Ištyrus 13 tūkst. sportininkų paaiškėjo, kad daugiau nei 3 tūkst. yra vyresni nei nurodytas jų amžius, pranešė Guandongo provincijos sporto biuras.

Ne mažiau nei vienas sportininkas iš tiesų buvo septyneriais metais vyresnis nei nurodė savo amžių, o dauguma buvo vyresni vieneriais ar dvejais metais.

Šie faktai išaiškėjo Guandongui ruošiantis Azijos žaidynėms, kurios įvyks 2010 metais.

Šis tyrimas yra viena iš Kinijos vadovybės iniciatyvų kovojant su amžiaus klastojimu, kuris, daugelio ekspertų manymu, labai paplitęs Kinijoje. Brangiai kainuojantis kaulų tyrimas buvo atliktas paaugliams, registruotiems Guandongo sporto akademijose. Provincijos vadovybei buvo pranešta, kad apytikriai penktadalis ištirtų sportininkų melavo apie savo amžių.

„Turime užtikrinti, kad savo amžių suklastoję sportininkai negalėtų naudotis privalumais per varžybas“, – pareigūnų žodžius pacitavo vietos žiniasklaida.

„Remdamiesi šiuo atliktu ultragarsiniu kaulų tyrimu, peržvelgsime visus 2008 m. jaunių sporto varžybų rezultatus“, – pridūrė jie.

„Paplitusi praktika“

Provincijose sporto finansavimas labai priklauso nuo sėkmės.

BBC sporto naujienų žurnalistas Alexas Capstickas sako, jog sportininkai jaučia didelį spaudimą būtinai laimėti, todėl jie ir būna priversti laužyti taisykles. Nieko nuostabaus, kad kartais sportininkai ir jų šeimos, kuriems sportas yra viltis išbristi iš skurdo, imasi apgaulės, nes sistema tokia, kad apdovanojami tik patys geriausi, teigia BBC korespondentai.

Pastaraisiais metais vis dažniau pasigirsta kalbų, kad Kinijos sportininkai klastoja savo amžių. Per praėjusių metų Pekino olimpiadą kilo įtarimų, kad keli Kinijos gimnastai, laimėję aukso medalius, buvo jaunesni nei 16 metų – tai minimalus leidžiamas amžius. Tačiau atlikus tyrimą sporto vadovybė kaltinimus atmetė.

Kinijos krepšinio asociacija neseniai paskelbė, kad praėjusias metais 26 aukščiausiosios lygos žaidėjai pateikė melagingus duomenis apie savo amžių, kad galėtų atstovauti jaunių komandoms, nors iš tiesų jie jau buvo joms per seni.

Futbolo varžybose taip pat pastebėtos panašios problemos.

Savaitgalį išaiškėjo, kad badmintono žaidėjui, kuris laimėjo provincijos varžybose apsimetęs 14-mečiu, iš tiesų varžybų metu buvo 17 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją