Suskirstyti į dvi grupes jaunuoliai šią vasarą leisis į Buriatiją ir Kazachstano Respubliką. Kartu su viena iš ekspedicijų į žygį leisis ir muzikantas Gabrielius Svaras Liaudanskas bei vėliau prie ekspedicijos prisijungsiantys kūrybinės grupės nariai, kurie Sibire kurs dokumentinį filmą.

Pasak organizatorių, „Misija Sibiras‘09“ dalyviai buvo atrinkti iš daugiau nei 1000 anketas pildžiusių jaunų žmonių ir įveikę bandomąjį žygį Dzūkijos miškuose. Per dvi bandomojo žygio dienas dalyviai pėsčiomis nuėjo 42 km., jiems teko žygiuoti miškais, pievomis, plentu, perbristi Ūlos upę, eiti pliaupiant smarkiam lietui. Bandomojo žygio dalyviai taip pat sutvarkė ir senas, apleistas žydų kapines, esančias greta Merkinės.

„Misija Sibiras‘09“ dalyviai: Agnė Šlapokaitė, Andrius Mikšta, Artūras Čiuberkis, Indrė Reiponaitė, Mantas Paliokas, Marius Laudanskas, Pranas Balsys, Rugilė Trumpytė, Simona Raišytė, Tomas Janušas, Viltė Masiliūnaitė, Gabrielius Svaras Liaudanskas. Prie misijos dalyvių taip pat prisijungs rėmėjų atstovas Martynas Jočys.

Pirmosios ekspedicijos vadovas bus Algis Vyšniūnas, antrosios - Gintautas Alekna.

Į ekspedicijas taip pat vyks LiJOT atstovės Laura Tyrylytė ir Rasa Maselskytė.

DELFI primena, kad LiJOT jau surengė 5 sėkmingas ekspedicijas į Sibirą 2006 m., 2007 m. ir 2008 m. Ekspedicijų metu jaunimas sutvarkė apie 60 lietuviškų kapinių, susitiko su ten gyvenančiomis lietuvių bendruomenėmis.