Prieš D.Grybauskaitę gali balsuoti protestuodami

Tyrimo rezultatai rodo, kad balandžio pabaigoje už įgaliojimus sustabdžiusią eurokomisarę būtų balsavę 52,9 proc. respondentų. Kovą jos pavardę žymėjo 60,6 proc. žmonių – 7,7 proc. daugiau.

„Tai yra nedidelis svyravimas – vis dėlto išlieka didelė parama D. Grybauskaitei, - DELFI sakė M. Jurkynas. – Panašus svyravimas neturėtų būti esminis, nebent rinkėjų paramos kritimas toliau tęstųsi.“

Anot politologo, kitų kandidatų pozicijų sustiprėjimas yra natūralus – rinkėjai daugiau sužinojo apie jų remiamas idėjas, programas, asmenybes ir planus. Be to, žemiau reitingų lentelėse esantiems kandidatams galėjo atitekti neapsisprendusių rinkėjų simpatijos.

„Ligšiolinės tendencijos išlieka. Kol kas didžiausia intriga – ar bus antrasis turas. Jei ateis mažiau nei 50 proc. rinkėjų, norinčiam iš karto laimėti kandidatui reikės gauti ne mažiau kaip trečdalį visų registruotų rinkėjų balsų, arba maždaug 800 tūkst., - tiek surinkti gana sunku, - sakė pašnekovas. – Valdas Adamkus prieš penkerius metus net antrame ture gavo mažiau – per 720 tūkst. Jei nepavyks laimėti pirmame ture, laukia antrasis, o jame net nelabai įkvepiančios asmenybės gali surinkti nemažai balsų. Kazimira Prunskienė praėjusį kartą pralaimėjo nedideliu skirtumu. Antrasis turas yra mažiau prognozuojamas.“

M. Jurkynas pripažino, kad jei bus antrasis turas ir jame dalyvaus D. Grybauskaitė, gali rastis nemažai protesto balsų. Pavyzdžiui, kai kuriems rinkėjams gali nepatikti, kad ši kandidatė jau seniai laikoma nugalėtoja arba kelerius metus gyveno užsienyje, kitiems trūks žinių apie jos planus arba klius menkai viešinami biografijos faktai. Be to, rezultatai priklausys ir nuo rinkėjų pasyvumo.

Kaimo gyventojai renkasi nebe K.Prusnkienę, o L.Graužinienę ir V.Mazuronį

Artimiausias D. Grybauskaitės konkurentas – socdemų lyderis Algirdas Butkevičius, kurio kandidatūrą žada paremti per 8 proc. rinkėjų. Trečioji – buvusi valstiečių liaudininkų vadovė Kazimira Prunskienė, gerokai sustiprinusi savo pozicijas. Balandžio pabaigoje už ją būtų balsavę 5,2 proc., kovą – 1,8 proc.

Seimo narius „tvarkietį“ Valentiną Mazuronį ir „darbietę“ Loretą Graužinienę remia kiek daugiau nei 3 proc. rinkėjų.

Mažiausią palaikymą turi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas parlamentaras Valdemaras Tomaševskis (1,5 proc.) ir atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas (0,5 proc.).

Kas ketvirtas apklaustasis teigė neapsisprendęs, už ką balsuos rinkimuose, arba visai nedalyvaus juose.

Už kurį kandidatą Jūs balsuotumėte, jei rytoj vyktų rinkimai į prezidento postą? (proc.)

 Balandis KovasPokytis
Už D. Grybauskaitę52,960,6-7,7
Už A. Butkevičių8,1  
Už K. Prunskienę5,21,8+3,4
Už V. Mazuronį3,6  
Už L. Graužinienę3,1  
Už V. Tomaševskį1,5  
Už Č. Jezerską0,5  
Nežino/ neapsisprendė/nebalsuotų25,1  
Iš viso100100100

D. Grybauskaitė populiariausia tarp miesto gyventojų ir aukštesnio išsimokslinimo respondentų. A. Butkevičių labiau remia vyresnio amžiaus, mažesnių ir vidutinių pajamų, menkesnio išsimokslinimo žmonės.

Rajonų centrų ir kaimo gyventojai savo balsą yra linkę atiduoti K. Prunskienei, vyresnio amžiaus ir kaimiškų vietovių gyventojai – V. Mazuroniui, darbininkiškų profesijų atstovai ir kaimo gyventojai – L. Graužinienei.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" viešosios nuomonės apklausą naujienų portalo DELFI užsakymu atliko šių metų balandžio 22 -28 d. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuoTyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1002 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Rezultatų paklaida – 3,1 proc.