Kai bet kuri iš šių trijų funkcijų sulėtėja, sulėtėjame ir mes. Kai kuri nors sustoja, sustojame ir mes.

Ir štai dabar scenoje pasirodo mankšta. Jei jūsų tikslas – puiki sveikata, idealus svoris ir optimalios vibracijos, tuomet turite maksimizuoti visas išvardintas būtinas funkcijas. Kai kurie įprasti pratimai padės jums tai pasiekti, tačiau tik tuomet, kai nestigs gryno oro.

Be to, jie jums bus reikšmingai naudingi tik tuomet, jei maitinsitės švariu ir suderintu maistu; jei bus šalinamos vidinių toksinų sankaupos, esančios ląstelėse; jei bus užtikrinta, kad gyvybinės galios energija taip pat teka ir per jūsų dvasinį bei emocinį kūną.

Negrįskite savo mankštos vien sudeginamų riebalų mase ar kalorijų kiekiu – tai yra visiškai neteisingi matai. Mankštą vertinkite kaip būdą pasiekti optimalią oksigenaciją, toksinų šalinimą ir gyvybinės energijos - či tėkmę. Be abejo, jūsų pasitenkinimo lygmuo taip pat svarbus veiksnys.

Kitaip tariant, fizinė mankšta nėra vienintelis ir pakankamas dalykas detoksikuotam gyvenimo būdui. Pavyzdžiui, galite mėgautis „džentelmeno mankšta“ – sauna, giliu kvėpavimu ar meditacija, kartu su trumpais, bet energingais pasivaikščiojimais lauke. Derinant tai su šviežio, natūralaus maisto dieta, tai gali padėti jums jaustis ir atrodyti kur kas jauniau, liekniau ir stipriau, nei kiekvieną savaitę valandų valandas leidžiant treniruoklių salėje.

Mankštinimasis ribotoje treniruoklių salės aplinkoje labai nedaug tepadeda svarbiosioms funkcijoms, ypač žinant, kokia yra tipinio treniruoklių salės lankytojo dieta – koncentruotas, negyvybingas, gleives sudarantis maistas su daug baltymų ir pieno kokteiliai. Tad gal jau reikėtų nulipti nuo to vargano laiptų imitatoriaus?

Galite skaičiuoti ir deginti kalorijas tol, kol parduotuvėje prasuksite pro ledų šaldytuvą, bet naudos bus labai nedaug, jei jūsų ląstelės ir audiniai bus pilni šalintinų medžiagų ir gyvensite prastai vėdinamoje erdvėje. Gera naujiena: jei ilgai kankinote save ant elipsinio treniruoklio, o jūsų užpakalis vis vien atrodo niekam tikęs, taip tikriausiai yra ne dėl to, kad nepakankamai save kankinote. Labiau tikėtina, kad savęs kankinimas buvo nukreiptas ne ta kryptimi.

Tad štai ką reikia daryti, kad jūsų pastangos būtų rezultatyvios.

Vietoj nuolatinės rutininės mankštos rekomenduotume kasdien pasikonsultuoti su savo kūnu ir užduoti sau štai tokius klausimus.

1. Ar mano kvėpavimas gilus, ramus ir adekvatus? Ar aš šiandien esu savo kūne, ar tik sukuosi savo galvoje? Kokia yra gaunamo oro kokybė? Ar norėdamas suteikti harmonijos savo sprendimams, santykiams ir darbo gyvenimui turėčiau pasivaikščioti gamtoje arba giliai pakvėpuoti kad prisotinčiau kūną deguonimi?

2.. Kaip šiandien teka mano či? Kokių judesių jai reikia? Rimto išvarginimo? Lengvo, ritmiško bėgimo? Kokių nors grakščių šokį primenančių judesių? Ir kodėl mano energija sustingusi? Ar taip yra dėl judėjimo stokos (per daug darbo biure), ar dėl vidurių užkietėjimo? Gal aš per ilgai buvau uždaroje prastai vėdinamoje patalpoje? Ar man reikia gryno oro?

3. Kaip vyksta mano šalinimas? Kaip jaučiasi mano limfinė sistema – ar mazgeliai mano pažastyse ir kakle nėra sukietėję ir padidėję? Ar man stinga papildomo savęs ugdymo? Ar aš velku kojas dėl energijos trūkumo?

Jei atsakymas į bet kurį iš šių klausimų yra „taip“, jūsų šalinimo keliai yra perkrauti ir reikalauja naujos mankštos – tokios, kaip giluminis prakaitavimas, masažo terapija, žarnyno išvalymas, poilsis arba meditacija ir kūno šveitimas. Taip, galite eiti pabėgioti ar mankštintis su treniruokliais, jei jūsų kūnas to reikalauja, bet apsvarstykite ir galimybę pakeisti organizmo balansą kitais būdais.

Kad ir kokia mankšta jums patiktų – joga, svarmenų kilnojimas, boksas ar kokia nors kita sporto šaka – jei įmanoma, mankštinkitės gryname ore ar bent jau prie atviro lango. Be to, apsižvalgykite ir nuspręskite, kokia veiklos kombinacija yra labiausiai tinkama jūsų buvimo vietai. Venkite rutininių robotiškų pratimų. Įsiklausykite, ką jums sako kūnas.

Įgyvendinant šiuos esminius detoksikacinio gyvenimo būdo principus daugiau naudos gausite, tarkim, iš dešimties minučių šokio namie (tik būtinai prie atviro lango!) nei iš ankstyvo atsikėlimo ar vakaro su artimaisiais atsisakymo dėl kelių valandų sporto salėje.

Nesuklyskite: nesame mankštos priešininkai, tiesiog skatiname jus laiką ir energiją investuoti išmintingai, tik į tokią veiklą, kuri labiausiai teigiamai veiks jūsų grožį, gyvybingumą ir ilgaamžiškumą. Neverskite savęs mankštintis taip, kaip jums nepatinka, darykite tai, kas jus nuramina, praskaidrina nuotaiką ir suteikia džiaugsmo!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją