Nuo 1995-ųjų, kai atsirado ši iniciatyva, choro dirigavimo specialistai ir šio žanro mėgėjai susipažino su plačia Europos šalių ir JAV choro muzikos panorama, jos repertuaro ir interpretavimo nūdienos tendencijomis. Kursuose dėstė žymiausi dirigentai: Štutgarto kamerinio choro vadovas Friederis Berniusas, “Studio Vocale Karlsruhe” vadovas Werneris Pfaffas, “Rheinische Kantorei” vadovas Hermannas Maxas (Vokietija), Birmingemo simfoninio choro vadovas Simonas Halsey (Didžioji Britanija), “Mozarteumo” aukštosios muzikos mokyklos profesorius Albertas Hartingeris (Austrija), “Concerto Italiano” vadovas Rinaldo Alessandrini ir kiti.

Svarbus vaidmuo kursuose tenka jų šeimininkui – chorui “Jauna Muzika”, kuris puikiai žinomas toli už Lietuvos ribų. Choro profesionalumo, lankstumo bei daugiamečio patyrimo atliekant įvairių epochų ir stilių kūrinius dėka kursų vadovai ne tik turi galimybę pasidalinti savo žiniomis, mintimis ir kūrybiniais atradimais, bet ir paruošti įspūdingas koncertines programas. Šių metų kursams vadovaus choro dirigentas ir pedagogas Gary Gradenas - žymi dabarties švedų muzikos asmenybė, kurios biografiją puošia daug įdomių puslapių. Dirigentas bendradarbiauja su garsiais kolektyvais – Stockholmo ir Estijos kameriniais orkestrais, Drotningholmo baroko ansambliu, jis parengė visą pluoštą iškilių kompozitorių: S.-D. Sandstromo, T. Jennefelto, G. Riedelio, B. Hanssono, G. Sodersteno, J. Hammertho, K. Perdeio, J. Unanderio, – kūrinių premjerų. G. Gradenas plačiai žinomas ne tik kaip dirigentas, bet ir kaip dainininkas. Buvęs garsaus E. Ericsono kamerinio choro solistas, šiuo metu jis dainuoja vokaliniame kvintete “Lamentabile Consort”. G. Gradenas nuolat dėsto choro dirigavimo kursuose, skaito paskaitas įvairiuose choro meno renginiuose visame pasaulyje.

Kovo 22-26 d. G. Gradenas dirbs su choru “Jauna Muzika” Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10), o kovo 27 d. Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31) skambės kursų pabaigos koncertas. Kursai rengiami chorui “Jauna Muzika” bendradarbiaujant su Švedijos Karalystės ambasada Lietuvoje ir Švedų institutu. Kaip ir kasmet, jie tikisi sulaukti didelio chorų dirigentų, dainininkų, studentų bei chorinio dainavimo mėgėjų dėmesio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją