Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos nurodymu Kapinių priežiūros tarnyboje atliekamas tarnybinis patikrinimas. Šių veiksmų imtasis po dviejų iš eilės šiai tarnybai nepalankių audito išvadų, kai kilo įtarimų dėl neskaidrių šios įstaigos vedėjos ir darbuotojų veiksmų.

Tačiau pati Kapinių priežiūros tarnybos vedėja Ina Kichtenkienė pareiškė nesutinkanti su audito išvadomis. Jos manymu, kažkas nori su ja susidoroti, gviešiasi šio sunkaus ir atsakingo tarnybos vadovo posto, todėl ir pradėjo skleisti esą tiesos neatitinkančias žinias.

Aibė trūkumų

Centralizuota Klaipėdos miesto savivaldybės vidaus audito tarnyba, atlikusi Kapinių priežiūros tarnybos veiklos patikrinimą, rado aibę trūkumų. Audito išvadose konstatuojama, kad dėl netvarkingos kapviečių apskaitos galėjo pelnytis tarnybos darbuotojai.

Audito metu paaiškėjo, kad Kapinių tarnybos skelbtą konkursą neatpažintiems asmenims laidoti laimėjo tarnybos vedėjos I.Kichtenkienės vyrui priklausanti įmonė. Benamiai laidojami be prokuratūros leidimų, kai kurioms įmonėms už paslaugas permokama dešimtys tūkstančių litų.

Pirmą kartą auditas Kapinių priežiūros tarnyboje atliktas 2006 metais. Ir tuomet tarnybos veikloje rasta aibė trūkumų, buvo nurodyta sutvarkyti kapviečių apskaitą, sukonkretinti jų skyrimo tvarką. Tačiau po dvejų metų taip pat aiškėja, kad kapinėse tvarkos nepadaugėjo. "Pastarojo audito metu buvo tikrinama, kaip įgyvendintos pirmojo audito rekomendacijos. Taip pat žiūrėta, kaip sudaromos sutartys, skiriamos kapvietės, tikrinta, kaip tvarkoma apskaita", - sakė uostamiesčio savivaldybės Centralizuotos vidaus audito tarnybos vedėja Meilutė Katauskienė.

Galimybė pasipelnyti

Auditas nustatė, kad už pagrindines dvejas Klaipėdos kapines (Lėbartų ir Joniškės) atsakinga Kapinių priežiūros tarnyba net nežino, kiek abejose kapinėse yra kapviečių. "Netinkama kapviečių apskaita sudaro prielaidas neskaidriam kapų vietų skyrimui ir galimybei pasipelnyti", - rašoma audito išvadose.

Vietinėje spaudoje ne kartą rašyta, kad gyventojai skundėsi iš kapinių prižiūrėtojų išgirdę prašymą susimokėti už geresnę kapo vietą, už duobės iškasimą, kitas paslaugas. Tačiau vyriausioji kapinių tvarkytoja tikina, esą pati pinigų iš velionio artimųjų neimanti, o ar tai daro jos pavaldiniai, taip pat nežino. Nors tikrintojams įtarimų sukėlė ir neatpažintų piliečių laidojimo paslaugų konkursas, kurį laimėjo tarnybos vedėjos I.Kichtenkienės vyro įmonė, pati tarnybos vedėja čia nieko įtartino neįžvelgia: "Mano vyro įmonė "Urdė" pasiūlė mažiausią kainą. Ji sutiko laidoti vieną asmenį už 1200 litų. Tai nėra daug."

Auditoriai nustatė, kad Kapinių priežiūros tarnybos darbuotojams pavesta matuoti ir ženklinti kapvietes. Už tai jie gauna atlyginimą. Tačiau ši paslauga buvo perkama iš kitų įmonių.

Klaipėdos kapinių tarnyba yra vienas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Ūkio departamento skyrių, kurio buvęs direktorius Alfonsas Šimkus įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba ir kyšių ėmimu.