Gynybos ministras Ehudas Barakas pažymėjo, kad sausumos pajėgos telkiamos pasienyje ir kad operacija bus plečiama "tiek, kiek reikės", kad būtų nutrauktas raketų laidymas ir "smogtas stiprus smūgis "Hamas" (judėjimui)".

Nepaisant rudeniško lietaus, Izraelio karo lėktuvams ketvirtą dieną iš eilės atakuojant "Hamas" objektus, žuvo 12 palestiniečių, tarp kurių ir dvi seserys, keturių ir vienuolikos metų.

"Hamas" pareigūnas Mushiras al-Masri sako: "Mes nemaldaujame tylos, nėra pagrindo kalbėti apie tylą, kai agresija ir apsuptis tęsiasi".

Iš Gazos Ruožo paleistos raketos krito netoli Kirjat Malačio ir Rahato miestų, beduinų gyvenvietės prie Beeršebos - tai net 30 km nuo Gazos Ruožo, taip toli į žydų teritoriją lig šiol palestiniečių raketos neskriedavo. Pranešimų apie aukas negauta.

Pasak medikų, palestiniečių nuostoliai nuo šeštadienio - 383 žuvę ir daugiau kaip 800 sužeistų žmonių. JT agentūros duomenimis, 62 žuvusieji buvo civiliai. Tuo tarpu izraeliečių nuo operacijos pradžios žuvo keturi.

Izraelio žiniasklaida cituoja ministro pirmininko Ehudo Olmerto žodžius, kad Gazos operacija, likus šešioms savaitėms iki rinkimų, kuriuos, anot apklausų, turėtų laimėti dešinioji partija "Likud", "tai tik pirmoji stadija iš keleto".

"Likud" lyderis Benjaminas Netanyahu sakė "Reuters" agentūrai, kad žydų valstybė turėtų nuversti "Hamas" valdžią Gazos Ruože.

"Ar tai būtina padaryti būtent dabar, nemanau, jog apie tai dabar reikėtų kalbėti. Bet apie tai reikės kalbėti, nes galiausiai, jeigu mes to nepadarysime, "Hamas" persiginkluos", - pažymėjo jis.

Jungtinės Tautos ir Europos Sąjungos vykdomoji valdžia ragina kariaujančias puses nedelsiant nutraukti ugnį, bet Izraelio vidaus reikalų ministras Meiras Sheetritas tvirtina, jog "nėra jokio pagrindo paliauboms" su "Hamas", kol nebus pašalinta raketų ugnies grėsmė.

Jeruzalės krikščioniškų bažnyčių vadovai: pasaulis privalo įsikišti

Jeruzalės krikščioniškų bažnyčių lyderiai antradienį kreipėsi į pasaulį, ragindami sustabdyti konfliktą Gazoje, ir paragino Izraelį ir palestiniečius "ateiti į protą".

Pasak medikų, nuo šeštadienį prasidėjusių Izraelio oro antskrydžių "Hamas" kontroliuojamame Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 380 palestiniečių.

Vatikano paskelbtame bendrame Jeruzalės krikščioniškų bažnyčių vadovų, patriarchų, vyskupų pareiškime reikalaujama abi puses sugrįžti prie nesmurtinių nesutarimų sprendimo būdų.

"Taip pat raginame tarptautinę bendruomenę atlikti savo pareigas ir nedelsiant įsikišti, kad būtų sustabdytas kraujo liejimas ir užbaigta konfrontacija", - sakoma dvasininkų pranešime.

Kreipimąsi pasirašė Šventosios Žemės kustodas, Graikų ortodoksų patriarchas, Sirų ortodoksų patriarchas ir Evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas ir kitų krikščioniškų bažnyčių Jeruzalėje vadovai.

"Manome, kad besitęsiantis kraujo liejimas ir prievarta neatves prie taikos ir teisingumo. Priešingai, tik prie dar didesnės neapykantos ir priešiškumo, ir abiejų tautų konfrontacija tęsis toliau", - rašė jie.

1,1 mlrd. pasaulio katalikų vadovas popiežius Benediktas XVI pakartotinai vėl kvietė nutraukti kovas ir paskelbė Kalėdinį kreipimąsi susitaikyti. Sekmadienį jis paragino abi puses atsisakyti "ydingos konflikto ir smurto logikos".

Nuo pat išrinkimo 2005 metais Vatikanas aiškinasi pirmojo popiežiaus apsilankymo Šventojoje Žemėje galimybę.

Jordanijos karalienė davė kraujo aukoms

Jordanijos karalienė Rania antradienį davė kraujo bombarduojamo Gazos Ruožo palestiniečiams. Per keturių dienų Izraelio aviacijos bombardavimus čia jau žuvo daugiau kaip 350 žmonių.

"Karalienė Rania šiandien atsiliepdama į šalyje paskelbtą kraujo aukojimo ir Gazos piliečių rėmimo kampaniją apsilankė Al-Husseino karo ligoninėje", - skelbiama jos biuro pranešime.

Šalies dienraščiuose paskelbtoje publikacijoje Rania kvietė jordaniečius palengvinti palestiniečių kančias.

"Nepareikšti pritarimo Gazos žmonėms būtų gėdinga, nes jiems reikia ne vien gailesčio, jiems reikia mūsų veiksmų ir pagalbos, ir aš žinau, kad mes galime padaryti daugiau", - rašė karalienė. Ji pati yra kilusi iš Palestinos.

Jos vyras karalius Abdullah II toje pačioje karo ligoninėje davė kraujo pirmadienį. Jis taip pat nurodė karo medikams įsteigti Gazoje lauko ligoninę.

Jordano hašemitų labdaros organizacija tuo tarpu sakė, kad yra pasirengusi nuo trečiadienio nusiųsti 10 sunkvežimių su medicinos priemonėmis, maistu ir krauju į Gazą.

Pranešime priduriama, kad 16 pirmadienį pasiųstų sunkvežimių su pagalba jau pasiekė Gazą.

Anot agentūros AFP, Gazos medikai nurodo, jog nuo šeštadienio per Izraelio aviacijos antskrydžius Gazos Ruože žuvo 363 palestiniečiai, įskaitant 39 vaikus, dar 1720 sužeista.

JAV skyrė 85 mln. dolerių palestiniečių pabėgėliams

Jungtinės Valstijos antradienį pranešė pasirengusios suteikti palestiniečių pabėgėliams 85 mln. dolerių, įskaitant ir priemones, kurios palengvintų Gazos Ruože esančių palestiniečių padėtį.

Pasak Valstybės departamento, pagalba bus siunčiama per Jungtinių Tautų (JT) palestiniečių pabėgėlių reikalų agentūrą (UNRWA), kurios vaidmuo gerai įvertintas "teikiant pagalbą Gazoje šiuo sudėtingu metu".

25 mln. dolerių bus skirta palestiniečiams, esantiems Gazos Ruože ir Vakarų Krante, kad "jie gautų būtiniausio maisto, medicinos ir kitokią humanitarinę pagalbą".

Pabėgėliai sudaro 70 proc. Gazos, ir 30 proc. Vakarų Kranto gyventojų.

Likusieji pinigai bus skirti "pagrindiniam ir profesiniam švietimui, pirminei sveikatos priežiūrai, pagalbos ir socialinėms tarnyboms, kad padėtų daugiau kaip 4,6 mln. registruotų palestiniečių pabėgėlių Gazos Ruože, Vakarų Krante, Jordanijoje, Libane, ir Sirijoje",- pranešė Valstybės departamentas.