Atsako Vilniaus urologijos ir andrologijos klinikos gydytojas - urologas, medicinos daktaras Vytautas Kamarauskas:

Lytinio gyvenimo sutrikimai partneriams tampa svarbia problema, nes menkėja jų savigarba, atsiranda nevisavertiškumo jausmas, nuolatinis nerimas. Tačiau aistros arba noro mylėtis dingimą paprastai lemia daug priežasčių - fizinės, emocinės, psichologinės.

Pavyzdžiui, lytinis potraukis gali slopti dėl hormono testosterono sumažėjimo organizme, dėl įvairių medikamentų vartojimo, sergant kai kuriomis ligomis ir pan. Tačiau dažniausiai seksualinių problemų kyla dėl psichologinių priežasčių, kurios būna susijusios su problemomis darbe ar supančioje aplinkoje.

Prapuolęs noras mylėtis gali atsirasti ir dėl to, kad esami lytiniai santykiai paprasčiausiai vyro netenkina. To priežastys taip pat yra įvairios, tačiau dažniausios - netinkamas partnerės elgesys sekso metu, neįgyvendintos seksualinės fantazijos, tarpusavio nesutarimai. Beje, nuolatinė įtampa, pervargimas ir net paprasčiausias neišsimiegojimas taip pat mažina vyrų seksualinį potraukį ir norą mylėtis.

Tačiau nereikia pamiršti ir dar vienos seksualinį geismą slopinančios priežasties. Tai pornografija ir kitokia fantaziją seksualiai stimuliuojanti veikla, nesusijusi su poros santykiais (striptizo klubai, seksualinės paslaugos telefonu ir pan.). Sekso vengia ir turintys erekcijos sutrikimų, per anksti arba per vėlai ejakuliaciją patiriantys vyrai.

Kalbėti apie vyro seksualumą reikia atsargiai ir jautriai, net jei sekso nenorėjimo priežastys yra tikrai nesusijusios su partnere, nes kalbos apie sunkumus lovoje vyrui yra ypač sudėtinga tema, sukelianti gėdos, nesaugumo, pažeminimo ir kaltės jausmus. Todėl vyrui svarbu žinoti, kad partnerė yra jo pusėje.

Partneriams labai svarbu pažvelgti į tarpusavio santykius plačiau ne vien tik iš seksualinės pusės, paanalizuoti, ar yra tarpusavio trauka ir už miegamojo ribų. Tačiau viena moteris problemos tikrai neišspręs - vyras taip pat turi prie to prisidėti (kad ir reguliari mankšta, padedanti išvengti daugelio sveikatos problemų, pavyzdžiui, nutukimo, kuris neretai irgi tampa libido sumažėjimo priežastimi).

Spręsti išnykusio vyro domėjimosi seksu problemą labai svarbu. Neįveikus problemos patiems, būtina kreiptis į specialistus, kurie pasiūlys daugybę problemos sprendimo būdų. Be to, atsižvelgiant į problemos sudėtingumą, galima vartoti natūralių preparatų, skirtų įveikti seksualiniam nuovargiui ir lipido didinimui. Toks efektyvus preparatas - Danų farmacijos kompanijos “Sprunk-Jansen” natūralus augalinis produktas “Masculine”, kurio sudėtyje yra kvapiųjų ferulų ekstrakto.

Beje, garsus arabų filosofas ir gydytojas Avicena (980-1037) nuvargusį kūną, jausmus ir seksualumą ragino stimuliuoti gamtoje randamais afrodiziakais: imbieru, pipirais, cinamonu. O štai egiptiečiai jau daugiau nei prieš 4 000 metų žinojo, kad geriausiai nuovargį malšina, energijos kūnui ir jėgos bei jausmingumo intymiam gyvenimui suteikia kvapioji ferula (lot. Ferula assa-foetida L.) - prieskoninis augalas, kurio tuščiaviduriame stiebe, pasak graikų mitologijos, Prometėjas paslėpė iš dievų pagrobtą ugnį ir perdavė ją žmonėms. Taigi nuo seno tikėta, kad česnako kvapą turinčiame augale yra... ugnies.