Lengvinant perėjimą prie trumpesnių atostogų jis siūlo antraisiais vaiko auginimo metais kas mėnesį šeimai mokėti po 200-300 Lt.

Šiuos pinigus esą būtų galima skirti užmokesčiui už vaiko priežiūrą.

„Paprasčiausiai Lietuvos mokesčių mokėtojai nebegali išlaikyti tokios socialinės paslaugos (...). „Sodros“ biudžeto deficito dydis faktiškai atitinka vienerių metų mokėtinai sumai už motinystės/tėvystės atostogas. Tiesiog pasaulyje nėra nė vienos valstybės, kuri vaikų auginimą yra pavertusi darbinėmis pajamomis. Tai yra iš tikrųjų populistinis sprendimas, kuris pražudys „Sodrą“, – trečiadienį po koalicijos pusryčių sakė A. Zuokas.

Jo teigimu, jeigu su šia biudžeto peržiūra nepavyks to įgyvendinti, tai prie siūlymo bus grįžtama birželį.

„Jeigu būtų pritarę, tų problemų nebūtų, šiandien nėra pritarimo“, – į DELFI klausimą, ką apie tai mano kiti koalicijos partneriai, atsakė A. Zuokas.

LiCS lyderio žodžiais, Norvegija, viena turtingiausių valstybių pasaulyje, turi 8 mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogas.

„Yra kur kas geriau skirti lėšų ir sukurti gerą vaikų darželių ir vaikų priežiūros sistemą, investuoti į ilgalaikių vaikų priežiūros institucijų sukūrimą, o neskatinti vaikus auginti vien todėl, kad tai tampa atlyginimu per mėnesį“, – kalbėjo vienas iš keturių valdančiosios koalicijos atstovų.

DELFI primena, kad premjeras Andrius Kubilius kovo pabaigoje dar kartą pabrėžė, kad motinystės atostogos nebus trumpinamos.

Šiuo metu motinystės (tėvystės) pašalpos dydis iki vaikui sueis vieneri metai yra 100 proc., iki vaikui sueis dveji metai – 85 proc. buvusio atlyginimo.

Motinystės (tėvystės) pašalpoms „Sodra“ pernai išleido 788,5 mln. Lt, o šiemet tam yra suplanuota 878,9 mln. Lt.

Šiemet planuojamas „Sodros“ biudžeto deficitas – apie 1,5 mlrd. Lt.

Sprendimą nuo vienerių iki dvejų metų prailginti mokamas vaiko priežiūros atostogas priėmė praėjusios kadencijos Seimas, taip esą siekdamas padidinti gimstamumą šalyje. Dvejų metų mokamos vaiko priežiūros atostogos įsigaliojo 2008 m. sausio pabaigoje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tvirtinimu, šis sprendimas atnešė lauktų rezultatų – pernai gimė maždaug 3 tūkst. kūdikių daugiau nei užpernai.

R.J.Dagys: siūlymas trumpinti motinystės (tėvystės) atostogas – nepriimtinas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nepritaria politikų siūlymui nuo dvejų iki vienerių metų trumpinti motinystės (tėvystės) atostogas.

„Šis siūlymas kategoriškai prieštarauja tiek valstybės įsipareigojimams rūpintis motinyste, tėvyste ir vaikyste, tiek šeimos politikai apskritai“, – ministerijos pranešime spaudai cituojamas socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys.

Ministras vienareikšmiškai teigia, kad siūlymas trumpinti motinystės (tėvystės) atostogas yra nepriimtinas.

„Žvelgiant iš geriausių vaiko interesų perspektyvos, manau, kad labai svarbu sudaryti galimybes tėvams auginti vaikus bent jau iki 2 metų patiems, nes būtent šis amžiaus tarpsnis yra labai reikšmingas visavertei vaiko raidai“, – neabejoja ministras R.J.Dagys.