Antradienį paskelbtą Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo teisėjo Gedimino Viederio nutarimą policija per 10 dienų dar galės apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Lietuvos darbo federacijos pirmininko Vydui Puskepaliui ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkei Aldonai Jašinskienei ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkui Artūrui Černiauskui policija buvo surašiusi pažeidimų protokolus dėl sausio 16-ąją prie Seimo vykusiame mitinge pažeisto Susirinkimų įstatymo. Policija yra įsitikinusi, kad mitingo organizatoriai nesiėmė pakankamai priemonių, kad kilus neramumams prie parlamento pasikeistų mitingo pobūdis bei kad būtų laikomasi 75 metrų atstumo nuo Seimo.


„Organizatoriai nesiėmė priemonių nutraukti kitą prasidėjusį mitingą ir dėl to nesikreipė į policiją“, - teigiama policijos pareigūnų profsąjungų lyderiams surašytuose administracinių teisės pažeidimų protokoluose.


Administracinę bylą išnagrinėjęs Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas konstatavo, kad profsąjungų lyderiai negalėjo būti kaltinami dėl neveikimo. Pasak teismo, Susirinkimų įstatymas, kurio pažeidimu buvo kaltinami profsąjungiečiai, nenumato, kad prasidėjus kitam nesankcionuotam mitingui leidimą gavę organizatoriai privalo nutraukti savo renginį. „Netgi ir tuo atveju, jeigu jam trukdo kitas mitingas“, - pabrėžė teisėjas G. Viederis.


Teismo nutarime taip pat pažymima, kad mitingo organizatoriai turi tik teisę, o ne pareigą reaguoti į jų organizuojamame renginyje vykstančius pažeidimus. Tačiau, pasak teismo, administracinėn atsakomybėn patraukti profsąjungų lyderiai renginio metu elgėsi rūpestingai ir netgi kreipėsi pagalbos į policiją, norėdami iš eisenos į Vinco Kudirkos aikštę pašalinti neblaivius asmenis.

„Administracinėn atsakomybėn patraukti asmenys tinkamai ir rūpestingai naudojosi Konstitucijoje ir Susirinkimų įstatyme numatytomis teisėmis“, - nutraukdamas bylą pabrėžė teismas.

Baiminasi, kad taip ir liks neįvardyti riaušių organizatoriai


„Negalima sakyti, kad teismo sprendimas nustebino, nes per pirmą posėdį prašėme, kad mūsų bylą nutrauktų, nes jokių administracinių pažeidimų mes nepadarėme ir jų nepadarė į taikų mitingą susirinkę dalyviai, - po teismo posėdžio tvirtino Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas A. Černiauskas. - Jeigu tam tikros grupės buvo tuo suinteresuotos, tomis grupėmis turėjo užsiimti tą darbą atliekantys žmonės“.


A. Černiauskas džiaugėsi, kad Lietuvoje „egzistuoja demokratija“ – esą jis buvo gavęs žinių, kad policijos pareigūnams buvo nurodyta surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolus profsąjungų lyderiams.


Paklaustas, kas vis dėlto turėtų atsakyti dėl riaušių prie Seimo, profsąjungų lyderis pareiškė, kad į šį klausimą turėtų atsakyti ikiteisminį tyrimą atliekanti prokuratūra. Tačiau jis baiminasi, kad tikrieji užsakovai bei jų tikslai taip ir liks neįvardyti.

„Negalime atsakyti, jei kažkas nugriaus Gedimino pilį“

DELFI primena, kad administracinėn atsakomybėn patraukti A. Černiauskas, A. Jašinskienė ir V. Puskepalis teisme neigė savo kaltę ir dėl kilusių neramumų prie parlamento kaltino tik policijos pareigūnus.


„Visi incidentai prie Seimo prasidėjo, kai mes jau buvome išėję prie Vyriausybės, - teisme kalbėjo V. Puskepalis. - Kaip mes juos galėjome išsivesti – kaip šuniukus už pavadėlio? Mes prie Seimo palikome du savo budėtojus, visi reikalingi veiksmai buvo atlikti, į mus tvarkdariai mitingo metu nesikreipė. Manau, kad reikia policijai prisiimti atsakomybę už nepadarytus veiksmus, o ne kaltinti taikius žmones“.


„Mes į mitingą kvietėme visus mus palaikančius ir tie, kurie norėjo protestą išreikšti, išėjo su mumis prie Vyriausybės“, - teigė A. Černiauskas.

Pasak jo, prie Seimo vyko tik vienas mitingas. „Ten buvo tam tikrų partijų susibūrimas, jie kalbėjo per mikrofoną, - kalbėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas. - Būdami prie Vyriausybės mes neturime galimybės atsakyti už tai, kad kas nors nugriaus Gedimino pilį ar apvogs butą Žirmūnuose“.


„Manau, kad mes padarėme viską, ką galėjome, - teisme sakė A. Jašinskienė. - Mes kėlėme tik ekonominius reikalavimus, todėl buvome nusprendę nė vienam politikui neduoti mikrofonų. Profesinės sąjungos ruošėsi šiems renginiams labai atsakingai, mes kaip organizatoriai darėme viską, kas yra reikalaujama“.


Dėl viešosios tvarkos pažeidimų prie Seimo buvo sulaikytas 151 asmuo, 119 asmenų surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. 32 asmenys buvo uždaryti į areštinę.