Nustatyta, kad žirgas vartojo draudžiamą preparatą flufenaziną (fluphenzin) per tarptautinį turnyrą Visbadene (Vokietija). Minėtas medikamentas yra raminamasis ir malšina skausmą.

I. Werth iki atskiro federacijos nurodymo draudžiama dalyvauti visose varžybose. Jojikės reikalavimu, toliau bus tiriamas žirgo Whisper B mėginys.

„Tai žirginio sporto katastrofa“, - žinią komentavo Vokietijos federacijos prezidentas Breido zu Rantzau.

39-erių metų I. Werth yra 1992, 1996, 2000 ir 2008 metų olimpinių žaidynių komandų varžybų čempionė ir 1996-ųjų asmeninės įskaitos nugalėtoja.

Vokietė yra iškovojusi ir tris olimpiadų sidabro medalius.

„Taip, tai įprastas ir dažnas dalykas, ypač kur veikia žirgų pasirodymo totalizatoriai ir sukasi didžiuliai pinigai, - DELFI sakė ilgametis Lietuvos žirginio sporto sąjungos direktorius Mečislovas Preišegolavičius. – Dailiajame jojime dopingas žirgui suteikia ramybės. Ši garsi vokietė dalyvauja daugelyje komercinių varžybų.“

Pasak mūsų šalies žirginio sporto specialisto, dailiajame jojime iš žirgo reikalaujama gracinga laikysena ir jis privalo atlikti gamtoje jam nenatūralius judesius.

„Tai tarsi žirgų gimnastika, - DELFI specifiką aiškino M. Preišegolavičius. – Žirgas patiria didžiulius krūvius, kai atlieka įvairius pasažus, minimą vietoje, keičia kojas ir daro kitus pratimus. Žirgą, kaip ir žmogų tai veikia psichologiškai.“

Dažniausiai dopingas yra skiriamas ristūnų lenktynėse dalyvaujantiems žirgams.

„Dopingas žirgams, kaip ir žmonės, yra nuodas ir labai kenkia sveikatai. Žirgams po dopingo vartojimo neatsistato kai kurios organizmo funkcijos. Žirgams yra imamai kraujo ir šlapimo mėginai. Ypač sunku paimti pastarąjį, nes sportinis žirgas drovisi svetimų žmonių ir nemėgsta žmonių baltais chalatais“, - DELFI pasakojo M. Preišegolavičius.

Lietuvos žirginio sporto žinovo duomenimis, geri ristūnai per metus bėga apie 100 lenktynių, po kurių jiems visada reikia duoti kraujo dopingo tyrimui.

„Žirgui tai labai nemaloni procedūra“, - DELFI kalbėjo specialistas.

Prieš keletą metų buvo užfiksuotas dopingo vartojimo atvejis ir Lietuvos žirginio sporto pasaulyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją