Iš jų 50 šalių naująjį kodeksą pasirašė iškart, o kitos tai padarys artimiausiu metu.

Antidopingo kodeksas yra pirmasis bandymas harmonizuoti visas taisykles, reglamentuojančias bausmes už dopingo vartojimą visose sporto šakose ir visose šalyse.

"Šis konferencija tapo istoriniu įvykiu, - pažymėjo WADA prezidentas Dickas Poundas (Dikas Paundas). - Sveikinu vyriausybes ir olimpinį judėjimą už tai, kad sportininkų gerovė iškeliama virš visų kitų interesų ir priimama nuostata, kad laikas nebus švaistomas kovą su dopingu perkeliant į naują lygmenį".

Nors konferencijos išvakarėse Futbolo (FIFA) ir Dviračių sporto (UCI) federacijos reiškė nesutikimą su kai kuriomis nuostatomis, 53 puslapių kodeksas buvo patvirtintas vienbalsiai.

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Jacquesas Rogge (Žakas Rogas) pareiškė, kad sėkmė Kopenhagoje yra didžiulė pažanga, tačiau ne kelio pabaiga.

"Prieš pirmąją WADA konferenciją 1999 metais Lozanoje mes gyvenome viduramžiuose, tačiau esame renesanso periode ir tikimės kada nors ateiti į naujuosius laikus", - sakė J.Rogge.

IOC vadovas tikisi, kad naujasis kodeksas įsigalios dar prieš Atėnų olimpines žaidynes, tačiau šalių vyriausybės turi laiko pasirašyti jį iki 2006 metų Turino žiemos olimpinių žaidynių.

Pagrindinė naujojo kodekso nuostata - unifikuotos bausmės už dopingo vartojimą, už pirmąjį atvejį skiriant dvejų metų diskvalifikaciją, o už pakartotinį - iki gyvos galvos. Bausmė gali būti sumažinta tik atsižvelgus į ypatingas aplinkybes, jei būtų įrodyta, kad sportininkas ne savo valia vartojo draudžiamus preparatus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją