Žurnalistė Aldona Kvedarienė pasakoja, kad ji beveik visą balandžio mėnesį sirgo, net ligoninėje gulėjo. Tuo metu iki ligos jos parašyti straipsniai pasirodė spaudoje ir, kaip priklauso, už darbą buvo sumokėtas autorinis honoraras. Tačiau žurnalistė nustebo, kai pasibaigus nedarbingumui, per nustatytas 15 darbo dienų iš „Sodros“ priklausančių ligos išmokų ji nesulaukė.

„Nieko nemoka ir nieko nesako. Tai aš jau pati pasiskambinau, klausiu, kodėl jūs man nemokat? Ten sujungė moteriškę, ji sako: „Tai jūs gavot honorarą“.Tai aš sakau: „Tai kas? Honorarą aš gavau, bet straipsnis tai matot ne blynas, kurį gali kept ir valgyt. Mano amžinatilsį kolegos išėjo straipsnis ir po mirties, tai gal „Sodra“ nebemokės jau ir laidojimo pašalpos?“, – pasakojo A. Kvedarienė.

Pasipiktinusi tokia tvarka žurnalistė „Sodrą“ ketina duoti į teismą ir už laiku nesumokėtą pašalpą išsireikalauti dar ir delspinigių.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius sako, kad pradėjus taikyti naujas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas, už kūrybą laisvu laiku auginant vaiką arba susirgus baudžiama nemokant pinigų.

„Bandau įsivaizduoti žmogų, kuris sulaužyta koja tiesiog negali eiti į darbą, bėgioti kaip reporteris, bet jeigu jisai sėdėdamas lovoje kompiuteriu sukuria, surašo kokį nors komentarą arba nupiešia kokį piešinį, tai tokia meno terapija jam gali labai skaudžiai atsirūgti“, – teigė D. Radzevičius.

LŽS pirmininkas pastebi, kad naujoji sistema pagal autorines sutartis dirbančius kūrėjus skatina turtines teises už savo kūrinius susirgus perduoti artimiesiems arba tartis, kad honorarai už kūrinius būtų pervedami po ligos.

„Sodros“ specialistai teigia, kad teritoriniai skyriai, dėl ligos pašalpos skyrimo priimdami neigiamą sprendimą, apie tai žmogų turi informuoti raštu, o pastarasis tokį sprendimą gali skųsti „Sodros“ valdybai.

„Kiekvienu konkrečiu atveju „Sodros“ specialistai aiškinasi“, – teigė „Sodros“ Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Jūratė Bimbirienė.

Dėl susidariusios padėties mokant honorarus sergant, Žurnalistų sąjunga kreipėsi į Kultūros, Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijas, kad kuriantis žmogus už kūrybą ligos metu nenukentėtų ir būtų nustatyta aiški tvarka, kad fiktyviai apeiti sistemos nebūtų įmanoma.