D. Rakauskaitei buvo įteiktas ir Mažeikių rajono mero prizas bei mažasis "Mažeikių naftos" prizas - 500 litrų kuro. Dvigubai daugiau degalų laimėjo V. Junevičius - kaip apdovanojimų ceremonijoje juokavo renginio direktorius Gintaras Šurkus, "skraidantis lyg Dievas", nugalėjęs ekstremaliomis oro sąlygomis vykusias varžybas.

Specialus prizas buvo įteiktas ir Oreivystės centro pilotei Jolantai Tūraitei, kuri per paskutinį skrydį, pučiant stipriam vėjui, vienintelė iš moterų pataikė numesti žymeklį į nurodytą teritoriją.

Patyrę sportininkai aplenkė būrį varžovų, atvykusių ne tik iš įvairių šalies miestų, bet ir iš Lenkijos bei Latvijos. Iš viso 17-ojo šalies oro balionų čempionato pirmajame etape varžėsi 26 pilotai.

V. Junevičius, kuris Lietuvos pilotų reitinge yra ketvirtas, taškais (7067) aplenkė reitingo lyderį Marijampolės oreivių klubo vadovą Romą Kostiuškevičių (6827), trečią pagal reitingą Oreivystės centro pilotą Vytautą Sviderskis (6630) ir antru numeriu reitinge įrašytą Romaną Mikelevičių.

Tik vienoje užduotyje iš aštuonių sėkmingiausiai pasirodęs V. Junevičius gerokai atitrūko nuo solidžią oreivio patirtį turinčio Valerijaus Machnorylovo ir Oreivystės centro piloto Aurimo Vengrio, kurie laimėjo po dvi užduotis.

Tarp moterų geriausiai pasirodžiusi D. Rakauskaitė (7114) aplenkė latvę K. Veverę ir lenkę Beatą Chomą, o bendroje įskaitoje užėmė devintą vietą (5192). D. Rakauskaitė Lietuvos oro balionų reitinge yra septinta. Aukščiausiai iš moterų - penktoje vietoje esanti Kristina Sūnaitienė čempionate liko septinta.

G. Šurkaus teigimu, atvirasis Lietuvos moterų čempionatas buvo puiki repeticija prieš kitąmet Alytuje vyksiantį Europos moterų oro balionų čempionatą.

Iš viso renginyje buvo suplanuoti 5 sportiniai skrydžiai ir numatytas laikas dar vienam, jei oro sąlygos nebūtų leidusios pakilti bent du kartus. Mat oro balionų varžybos laikomos įvykusiomis, jei įvyksta mažiausiai du skrydžiai, per kuriuos pilotai atlieka mažiausiai tris užduotis.

Nors lėtai vasarėjantis oras sportininkų nelepino, jiems pavyko atlikti tris skrydžius. Tiesa, kiekvieną kartą leidimas kilti buvo duodamas paskutinę minutę: ketvirtadienio vakarą G. Šurkus laukė, kol aprims lietus, penktadienio rytą - kol išsisklaidys rūkas, o šeštadienio vakarą - kol nurims vėjas.

G. Šurkus, kalbėdamas su DELFI, neslėpė, kad oro sąlygos nebuvo pačios palankiausios varžyboms, tačiau norėjosi leisti sportininkams startuoti. Mat jie atkeliavo iš toli, keletui dienų atsiprašė iš darbo, be to, čempionato pirmasis etapas sutapo su Mažeikių miesto švente, o varžybos tapo pagrindiniu jų akcentu.
Pirmą vakarą balionai pradėjo kilti dar krapnojant lietui, bet vos dangus sumargavo ryškiaspalviais kupolais, jis liovėsi.

Čempionai buvo išrinkti susumavus aštuonių užduočių rezultatus. Per pirmą skrydį jiems teko per 15 min. nuskristi mažiausią atstumą, paskui - priartėti prie taikinio, kurį pasirinko savo nuožiūra prieš pakildami. Kitą rytą jiems teko numesti žymeklį kuo arčiau taikinio - mokyklos stadione patiesto kryžiaus, praskristi kuo arčiau pasirinkto taško ir du kartus kaip įmanoma labiau pakeisti skridimo kryptį. Šeštadienio vakarą, pučiant gana stipriam vėjui, vėl teko taikyti kuo arčiau dviejų kryžių, patiestų stadionuose.
Beje, čempionate vėl buvo varžomasi su observeriais (stebėtojais). Jie vertina ne tik tokius parametrus, kaip skridimo kryptis ar aukštis, kuriuos užfiksuoja specialus prietaisas, bet ir žymeklio išmetimo būdą, laiką, piloto ir jo komandos elgesį.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją