Kaip pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje teigė festivalio organizatorius, keturių Vilniuje vyksiančių "Alternatyvos" koncertų klausytojai galės susipažinti tiek su Korsikos (Prancūzija) ir Indijos autentiška muzika, tiek su pripažintų atlikėjų iš Vokietijos interpretuojama Vakarų klasika.

Pasak M.von Bekkerio, visus šiuos koncertus vienija gilaus filosofinio susikaupimo, dvasinės pusiausvyros nuotaika.

"Alternatyvos" festivalį sekmadienį pradės Vilniuje, Šv.Kazimiero bažnyčioje koncertuosiantis vokalinis vyrų ansamblis "Sartene Poliphonic Choir" iš Korsikos. Šis Jeano-Paulio Poletti (Žano Polio Polečio) vadovaujamas kolektyvas yra vienas iš nedaugelio, išsaugojusių unikalią daugiabalsę Korsikos dainavimo tradiciją, įtrauktą į UNESCO pasaulio kultūrinio paveldo sąrašą.

Kitą trečiadienį - gegužės 14 dieną - Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (LNF) du žymūs muzikantai iš Miuncheno - tenoras Raineris Trostas ir pianistas Fritzas Schwinghammeris (Fricas Švingameris) atliks Johanneso Brahmso (Johaneso Bramso) dainų ciklą "Gražioji Magelonė". R.Trostas koncertuoja garsiausiose pasaulio operos scenose ir koncertų salėse su žymiausiais orkestrais. Kartu su juo koncertuojantis F.Schwinghammeris laikomas vienu garsiausių kamerinės muzikos atlikėjų ir vokalinės muzikos akompaniatorių.

Gegužės 15 dieną LNF koncertuos 1985 metais Rytų Berlyne įsikūręs Vogler kvartetas, tapęs vienu ryškiausių savo kartos muzikos kolektyvų. Daugiau kaip 200 skirtingų epochų kūrinių atliekantys muzikantai koncertuoja pagrindinėse Europos, JAV, Kanados, Japonijos, Izraelio, Naujosios Zelandijos ir Australijos salėse, derina pasirodymus su pedagogine veikla. Berlyne kvartetas nuo 1993 metų organizuoja savo festivalį. Vilniuje Vogler kvartetas atliks Felixo Mendelssohno (Felikso Mendelsono), Bellos Bartoko ir Franzo Schuberto (Franco Šuberto) kūrinius.

Gegužės 17 dieną į LNF susirinkę muzikos mėgėjai turės retą galimybę pasiklausyti autentiškos indų muzikos. Sarodu - mediniu 21 stygos instrumentu - gros aštuntos kartos muzikantas Wajahatas Khanas (Vadžahatas Chanas), kilęs iš jau 400 metų žymiais muzikantais garsėjančios šeimos. Shahbazas Hussainas (Šachbazas Huseinas) gros tabla - iš dviejų būgnelių susidedančiu perkusiniu instrumentu, Rahmatullah (Rachmatula) Simabas supažindins su atmosferiniu tampuros skambesiu.

Pasak M.von Bekkerio, festivalis "Alternatyva" kasmet kinta - pirmasis buvo savotiškas eksperimentas ir prisistatymas, antrasis buvo skirtas Lietuvos ambasadorės prie UNESCO Ugnės Karvelis atminimui. Trečiasis festivalis, negavęs lėšų iš jokių valstybinių Lietuvos įstaigų, skirtas Lietuvos jaunimui.

"Alternatyvą" rengiantis muzikantas tiki, kad festivalio koncertai gali tapti "maža kultūros mokykla". Dėl to bilietai į "Alternatyvos" koncertus, kuriuose dalyvaus aukščiausio lygio atlikėjai, kainuos mažiau, nei į kino seansus - nuo penkių iki dešimties litų. Pirmasis - Korsikos daugiabalsio dainavimo koncertas - bus nemokamas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją