Lietuvos energetikos bendrovė „Leo LT" buvo prašiusi elektros kainą didinti 7 ct/kWh su PVM.

DELFI primena, kad prašoma politikų VKEKK prieš keletą savaičių sustabdė didesnių kitų metų elektros kainų tvirtinimą.

Mažiau nei siūlė „Leo LT" branginti elektrą ragino ir naujoji Vyriausybė, ir ūkio ministras Dainius Kreivys.

Tuo tarpu „Leo LT" valybos narys Vilius Bernatonis po posėdžio žurnalistams sakė, kad patvirtinus tokias elektros kainas bendrovės valdomos įmonės kitus metu gali baigti nuostolingai.

„Šiuo sprendimu realiai sumažinama elektros transportavimo kaina, nors gamybos kaina padidėjo, o elektros suvartojimas gali sumažėti. Visos šios aplinkybės lemia rimtą riziką, kad įmonės veiks nuostolingai", – sakė jis.

„Leo LT" valdo AB „Rytų skirstomieji tinklai" (RST), AB VST ir AB „Lietuvos energija".

VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys skaičiuoja, kad mažiau padidinus elektros kainas vartotojai sutaupys apie 80 mln. Lt. Jo teigimu, jeigu kitos „Leo LT" įmonės dirbs taip pat pelningai kaip VST, tada metus bendrovė baigs pelningai.

V. Poderys atmeta kaltinimus, kad jo vadovaujamos komisijos sprendimams įtaką daro politikai.

„Jeigu politikai galvoja taip pat kaip ir aš, tai kam jiems spausti", – svarstė jis.

VKEKK posėdyje dalyvavę vartotojų teisių gynėjai piktinosi, kad komisija nepaiso reikalavimo kitų metų kainas paskelbti bent prieš 30 dienų ir jas patvirtina likus trims dienoms iki sausio. V. Poderio teigimu, patvirtintas kainas galima laikyti seniau priimtųjų korekcijomis, o pastarosios esą buvo paskelbtos viešai daugiau nei prieš mėnesį.

Pernai, prašant tuometinei Vyriausybei, elektra gyventojams apskritai nebrango, o verslui kilo 2,5-3 ct/kWh be PVM.

Prieš maždaug metus tuometinis premjeras Gediminas Kirkilas tvirtino „sutaręs" su elektros tiekėjais, kad šie atsiimtų savo prašymą elektros kainas nuo 2008 m. didinti 3 ct/kWh.

G. Kirkilas tuomet sakė, kad „vardan mažesnės infliacijos bendrovės galėtų susiveržti diržus pelno sąskaita".

Pernai dar visiškai valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos energija" komisijos paprašė sumažinti jai jau nustatytą perdavimo kainą ir taip galutinė kaina vartotojams nedidėjo.

Šiuo metu elektra gyventojams, besinaudojantiems elektrine virykle kainuoja 29 ct/kWh, o ja nesinaudojantiems – 33 ct/kWh.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją