Šerną išdorojo vietoje

Panevėžio apygardos administracinis teismas ėmėsi iš esmės nagrinėti R.Račinsko prašymą. Jis prašo vietoj priimto sprendimo metams iš jo atimti medžiotojo pažymėjimą skirti baudą. Vyras kaltinamas sumedžioto šerno atliekas išmetęs į Mūšos upę. Pripažinęs kaltę iš dalies, R.Račinskas teigia, kad žvėries palaikus užkasė ne toje vietoje, kaip to reikalauja taisyklės, tačiau į upę atliekų nemetė.

Rugsėjo vienuoliktąją pasvaliečiai R.Račinskas, Vladas Vitkauskas, Gediminas Jasionis ir Saulius Diliūnas medžiojo Pasvalio rajone, Ustukių kaime esančiame miške. Sumedžioję šerną jie gyvulio vidurius ir kitas dalis užkasė toje vietoje, kur gyvulys krito. Taisyklės reikalauja sumedžiotą žvėrį išmesti į tam skirtas duobes, kur jį privalu užpilti dezinfekuojančia medžiaga ar kalkėmis. R.Račkauskas šerno galvą pasiliko kaip trofėjų, jo kolega V.Vitkauskas – kailį.

Jau sutemus atsitiktinai pro Ustukių kaimą važiavęs pasvalietis pastebėjo ant tilto stovinčią mašiną, iš kurios buvo kraunami maišai ir metami nuo tilto žemyn į upę. Vairuotojas atpažino R.Račinsko automobilį ir pranešė apie įvykį aplinkosaugininkams. Jis tikino matęs, kaip R.Račinskas nuo tilto metė du juodos spalvos polietileninius maišus su gyvulių atliekomis.

Rado 10 maišų

Gavę pranešimą Pasvalio rajono agentūros vyriausiasis specialistas Rimas Čirvinskas su kitais agentūros darbuotojais nuvyko į nurodytą vietą. Pareigūnai iš Mūšos upės ištraukė 10 maišų su atliekomis. Du juodos spalvos maišai buvo išmesti neseniai. Likę maišai vandenyje prariogsojo gana ilgai, nes dvokė ir buvo pakitusi atliekų spalva.

Sužvejoti maišai buvo nuvežti į Pasvalio rajono valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Maišuose rasta išdorotų dviejų elnių, penkių šernų, ir devynių stirnų likučiai.

Trims – baudos

Teisme bandęs įrodyti, jog kaltinamasis R.Račinskas gyvulio atliekas ne užkasė, o išmetė į Mūšos upę, Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis valstybinis inspektorius Albertas Mikašauskas negalėjo teismui pateikti medžiotojų, tą vakarą medžiojusių su R.Račinsku, apklausos dokumentų ir nutarimų nuorašų, už ką jie buvo baudžiami.

R.Račinskas nubaustas medžiotojo pažymėjimo atėmimu dėl to, kad užkasė gyvulio atliekas ne vietoje ir kitą jų dalį išmetė į Mūšos upę. Jo kolegos buvo baudžiami, jog būdami vadovais nepasirūpino, kad gyvulio liekanos būtų sumestos į tam skirtą duobę. Tačiau jiems neskirta bausmė už tai, jog šie prisidėjo prie gyvulio užkasimo. Kartu medžioję nusižengėliai nubausti po 100 litų baudomis.

A.Mikašauskas teismui įrodinėjo, kad visi upėje rasti maišai su atliekomis gali būti išmesti R.Račinsko, kadangi šis medžiojo gegužės, liepos bei rugpjūčio mėnesiais. Per patikrinimą po incidento apsaugos pareigūnai tikrino medžiotojų būrelio atliekų duobę, kuri atrodė visiškai nenaudota.

Teisme inspektorius aiškino, kad R.Račinskas per medžioklę vasaros metu sumedžiojo ne vieną gyvulį, todėl spėjo, kad likę gyvulių atliekų maišai taip pat priklauso kaltinamajam.

Pėdsakų neaptiko

Po įvykio aplinkos apsaugos darbuotojai su R.Račinsku buvo nuvykę į tą vietą, kur, pasak kaltinamojo, jis užkasė gyvulio liekanas, tačiau tos vietos jau nerado. „R.Račinskas mums negalėjo parodyti, kur užkastas gyvulys, nors, kurioje vietoje žvėris krito, gali parodyti tiksliai“, – teisme kalbėjo A.Mikašauskas.

Laukas buvo apartas ir apsėtas. Eugenijus Valintėlis, „Pasvagra“ ūkio bendrovės darbuotojas, kuris aparė lauką, tvirtino jokių požymių nepastebėjęs, jog kažkur lauke būtų buvus kasama gili duobė. „Dirvožemis buvo tos pačios spalvos, nesijautė, jog kurioje nors vietoje būtų minkštesnė žemė. Kraujo aplinkui tai pat nesimatė“, – aplinkosaugininkams pasakojo žemę suaręs darbuotojas.

Kažkam neįtiko

Teisme kaltinamasis aiškino, kad kažkas jį norėjo pakišti. „Kaip galima matyti, kiek ir kokios spalvos maišų metu į upę, jei nuo tilto aplinkui 3 kilometrų atstumu į vieną ir į kitą pusę – plynas laukas. Jei būčiau norėjęs mesti, pirmiausia apsidairyčiau. Nejaugi pamatęs, jog kažkas yra šalia ir mato, taip kvailai elgčiausi? Kažkoks absurdas, kaip iš 3 kilometrų atstumo galima matyti, jog mečiau juodos spalvos maišus“, – samprotavo R.Račinskas.