"Dabar Iraką kontroliuoja okupacinės pajėgos, todėl bet koks prašymas atšaukti sankcijas turi būti paskelbtas tik tada, kai bus sudaryta teisėta vyriausybė, atstovaujanti šalies gyventojams", - Rijade vykstančiame šešių Irako kaimynių, taip pat Egipto bei Arabų Lygai pirmininkaujančio Bahreino užsienio diplomatijos vadovų susitikime sakė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras princas Saudas al-Faisalas (Saudas Faisalas).

Jungtinės Valstijos norėtų, kad būtų kuo greičiau atšauktos JT sankcijos, kurias tarptautinė bendruomenė įvedė Irakui po 1990 metų invazijos į Kuveitą, nes tai leistų Bagdadui atnaujinti naftos pardavimą. Irakas yra antroji šalis pasaulyje pagal ištirtas naftos atsargas.

Bendrame komunikate, kuris buvo išplatintas po susitikimo Rijade, sakoma, kad JAV vadovaujamos pajėgos Irake neturi teisės eksploatuoti šalies naftos, taip pat teigiama, kad JAV turi atkurti saugumą ir kaip įmanoma greičiau palikti šalį, kad irakiečiai turėtų sąlygas patys sudaryti savo vyriausybę.

"Jei jie (šalį užėmusios pajėgos) ketina eksploatuoti Irako naftą, tai toks ketinimas neturi teisinio pagrindo", - pasibaigus susitikimui pažymėjo princas Saudas Faisalas.

Saudo Arabija ir Kuveitas nerimauja, kad pasaulinėje rinkoje vėl pasirodžius Irako naftai, gali gerokai sumažėti jų gaunamos pajamos.