėjimo, vasarą - nuo dulkėjimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją