Kreipėsi pasipiktinę žmonės

VDAI pranešime spaudai rašoma, kad SMS žinutėse kaip siuntėjas nurodomas R. Paksas, siuntėjo numeris nėra rodomas, žinutės tekstas: „Mielieji, sekmadienio ryte savo balsus atiduokite tvarkai ir teisingumui – vardan savo, savo artimo ir Lietuvos ateities. Prezidentas R. Paksas“.

Į VDAI kreipęsi žmonės stebisi, iš kur gauti jų telefonų numeriai, jeigu nei su minėta partija „Tvarka ir teisingumas“, nei su R. Paksu esą jie nėra niekaip susiję, jokių naujienų iš jų neužsisakę, nėra davę sutikimo iš jų gauti informaciją ar politinę reklamą.

„VDAI, suprasdama žmonių susirūpinimą ir siekdama išsiaiškinti, ar žmonių duomenys rinkiminei agitacijai panaudoti teisėtai, pradėjo tyrimą. Kai bus gauti galutiniai tyrimo rezultatai, visuomenė apie tai bus informuota“, - rašoma pranešime spaudai.

VDAI primena, kad žmonės, manantys, jog jų, kaip duomenų subjektų, teisės pažeistos ir norintys apginti šias savo teises, visuomet gali kreiptis į VDAI ir pateikti skundą.

„Prisikėlėjas“ S.Stoma nekontroliuoja „visuomeninės iniciatyvos“

Žiniasklaida anksčiau pranešė, kad agitaciją SMS žinutėmis vykdo ir Tautos prisikėlimo partijos (TPP) kandidatas Saulius Stoma.

"Mums, lietuviams, nereikia naujosios Maskvos. Mums reikia žmonių, kurie priverstų dirbti Briuselį mūsų naudai. TPP, Saulius Stoma tam pasirengęs", - rašoma UAB "Tele2" išankstinio apmokėjimo numeriu atsiųstoje žinutėje.

Pats S.Stoma neneigė, kad jis taip reklamuojamas, tačiau aiškino, kad ši agitacija esą vykdoma ne už TPP štabo lėšas, o yra visuomeninė iniciatyva.

Reikia patiems saugoti duomenis

"Tele2" DELFi informavo, kad telekomunikacijų bendrovė neprikišo nagų prie tokios politikų agitacijos - nei siuntė SMS, nei suteikė duomenis apie klientų telefonų numerius.

"Mes to nedarome, - sakė bendrovės viešųjų ryšių vadovas Andrius Baranauskas. - Galime tik patarti patiems saugoti savo telefono numerio privatumą."

Jis paaiškino, kad į politikų agitacijos auditoriją žmonės patenka, nes neatsakingai patys nurodo savo telefono numerius įvairiose interneto duombazėse arba pildydami įvairias anketas, pavyzdžiui, dalyvaudami loterijose.