Pokalbis, kuriame dalyvavo ir DELFI, vyko šiltai ir atvirai.

Tolimos kelionės – kasdienybė

Po Deviso taurės (Davis Cup) turnyro mačo su Gruzija (3:2) Vilniuje, kur Lietuvos rinktinės lyderis R. Berankis laimėjo abi savo dvikovas, tenisininkas su treneriu išvyko į Aziją dalyvauti trijuose „Challenger“ serijos turnyruose Japonijoje (salėje) ir Tailande (lauke).

„Žaisti Japonijoje Ričardas turėjo organizatorių pasiūlytą asmeninį kvietimą (wild card). Tose varžybose Kijote viskas mums buvo apmokėta, o prie fizinių krūvių esame įpratę, - priekaištus dėl varginančios kelionės atrėmė R. Balžekas. – Bijai krūvio – neik į mišką. Mums nuolat taip tenka keliauti.“

„Gal kiek trūko miego dėl aklimatizacijos. Japonijoje pralaimėjau ispanui Guillermo Alcaide, po kurio padavimo kamuoliukas skriejo 240 km/val. greičiu. Pirmavau 5:3, o paskui užėjo, tarsi, kažkoks rūkas ir nusileidau varžovui 5:7, - prisiminė R. Berankis. – Tailande paskutiniame kvalifikacijos rate kovojau su buvusiu pirmojo pasaulio šimtuko žaidėju 30-mečiu Noamu Okunu iš Izrealio, kuris rungtyniauja labai įvairiai.“

Tvarkaraštis labai įtemptas

Antrame suplanuotame turnyre Tailande R. Berankis nedalyvavo, nes savaite anksčiau penktadienį (03.20) išskrido į fizinio rengimo stovyklą JAV.

„Pagal sutartį su IMG, mes privalome pasirinktinai dalyvauti dviejuose iš trijų per metus rengiamų stovyklų. Pirmąkart – gruodį, antrąkart – kovo-balandžio mėnesių sandūroje, o trečiąkart - rugsėjį. Pratybos Nicko Bollettieri teniso akademijoje, kur pats šeimininkas duoda ypač naudingų patarimų, truks dvi savaites. Jose dalyvaus tenisininkai, pasitraukę iš šiuo metu Indian Velse vykstančio turnyro. Tai vokietis Tommy Haasas, belgas Xavieras Malisse‘as, čekas Radekas Štepanekas ir kiti“, - artimiausius planus dėstė R. Balžekas.

Tose stovyklose sportininkai 4 val. triūsia fizinio rengimo treniruotėse, o 1,5 val. tenka tenisui.

„Aš mėgstu fizinio rengimo treniruotes ir dėl to man nekyla jokių problemų“, - prisipažino Ričardas.

Po stovyklos R. Berankis veikiausiai rinksis varžybas Baton Ruže (04.4-11) ar Taladegoje, keletą turnyrų ant grunto dangos Floridoje, gegužės pradžioje galima stovykla Barselonoje, vėliau atvirasis Prancūzijos čempionatas (05.24 – 06.07) arba varžybos Karlsrujėje (Vokietija, 05.23-31), Deviso taurės mačas su Slovėnija Krkoje (07.10-12).

„Prezidento taurės turnyras Lietuvoje šiemet neįsikomponuoja į mano grafikus“, - informavo R. Berankis.

Kur rinks įskaitinius taškus?

R. Berankis ir jo treneris R. Balžekas tvirtina, kad įskaitinius ATP taškus stengsis rinkti įvairiuose turnyruose.

„Dalyvausime visur. Nepateksime į „Challenger“ serijos varžybas, žaisime „Futures“, nors ir skiriasi jų lygiai bei atmosfera. Mūsų programa sudaryta metams, bet ji yra lanksti. Mes registruojamės į 6 turnyrus iš karto. Bet tikslas yra kovoti kuo aukštesnio rango varžybose ir tobulėti. Varžovai, kuriems burtai lemia žaisti su Ričardu jau pirmame rate, – niekada nebūna patenkinti“, - sakė R. Balžekas.

Metų biudžetas – 220 tūkst. litų

R. Berankis yra pasirašęs 4 metų trukmės sutartį su IMG, kuri užsiima lietuvio vadyba, parūpina jam asmeninius kvietimus į turnyrus. Mūsiškis turi tokius pat kontraktus su rakečių bei sportinių rūbų gamintojais „Yonex“ ir „K-Swiss“.

„Iš šių kompanijų gauname gerus pinigus. Ričardas dabar gyvena iš tų pinigų. IMG - jo vadybininkai. Jie tiesiogiai pinigų neskiria, bet surandą rėmėjų, nuo kurių pasiima savo komisinius procentus. Mūsų metų biudžetas dabar 200-220 tūkst. litų. Krizės metu pinigus tenka ypač skaičiuoti. Jaunių varžybose viskas būdavo apmokėta nuo A iki Z“, - teigė R. Balžekas.

„Man benzinui užtenka dar nuo „US Open“ laimėto prizų fondo, - juokavo tenisininkas. - IMG spaudimo dėl pergalių tikra nedaro. Jei pasiekimai geri – pinigų gali daugėti, jei prasti - sutartis nebus pratęsta.“

Svarbu ne ūgis, o smūgis

Daugelis kritikų R.Berankio pagrindiniu trūkumu įvardina jo ūgį, tačiau pats tenisininkas to nesureikšmina.

„Dabar esu 175 cm ūgio ir dar augu. Tenise žemesni žaidėjai turi pasižymėti greičiu ir jėga. Panašaus ūgio yra garsūs tenisininkai broliai Olivier (165 cm) ir Christophe‘as Rochus (170 cm) iš Belgijos ir ispanas Davidas Ferreras (175 cm). Aš mėgstu žaisti ant kietų ir greitų dangų, nors praėjęs sezonas buvo neblogas ir ant grunto. Man kiek kenkia pirmo seto 1-2 geimuose veikiantis jaudulys. Patinka žaisti, kai daug žiūrovų, tai mane „užveda“. Puiki buvo Vilniaus publika per Deviso taurės mače“, - kalbėjo Ričardas.

„Jaunių ir vyrų tenise skiriasi stabilumas ir patirtis. Labai svarbus yra balansas tarp laimėjimų ir nesėkmių. Ričardo šis santykis yra teigiamas. Ričardui stabilumo suteiktų, jei jo pirmas servas būtų 55-70 proc. taiklumo. Per treniruotes jis pataiko 80-čia proc., o per mačą – ne. Reikia padirbėti šia linkme. Svarbus yra kamuoliuko pasimetimas prieš padavimą, pašalinių faktorių – saulės ar vėjo įvertinimas“, - dėstė R. Balžekas.

Trenerio nuomone, Ričardui dar reiktų tobulinti aukštų kamuoliukų smūgiavimą iš kairės, išėjimą prie tinklo ir smūgį „iš oro“ bei „pervedimus“ reikiamu momentu.

Milžiniška konkurencija

Abu susitikimo dalyviai pripažino, kad dabartiname tenise – nežmoniška konkurencija.

„Tenisininkai, esantys tarp 200-300 reitingų pozicijų aršiai kovoja dėl įskaitinių taškų. To nebuvo prieš 5 metus. Reikia daug ir nuoširdžiai dirbti, bet to tenise turi dar labai sektis. Jei pavyks – pateksime į pirmą reitingo šimtuką, jei ne – liks antrame šimtuke. Ką padarysi?“, - atvirai prognozavo R. Balžekas.

„Skiriasi pirmojo dešimtuko žaidėjai nuo likusių, o nuo 50-os vietos iki 200-osios žaidžia panašiai“, - įsitikinęs R. Berankis.

Korte draugų nėra

Per savo karjerą R. Berankis artimų draugų tarp tenisininkų nesurado.

„Apvažiavau visus žemynus ir nežaidžiau dar tik Antarktidoje su meškomis. Korte – iš viso draugų nebūna, o už aikštės ribų - dauguma tik pažįstami. Geriausiai sutariu su tais žaidėjais, su kuriais nuolat bendraudavau dar nuo jaunių teniso laikų, - sakė santūrumu ir kuklumu garsėjantis žaidėjas. - Remigijus mano vienintelis treneris. Jis mane puikiai pažįsta, žino, kas man tinka, o kas kenkia.“

„Mes per 10 bendradarbiavimo metų nesame rimtai susipykę“, - antrino treneris.

Į keliones - su lašinių paltimi

Nuolat kelionėse, lėktuvuose, viešbučiuose ir varžybose būnantys tenisininkas su treneriu „McDonald's“ užkandinėse nevalgo, bet į ilgas išvykas užsienyje pasiima lietuviškų lašinių.

„Ypatingų dietų nesilaikau, man patinka rytietiškas maistas. Gardžiai valgėme dabar Japonijoje ir Tailande. Žinoma, egzotiškų rupūžių neragavome. Į keliones pasiimame lašinių, bet jais tikrai nepiktnaudžiaujame. Maiste man reikia vengti aliejų, prieskonių, ketčupų ir majonezų“, - apie valgiaraštį pasakojo Ričardas.

„Maistas turi būti tvarkingas, nes mes jau buvome Dnepropetrovske (Ukraina) abu rimtai apsinuodiję. Pavyzdžiui, šių metų pradžioje Ričardas dukart sirgo, nors gėrė įvairius vitaminus. Gal jo problema, kad jis visiškai negeria degtinės“, - alkoholio nevartojantį auklėtinį juokaudamas provokavo R. Balžekas.

Merginoms trūksta laiko

Vienas perspektyviausių Lietuvos sportininkų nesiskundžia merginų dėmesiu.

„Vienos nuolatinės merginos neturiu. Priešingai negu sklando gandai, treneris man tikrai nedraudžia susitikti su merginomis. Su merginomis galiu susitikti kada tik noriu ir galiu. Bet pavyzdžiui, dabar Vilniuje, visą dieną treniruojuosi teniso aikštyne ir neturiu laiko išeiti į miestą“, - paaiškino Ričardas.

„Tau reikia panų ieškoti treniruočių bazėje“, - linksmai auklėtiniui replikavo treneris.

Lietuvos teniso vargai

R. Balžeko įsitikinimu, Lietuvos teniso perspektyvos miglotos.

„Lietuvos tenise - ne vargo vakarienė, o nėra jokios vakarienės. Lietuvos 10-12 metų žaidėjai niekuo nesiskiria nuo bendraamžių pasaulyje, bet vėliau, kai reikia įdėti daug darbo ir investuoti krūvą pinigų, mūsiškiai atsiduria aklavietėje. 16-18 metų perspektyvūs lietuviai – išnyksta“, - perspėjo R. Balžekas.

Pasak teniso specialisto, Lietuvos teniso sąjunga (LTS) yra teniso mūsų šalyje koordinatorė, o ne rėmėja.

„LTOK skyrė 50 tūkst. litų R. Berankiui ir Linai Stančiūtei. Ačiū ir už tai. Galėsime dalyvauti keliuose turnyruose. Vien bilietai į JAV dabar kainuoja apie 5 tūkst. litų. Dovydas Šakinis, Laurynas Grigelis, Vadimas Pinko, kurie nuo dabar bus Lietuvos rinktinės nariai, - perspektyvūs žaidėjai. Bet tokių pasaulyje daug. Viską lems, kiek jie galės skirti pinigų savo tolesniam tobulėjimui. Jiems reiktų sužaisti po 25 turnyrus per metus. Gero trenerio Šarūno Kulnio auklėtinis D. Šakinis privalo neužsibūti Lietuvoje, nes čia jis pražus.“

„Kai laimėjau jaunių pasaulio čempionatą LTS biudžetas padvigubėjo ir dabar siekia 200 tūkst. litų“, - skaičiavo Ričardas.

Surengti rimtą turnyrą Lietuvoje kol kas taip pat nėra galimybių.

„Challenger“ serijos varžybų prizų fondas būna 50 tūkst. JAV dolerių, dar tiek pat tenka organizacinėms išlaidoms. Vargu ar Lietuvoje tai dabar įmanoma ir kažin, ar verta“, - pokalbį su gerbėjais baigė R. Balžekas.

Kada vėl išvysime R. Berankį ir jo trenerį Lietuvoje kol kas nėra aišku. Bet radę bent menkiausią progą abu Lietuvą garsinantys vyrai stengiasi sugrįžti į tėvynę.

Papildoma informacija:

- R. Berankis žaidžia jam specialiai gaminama „Yonex RDS“ rakete, kurios svoris 350 g. Nauja raketė „prilimpa“ per 1,5 mėnesio;

- R. Berankis per sezoną „sunešioja“ iki 30 rakečių ir sunaudoja iki 10 rulonų stygų komplektų;

- R. Berankio raketės stygos – išilginės sintetinės „Yonex Tough Brid“, įtempimas 25-26 kg;

- Už varžybų metu sulaužytą raketę numatyta 2 tūkst. eurų bauda (rusas Maratas Safinas yra sulaužęs 400 rakečių);

- R. Berankis 60 m nubėga per 7,2–7,4 sek., iš vietos nušoka 2,70 m, jo greitis – sprogstamasis (rezultatai neatsilieka nuo konkurentų);

- R.Berankio pirmo servo pataikymas - 50-60 proc. (rekordininkas Fernando Verdasco – 77 proc., geriausiųjų dešimtuko – 72 proc.);

- R. Berankio padavimo rekordas 217 km/val. (Vimbldonas); pirmo padavimo vidurkis yra 205-207 km/val., antro - 170 km/val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją