DELFI skaitytojai kviečiami padėti komisijai apsispręsti.


Pasak Vilniaus savivaldybės Miestovaizdžio skyriaus Miesto estetikos poskyrio vedėjos Beatričės Raguotienės, šiuo metu sostinės savivaldybėje ir šalia Lukiškių aikštės eksponuojami konkurso finalininkų pateiktų projektų maketai.


Ateinančią savaitę planuojamas viešas projektų aptarimas, kurio metu autoriai pristatys patobulintus savo darbus, atsakys į rūpimus klausimus. Po viešo svarstymo susirinkusi Juozo Imbraso vadovaujama vertinimo komisija tars galutinį žodį. Sprendimo data dar derinama. Komisija vertins ne tik pačios skulptūros, bet ir visos aikštės sutvarkymo projektą.


„Tikimės, kad daug kas pasidomės, pareikš nuomonę. Bus įdomu, ar žmonių ir komisijos nuomonės sutampa“, - sakė komisijos sekretorė B. Raguotienė.


Praėjusį kartą renkant konkurso finalininkus komisija neatsižvelgė į DELFI skaitytojų nuomonę – tarp finalininkų nepateko DELFI skaitytojams labiausiai patikę darbai. Gal bent šį kartą komisija vadovausis ne tik savo nuomone, o įsiklausys, ko nori piliečiai.


„Pasirinkimą labai lėmė politiniai nusistatymai. Neabejoju, kad būtų išrinkti visai kiti projektai, jeigu juos rinktų vien tik architektai, dar kiti - jei rinktų skulptoriai, visiškai kitokie - jeigu tik politiniai kaliniai ir tremtiniai arba politikai“, - paaiškėjus konkurso finalininkams, DELFI sakė vertinimo komisijos darbą stebėjęs Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas.


Būsimą simbolį „Laisvė” planuojama pastatyti Vilniaus Lukiškių aikštės centre, kur sovietmečiu stovėjo paminklas Vladimirui Leninui.


DELFI primena, kad atnaujinus Lukiškių aikštę po ja planuojama įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, o pačioje aikštėje turėtų vykti iškilmingos ceremonijos, prie paminklo per šventes valstybės vadovai ir svečiai dėtų vainikus ir gėles žuvusiems kovose už Tėvynės laisvę atminti.