„Kaliui neskiriama tiek daug dėmesio, tačiau atrodo, kad kalis gali sumažinti kraujo spaudimą, o didesnis kalio ir mažesnis natrio vartojimas atrodo esąs dar efektyvesnis mažinant širdies kraujagyslių ligų riziką nei tinkamas šių veikliųjų medžiagų vartojimas atskirai paėmus“, sako dr. Paul Whelton iš Lojolos universiteto. Jis vadovavo tyrimui, kurio rezultatus paskelbė žurnalas „Archives of Internal Medicine“.

Tyrime dalyvavo 2974 žmonės, kurių amžius tyrimo pradžioje buvo 30-54 metai ir kurių kraujospūdis buvo šiek tiek mažesnis nei tas, kuris laikomas dideliu. Per pirmąjį pusantrų metų trukusį tyrimo etapą ir per antrąjį, trukusį trejus metus, su pertraukomis buvo renkamas ir tiriamas visos paros šlapimas. Po to 10-15 metų tiriamieji buvo stebimi, ar jiems neišsivystys širdies kraujagyslių ligos.

Daugiausia natrio šlapime turėjusiems asmenims tikimybė patirti širdies smūgį ar priepuolį ar susirgti kitomis širdies kraujagyslių ligomis buvo 20 procentų didesnė palyginti su tais, kieno natrio kiekiai buvo mažiausi. Tačiau tokia priklausomybė nebuvo pakankamai ryški, kad būtų laikoma statistiškai reikšminga, nusprendė mokslininkai.

Tačiau tiems tiriamiesiems, kurių natrio ir kalio santykis šlapime buvo didžiausias, tikimybė susirgti širdies kraujagyslių ligomis buvo 50 procentų didesnė, nei asmenims su mažiausiu natrio ir kalio santykiu, ir tokia priklausomybė laikoma statistiškai reikšminga.

Palyginti su ankstesniais ne tokiais išsamiais tyrimais, pastarasis yra „didelis žingsnis pirmyn“, sako dr. P. Whelton.

Amerikos medicinos institutas suaugusiems žmonėms rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 2,3 gramo – maždaug vieną arbatinį šaukštelį - druskos per parą. Tačiau laikoma, kad 95 procentai amerikiečių vyrų ir 75 procentai moterų suvartoja daugiau, praneša sciencedaily.com.

Sveikiems suaugusiems rekomenduojama suvartoti 4,7 gramo kalio per parą, tačiau laikoma, kad daugelis gyventojų suvartoja tik pusę tiek.

Be maisto papildų, kalio šaltiniai yra žuvis, brokoliai, žirniai, pomidorai, obuoliai, bananai, abrikosai.

Šaltinis
Savigydos pramonės asociacija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją