Vyriausybės valandoje Seime ministras sakė, kad dėl projekto šiuo metu vyksta diskusijos tarp įvairių institucijų, bet būtina atsižvelgti į finansų sistemos stabilumą.

"Tokio pobūdžio įstatymus priiminėti reikėtų labai gerai pasvėrus. Nemanau, kad šiuo momentu mes tokį sprendimą galėtume priimti. Ateityje, kai mes išspręsime krizės sukeliamas problemas, manyčiau, kad tokį sprendimą būtų galima priimti, bet dabar galime patirti daug žalos", - sakė finansų ministras.

Fizinių asmenų bankroto įstatymo koncepcija buvo parengta dar pernai spalį, bet projekto svarstymas Vyriausybėje įstrigo. Prieš kelias dienas Fizinių asmenų bankroto įstatymo projektą Seime įregistravo partijos Tvarka ir teisingumas frakcija.

„Tvarkiečiai” siūlo, kad bankroto procesas būti pradėtas tik paties prasiskolinusio fizinio asmens pareiškimu ir tik tada, kai jis nebegali įvykdyti kreditorių reikalavimų, kurie yra didesni kaip 12 minimalių mėnesinių atlyginimų. Šiuo metu tai sudaro 9600 litų.

Pasak frakcijos Seime seniūno Valentino Mazuronio, šis įstatymas tapo itin aktualus dėl dabartinės krizės. Leidus fiziniams asmenims bankrutuoti ir suteikus viltį, kad po kelerių metų jo skolos gali būti nurašytos, žmogus būtų suinteresuotas dirbti ir grąžinti bent dalį skolų, o ne stengtis visą gyvenimą slėpti savo pajamas.

"Pradėjus bankroto procedūrą, būtų sudaromas fizinio asmens mokumo atkūrimo planas ir kreditorių reikalavimų patenkinimo bei kitų išlaidų apmokėjimo planas. Duomenys apie asmens bankroto procesą būtų skelbiami viešai, o verslu neužsiimančio asmens bankroto procedūra truktų iki 3 metų", - sakė "tvarkiečių" frakcijos Seime vadovas V. Mazuronis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją