Ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje dėl kyšininkavimo pradėtas gavus informacijos iš Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS).

Kaip praneša STT, kratos metu iš dėstytojo paimti jam kaip kyšis studentų grupės perduoti pinigai. Sulaikytajam VGTU fakulteto dėstytojui V. K. įteiktas pranešimas apie įtarimą padarius Baudžiamojo kodekso 225 str. 2 d. numatytą nusikalstamą veiką - dėl kyšio reikalavimo ir kyšio priėmimo už sėkmingą matematikos egzamino išlaikymą.

Tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

VGTU pradėjo tyrimą

VGTU Fundamentinių mokslų fakulteto dekano prof. habil. dr. Antano Čenio žiniomis, penktadienį, 18 val., vyko egzamino perlaikymas. Tačiau, anot dekano, fakultetas kol kas neturi daugiau informacijos, kas penktadienio vakarą įvyko. Susisiekti su pačiu dėstytoju nepavyksta – mobiliuoju telefonu jis neatsiliepia.

„Fakultete sudaryta komisija, nes būna įvairių atvejų, kai dėstytojai provokuojami dėl blogų pažymių ir taip toliau. Šiuo konkrečiu atveju nieko daugiau pasakyti negalime, nes neturime tokios informacijos“, - DELFI sakė A. Čenys.

Pasak A. Čenio, akivaizdu tai, kad V.K. daugiau nebus leidžiama priiminėti egzaminų. Ar dėstytojui bus leista toliau skaityti paskaitas ir ar jis sulauks kitų nuobaudų turėtų paaiškėti po poros dienų.

30 metų V.K. VGTU dirbo nuo 2004 m.

Egzaminą bandė išlaikyti nekart

Kaip DELFI sakė LSAS prezidentė Indrė Vareikytė, 8 pirmakursės su dėstytoju bendravo ilgiau nei mėnesį. Egzaminą pas jį merginos perlaikinėjo jau ne pirmą kartą. „Joms buvo tiek žinutėmis, tiek elektroniniais laiškais duodama aiškiai suprasti, kad išlaikyti egzaminą kainuos. Šios merginos pirma kreipėsi į VGTU studentų atstovybę, ši – į mus, o mes įkalbėjome merginas kreiptis tiesiai į STT“, - sakė I. Vareikytė. Pasak jos, nuneštus pinigus dėstytojas paėmė penktadienį.

LSAS vadovė džiaugiasi, kad pirmakursės ryžosi prabilti apie vertimą mokėti pinigus už egzaminą. „Tai – labai pagirtina, norėtųsi, kad visi studentai taip reaguotų, nes tai išsprendžiama – nereikėtų susitaikyti su tokiu dėstytojų elgesiu ir tyliai ramiai nešti reikalaujamus pinigus“, - kalbėjo I. Vareikytė.

DELFI primena, kad sausį į STT akiratį pateko Šiaulių universiteto Socialinių mokslų fakulteto Vadybos katedros dėstytoja J.S. Ji buvo įtariama reikalavusi ir priėmusi 200 Lt kyšį už egzamino teigiamą įvertinimą. Netrukus rektoriaus sprendimu ji atleista iš pareigų.