Anot aludarių, Lietuva tapo pirmąja šalimi, kurioje „Chodovar“ plėtrą pradėjo vykdyti licencijų principu - ne tik eksportuojant produkciją, bet gaminant ją kitoje šalyje, tačiau išlaikant identiškus metodinius ir technologinius principus bei naudojant čekiškas žaliavas ir receptūras.

„Mūsų šeimai priklausanti darykla „Chodovar“ siekia išsaugoti senąsias aludarystės tradicijas, unikalų jo skonį ir itin aukštą kokybę, kuo mes ir skiriamės nuo pramoniniu būdu alų gaminančių didžiųjų koncernų. Lietuva yra kraštas, kuriame aludarystės tradicijos yra puoselėjamos labai seniai, tačiau šiuo metu pasiūla rinkoje yra ganėtinai siaura. Lietuvoje prekiaujama tik kelių rūšių alumi ir pakankamai aukštomis kainomis, tad sėkmingo bendradarbiavimo su alaus daryklos „Ponoras“ šeimininkais dėka, nuo šiol originalaus tradicinio čekiško alaus žemesne nei įprasta kaina jau galima įsigyti ir Lietuvoje“, - sako „Chodovar“ generalinis direktorius Jiri Plevka.

Pasak jo, darykloje „Ponoras“ yra įdiegtos originalios „Chodovar“ technologijos ir įrengimai, o alaus virimui bus naudojamos čekiškos žaliavos, visus procesus prižiūrint čekų technologams.

Pasak UAB „Ponoras“ bendrasavininko Prano Kuisio, į alaus virimo, fermentavimo ir pilstymo įrangą iš viso investuota jau apie 3 milijonus litų, dar pusę milijono per metus planuojama skirti „Chodovar“ prekinio ženklo plėtrai.

„Šio čekiško alaus kaina, kuris pagal senąsias technologijas gaminamas kiekvieną rūšį verdant, rauginant ir nokinant atskirai, bus vidutiniškai 15 proc. mažesnė nei vietinės „Premium“ ir importinių alaus rūšių. Jo sudėtyje esančias medžiagas, gamybos procesus kontroliuos specialiai iš Čekijos atvykę specialistai“, - teigia P. Kuisys.

Artimiausiu metu, pasak daryklos „Ponoras“ atstovo, įsigyti Lietuvoje gaminamo „Chodovar“ alaus bus galima 70 proc. mažmeninės prekybos taškų ir 30 proc. viešojo maitinimo įstaigų.

„Atsižvelgiant į investicijas ir planuojamą plėtrą, per trejus metus „Chodovar“ turėtų užimti apie 3 proc. šalies alaus rinkos, - prognozuoja P. Kuisys.

Darykla „Ponoras“ įkurta 1991 m. UAB „Ponoras“ priklauso Lietuvos Mažų alaus daryklų asociacijai.

Čekijos alaus darykla „Chodovar“ įkurta 1573 metais. „Chodovar“ produkcija šiuo metu yra eksportuojama į Rusiją, Ukrainą, Šveicariją, Malaiziją, Vokietiją ir daugelį Europos šalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją