Kaip BNS antradienį sakė Vilniaus arkivyskupijos centro vadovė Dalia Macevičiūtė, keletą mėnesių organizuoto susitikimo metu neplanuojama imtis kokių nors ypatingų saugumo priemonių dėl vadinamojo kiaulių gripo plitimo, nes kol kas nepranešama, kad tai reikėtų daryti Lietuvoje.

Susitikimo organizatorių teigimu, nereikia kelti panikos, nes sanitarijos ir epidemiologijos specialistai nepraneša, kad liga plistų Lietuvoje. Jei tokios informacijos būtų gauta, ketinama tuoj pat reaguoti.

Atvyksta daugiau kaip 5 tūkst. žmonių

Į penktadienį prasidedantį ir tris dienas truksiantį tarptautinį Taizė jaunimo susitikimą "Pasitikėjimo piligrimystė Vilniuje" žada atvykti daugiau kaip 5 tūkst. jaunuolių iš Lietuvos ir Europos.

Planuojama, kad susitikime dalyvaus daugiau nei 2 tūkst. jaunų žmonių iš visos Lietuvos, neskaitant Vilniaus, ir apie 3 tūkst. jaunų žmonių iš užsienio: Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Italijos, Belgijos, Jungtinės Karalystės, Portugalijos, Izraelio ir kitų Europos šalių.

A.Čaplikas: nerimauti pagrindo nėra

Sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko teigimu, kol kas pagrindo nerimauti dėl rengiamų masinių tarptautinių renginių nėra.

"Nematau didelės problemos. Kol kas didelio išplitimo nėra. Be abejo, žmonėms reikia elgtis atsargiau, vengti susibūrimo vietų, bet negalime nutraukti ryšių su Europa. Juoba, kad tai nėra masinio paplitimo šalys. Yra vienetiniai atvejai. Ispanijoje šiuo atveju lokalizuota (nustatytas gripo atvejis - BNS), asmuo yra beveik išsigydęs. Kaip ir Didžiojoje Britanijoje. Baimintis kol kas tikrai nereikia nieko", - BNS antradienį sakė ministras.

Anot A.Čapliko, Lietuvoje yra patvirtinta gripo pandemijos programą.

"Yra ekstremalių situacijų valdymo centras, kuris kiekvieną dieną posėdžiauja. Bus išsiųstas priminimas apskričių ir savivaldybių ligoninėms, ką daryti tokiu atveju. Bet kol kas nuogąstauti apie kokį nors didesnį viruso paplitimą nėra pagrindo", - užtikrino ministras.

Antradienio ryto duomenimis, nuo naujo gripo viruso Meksikoje jau mirė iki 152 žmonių. Žmonių susirgimo atvejai taip pat užfiksuoti Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje, Izraelyje. Galimi viruso atvejai tiriami ir kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse.

Pasaulio sveikatos organizacija savo perspėjimą dėl naujos atmainos gripo pandemijos sustiprino iki 4-osios fazės, kuri reiškia reikšmingai padidėjusią riziką dėl pasaulinio ligos protrūkio.

Didžioji dauguma Taizė susitikimo dalyvių gyvens vilniečių šeimose.

Bendrų maldų, pokalbių, pietų ir vakarienės vieta taps Vilniaus centras - senamiesčio bažnyčios, Katedros aikštė, Sereikiškių parkas.

Šeštadienio pamaldos bus transliuojamos tiesiogiai, jose ketina dalyvauti Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir prezidentas Valdas Adamkus bei kiti valstybės pareigūnai.

Penktadienį prasidedantį ir tris dienas vyksiantį susitikimą organizuoja Taizė bendruomenė ir Vilniaus arkivyskupijos jaunimo centras.