Bažnyčios atstovų skundą antradienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Kaip aiškino kurijai atstovaujantis advokatas Darius Krukonis, dviejų aukštų pastatas Vilniuje, Algirdo g. 20 visą laiką priklausė arkivyskupijai, tačiau po nacionalizacijos jis perėjo valstybei. Ilgą laiką pastatą pasitikėjimo teise valdė Vilniaus miesto savivaldybė, tačiau 2001-aisiais teisės perėjo VRM.

Pasak D. Krukonio, metų metus trukęs susirašinėjimas su ministerija nedavė jokių rezultatų, todėl kurija nusprendė kreiptis į teismą ir prašyti įpareigoti valstybės tarnautojus priimti sprendimą dėl atkūrimo teisių į nuosavybę.

Bažnyčiai priklausęs pastatas šiuo metu yra praplėstas - pastatyta palėpė, priestatas, todėl praėjusių metų pabaigoje VRM nusprendė atlikti ekspertizę, kurios metu turėtų paaiškėti, kokie pastate buvo padaryti pakeitimai bei kiek jie galėjo kainuoti.

"Mūsų tikslas yra vienas - įpareigoti VRM laikytis įstatymų ir nagrinėti klausimą dėl nuosavybės teisių atkūrimo", - pabrėžė advokatas.

Pasak jo, bažnyčia nėra nusiteikusi iš policijos atimti pastatą, nesant galimybės jį susigrąžinti eitų į derybas ir svarstytų galimybę jį susigrąžinti ekvivalentine natūra.

Antradienį teismo posėdyje nepasirodė VRM atstovai, todėl teismas nusprendė išsireikalauti visus su policijos pastatu susijusius dokumentus iš Registrų centro bei sieks gauti VRM atliekamos ekspertizės išvadas. Tiesa, ji gali būti dar neatlikta, todėl nuosavybės atkūrimo klausimo nagrinėjimas dar gali užsitęsti.