Toks R.Sikorskio teiginys nuskambėjo jo interviu, kurio pagrindine tema buvo keleto į Europos Parlamentą kandidatuojančių Vokietijos partijų vieši pareiškimai. Vokiečiai tvirtina, esą po Antrojo pasaulinio karo perdalijus Europą, jų tautiečiai iš kai kurių dabartinei Lenkijai priklausančių teritorijų išvyti neteisėtai, rašo dienraščiai "Kauno diena" ir "Vilniaus diena".

Šnekėdamas apie vokiečius, Lenkijos ministras paminėjo ir lietuvius.

"Lietuva mano, kad mes tarpukariu okupavome Vilnių, o mes taip nemanome", - teigė R.Sikorskis.

Ministras televizijos eteryje žarstė priekaištus Lietuvos vadovams, Lenkijos prezidentui Lechui Kaczynskiui - esą šis per 13 vizitų į Lietuvą nepasiekė nė vieno principinio susitarimo.

"Taip jau būna, kad ne visos valstybės nori daryti tai, ko iš jų tikimės", - tvirtino R.Sikorskis.

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys liberalsąjūdietis Petras Auštrevičius sakė esąs nustebęs tokiais pareiškimais, padarytas praėjus penkiolikai metų po bendradarbiavimo su Lenkija sutarties.

"Keista. Tokie teiginiai - daugiau nei keisti. Jie nei reikalingi, nei pagrįsti. (...) Palikome istoriją istorikams. Esame įsitikinę, kad tai tikrai buvo aneksija. Kone du dešimtmečius trukęs dvišalių santykių nebuvimas yra to įrodymas. Bet kam dabar, jau praėjus penkiolikai metų po mūsų pasirašytos bendradarbiavimo sutarties, reikia tą faktą revizuoti?", - kalbėjo P.Auštrevičius.

R.Sikorskio teiginius apie Vilniaus kraštą P.Auštrevičius aiškina artėjančiais rinkimais į Europos Parlamentą, tačiau nemano, kad Lietuvai derėtų griežtai reaguoti į R.Sikorskio kalbas.

"Mums reikėtų išreikšti savo poziciją, pasakyti, kaip mes vertiname padėtį, bet siūlyčiau per daug karštai nereaguoti. Manau, tai yra rinkimų kampanijos purslai, kurie pasiekė ir mus", - reziumavo politikas.