Atsako Kauno Dainavos poliklinikos gydytoja - dermatovenerologė Jolanta Urbštienė.

Kai bėrimuose randama erkutė (demitex follikuliorum), šis tyrimas atliekamas odos ligų kabinetuose. Tai gana dažna liga, pažeidžianti brandaus amžiaus odą. Liga paprastai prasideda veido odos paraudimu išsiplėtus smulkiom veido odos kraujagyslėm, paraudus veido odai.

Jeigu į atsiradusius paraudimus nekreipiama dėmesio ir nesiaiškinama jų priežastis, liga progresuoja ir tuomet atsiranda mazgelių bei pūlinukų. Tačiau juodų ir baltų inkštirų (komedonų), kaip sergant paprastaisiais spuogais, dažniausiai nebūna. Kartais įvairiose veido vietose gali susiformuoti uždegiminiai mazgai, kurie susilieja tarsi “plokštelės”.

Jei ligos forma sunkesnė, pažeidžiama ne tik nosies, skruostų ar smakro, bet ir galvos bei krūtinės oda, o nesigydant gali prasidėti įvairūs akių uždegimai.

Patiems raudonųjų spuogų gydyti negalima, jau nekalbant apie spaudymą ar jų tepimą draugų rekomenduotais tepalais.

Tik pastebėjus odoje neaiškios kilmės paraudimus, būtina kreiptis į gydytoją, kuris ir skirs vaistų, priklausomai nuo ligos sunkumo - jei bėrimo nuogramdose randama erkučių, gali būti skirtas priešparazitinis gydymas, o jeigu uždegimas labai stiprus, kartais skiriama tepamųjų arba geriamųjų antibiotikų.

Geri patarimai:

- valgykite kuo daugiau liesų produktų,

- venkite tiesioginio veido kontakto su karščiu.

- naudokite specialias spuoguotai odai skirtas priemones,

- šiai odai netinka riebūs kremai, spiritiniai valikliai, nes jie tik dirgina riebalų liaukas,

- veidą prauskite šaltu virintu vandeniu ir gydomuoju nešarminiu muilu, kurio sudėtyje yra sieros, cinko oksido, mentolio, pieno rūgščių,

- kiekvieną rytą švarų veidą tepkite drėkinamuoju kremu, kuris pašalins blizgesį ir gydys uždegimus,

- galima pasitepti ir gydomuoju antibakteriniu toniniu kremu, paslėpsiančiu spuogelius,

- išsiplėtusias kraujagysles galima gydyti elektrokoaguliacijos būdu.