Konferencija buvo surengta Lenkijos prezidento Aleksandro Kwasniewskio pasiūlymu, kuris pernai liepą Rygoje iškėlė iniciatyvą stiprinti Vidurio, Rytų ir Pietų Europos šalių ryšius. Iniciatyvai pritarė Vilniaus dešimtuko ir Višegrado grupės šalys.

Konferencijoje Varšuvoje dalyvavo Albanijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Bulgarijos, Kroatijos, Čekijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Makedonijos, Moldovos, Lenkijos Rumunijos, Slovakijos, Slovėnijos, Serbijos ir Juodkalnijos, Ukrainos, Vengrijos ekspertai ir diplomatai. Lietuvai atstovavo Lietuvos URM valstybės sekretorius Evaldas Ignatavičius, Lietuvos prezidento patarėjas Eitvydas Bajarūnas ir UR ministro patarėjas Egidijus Meilūnas.

Po konferencijos paskelbtame pranešime skelbiamas pritarimas Rygos iniciatyvai pritarė ir pabrėžiama būtinybė plėsti regioninį bendradarbiavimą.

E.Bajarūnas BNS sakė, jog poreikis bendradarbiauti yra ypač būdingas šalims, kurios daugiau kaip 50 metų buvo buferine zona tarp Rytų ir Vakarų.

Tačiau numatoma atsisakyti naujų biurokratinių institucijų kūrimo, svarbiausią dėmesį sutelkiant į konkrečių, visoms šalims aktualių klausimų sprendimą, nepriklausomai nuo to, kurios iš jų artimiausiais metais taps NATO ir ES narėmis, o kurių narystė šiose struktūrose yra tolimesnės perspektyvos klausimas.

Lietuva konferencijoje pagrindinį dėmesį skyrė infrastruktūros vystymo projektams ir pasiūlė Rygos iniciatyvos šalims Vilniuje surengti konferenciją transporto klausimais. E.Ignatavičius pabrėžė, kad daugelį problemų pavienės šalys sprendžia atskirai, ir tai tik apsunkina jų sėkmę.

"Konferencijos dalyviams mes išdalijome žemėlapį, kuriame aiškiai matyti, jog šalys, spręsdamos infrastruktūros klausimus, mato tik savo interesus, todėl tiesiamos kelių ar geležinkelių magistralės į vieną sistemą nesusijungia", - sakė Lietuvos URM valstybės sekretorius.

Lietuvos delegacija taip pat pasiūlė kitą Rygos iniciatyvos šalių konferenciją surengti Vilniuje ir pritarė ukrainiečių siūlymui Kijeve surengti Rygos iniciatyvos valstybių prezidentų susitikimą.

Konferencijos dalyvius priėmė Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis. Jis pažymėjo, jog į Varšuvą atvyko tų šalių, kurios pradėjo pertvarką Europoje, atstovai.

"Daugelį metų mes buvome Europos padalijimo aukomis ir, jei ne mūsų tautos, regiono ateitis būtų ir toliau aptariama tarp Vašingtono, Berlyno, Maskvos ir Paryžiaus - taip, kaip prieš 20 metų" - sakė Lenkijos vadovas.

A.Kwasniewskis taip pat ragino nekalbėti, "kas mums artimesnis - Prancūzija ar JAV". "Tai neteisingas klausimas, kadangi pasaulis yra vienas", - sakė Lenkijos prezidentas ir pabrėžė, jog "vieningos Europos politika turi būti atvirų durų politika - tiek NATO, tiek ES narėmis tapti turi turėti galimybes visos šalys, kurios įvykdys keliamus reikalavimus".