Tačiau netgi telkdamas dėmesį į savo laimėjimus G.W.Bushas yra pasiruošęs palikti B.Obamai nebaigtus karus Irake ir Afganistane, "karštą" konfliktą Gazos Ruože, gilios recesijos apimtą JAV ekonomiką ir smarkiai pašlijusį šalies įvaizdį užsienyje.

"Susidūrę su finansinės griūties galimybe, ėmėmės ryžtingų veiksmų, kad apsaugotume savo ekonomiką", - prezidentas sakė iš Baltųjų rūmų, kalbėdamas apie jo nurodymu vyriausybės pritaikytas plačias intervencines priemones, nors jos neatitiko G.W.Busho laisvosios rinkos koncepcijos.

"Žala būtų buvusi daug didesnė, jeigu nebūtume veikę", - pabrėžė jis.

Stengdamasis suteikti vilties recesijos kankinamiems JAV žmonėms, prezidentas sakė: "Visi kartu, pasitelkdami ryžtą ir sunkų darbą, vėl nukreipsime mūsų ekonomiką augimo keliu. Dar kartą parodysime pasauliui Amerikos laisvojo verslo sistemos atsparumą".

Tačiau G.W. Bushas įspėjo, kad būsimojo prezidento laukia tas pats didžiausias iššūkis - gresiančios naujos teroristų atakos, tokios kaip 2001 metų rugsėjo 11 dienos "al Qaeda" smūgiai.

Prezidentas pripažino, kad kai kurie jo veiksmai atsakant į rugsėjo 11-osios atakas galėjo būti vertinami prieštaringai, tačiau vis tiek teisino savo doktriną "kas ne su mumis, tas prieš mus", kuri plačiai kritikuojama užsienyje.

"Vyksta teisėtos diskusijos dėl daugelio šių sprendimų. Tačiau vargu ar galis vykti didesni debatai dėl rezultatų, - sakė dvi kadencijas iš eilės Jungtinėms Valstijoms vadovavęs respublikonas. - Amerika išgyveno ilgiau nei septynerius metus be kitų teroristų atakų mūsų teritorijoje".

JAV įvaizdžiui užsienyje labai pakenkė kai kurie G.W.Busho po rugsėjo 11-osios priimti sprendimai, tokie kaip įtariamų teroristų kalinimo centro įkūrimas Gvantanamo bazėje ir žiūrėjimas pro pirštus į žiaurius tardymo metodus, kuriuos žmogaus teisių organizacijos laiko kankinimais. B.Obama Gvantanamo kalėjimą pažadėjo uždaryti.

"Mūsų priešai kantrūs ir pasiryžę smogti dar kartą", - prezidentas sakė trumpame kreipimesi iš Baltųjų rūmų, kuriuose taip pat buvo susirinkę viceprezidentas Dick Cheney, kabineto nariai ir keliasdešimt kviestinių piliečių.

"Gėris ir blogis visada yra pasaulyje, o tarp jų abiejų negali būti jokių kompromisų", - pridūrė JAV vadovas.

Kadenciją baigiantis G.W.Bushas ir jo padėjėjai paskutiniąją viešųjų renginių dieną prieš naujojo prezidento prisaikdinimas pasistengė nušviesti savo nuveiktus darbus palankesne šviesa.

Atsisveikinimo kalbos yra tapusios kadenciją baigiančių JAV lyderių tradicija, tačiau ji ypač svarbi G.W.Bushui, kuris pasitrauks iš posto jo populiarumo reitingams nukritus bene labiausiai iš naujausiųjų laikų JAV prezidentų - palankiai jo politiką vertina vidutiniškai tik apie 25 proc. šalies gyventojų.

Anksčiau ketvirtadienį įvykusioje JAV valstybės departamente įvykusioje atsisveikinimo ceremonijoje G.W.Bushas gynė savo užsienio politikos sprendimus, tokius kaip nepopuliarų karą Irake ir branduolinę priešpriešą su Iranu bei Šiaurės Korėja.

"Mes padarėme pasaulį laisvesnį", - sakė jis.

Prezidentas gyrė saugumo padėties pagerėjimą Irake, kuriuo teisino savo sprendimą smarkiai sustiprinti šioje šalyje dislokuotas JAV pajėgas 2007 metais, kai Irake siautėjo religinių grupuočių smurtas.

Karas Irake, kuris buvo pradėtas 2003 metais be Jungtinių Tautų (JT) sutikimo, daugelyje šalių pakirto pasitikėjimą Jungtinėmis Valstijomis ir iš dalies nulėmė triuškinamą B.Obamos pergalę prieš respublikonų kandidatą Johną McCainą lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose.

G.W.Bushas taip pat leido suprasti, jog jo paskutiniųjų kadencijos metų pastangos užtikrinti taiką tarp Izraelio ir palestiniečių nebuvo visiškai nesėkmingos, nors Gazos Ruože jau trečią savaitę vyksta Izraelio ir "Hamas" karas, kurio pabaigos vis dar nesimato.

Prezidentas gyrė savo administracijos politiką Irano ir Šiaurės Korėjos atžvilgiu. JAV vadovavo tarptautinei kampanijai, kurios metu šios abi šalys buvo spaudžiamos nutraukti savo branduolines programas. Kita vertus, B.Obama pareiškė sieksiantis vystyti tiesioginį diplomatinį dialogą su JAV priešiškomis valstybėmis.

Kalbėdamas apie vidaus politiką G.W.Bushas akcentavo padidintus viešojo švietimo standartus, sumažintus mokesčius ir kompensacijas už vaistus pagyvenusiems žmonėms kaip vienus iš daugelio savo svarbių pasiekimų.

Prezidento atsisveikinimo kalboje stigo savikritiškų vertinimų, kurie buvo išsakyti pirmadienį vykusioje paskutinėje spaudos konferencijoje, kai G.W.Bushas sakė apgailestaujantis, kad Irake nebuvo rastas jokių masinio naikinimo ginklų, taip pat dėl Abu Graibo kalėjimo skandalo, kai paaiškėjo, jog prižiūrėtojai žiauriai tyčiojosi iš ten laikomų asmenų.

Tačiau prezidentas, kuris anksčiau sakė savo veiksmus paliekantis įvertinti istorijai, pripažino: "Aš patyriau nesėkmių. Kai ką daryčiau kitaip, jeigu man būtų suteikta tokia galimybė".