1990-aisiais, būdamas 16 metų, M. Pitrėnas įkūrė chorą Psalmos, kuriam vadovavo iki 2000-ųjų. Su šiuo choru dirigentas atliko beveik visų epochų Europos chorinę muziką - nuo Renesanso iki šiuolaikinės, parengė daugelį stambių koncertinių programų Lietuvoje ir už jos ribų. Choras gastroliavo Vakarų Europoje, Skandinavijoje, JAV, tapo daugelio tarptautinių konkursų laureatu Italijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, JAV ir kt.

1995-1996 m. dirigentas tobulinosi garsiojoje Zalcburgo muzikos ir vaizduojamojo meno mokykloje Mozarteum (Universität Mozarteum Salzburg) profesorių W.Hagen-Groll ir K.Kamper klasėse; čia įgijo choro dirigento bakalauro diplomą su pagyrimu. Vėliau dalyvavo žymių dirigentų: E.P. Salonen, J. Panula, (Suomija), H.Rilling (Vokietija), F.Bernüs (Vokietija) seminaruose bei meistriškumo kursuose.

Modestas Pitrėnas kaip simfoninis dirigentas parengė daugelį koncertų su Lietuvos Nacionaliniu, Valstybiniu, Mažosios Lietuvos, Lietuvos muzikos akademijos simfoniniais, Lietuvos kameriniu orkestrais.

Jau daugelį metų dirigentas kviečiamas dirbti su Šiaurės Reino-Vestfalijos jaunimo simfoniniu ir kameriniu orkestrais. 2001 metais jis tapo Vilniaus B. Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos simfoninio orkestro meno vadovu bei dirigentu.

Nuo 2003 metų – M.Pitrėnas – Lietuvos muzikos akademijos dirigavimo katedros asistentas.

Pastaraisiais metais dirigento veikloje ypatingą vietą užima bendradarbiavimas su Lietuvos Nacionaliniu simfoniniu orkestru, lėmęs tolimesnę jauno dirigento karjerą. Su šiuo kolektyvu jis parengė, L. van Beethoveno, R.Schumanno, N. Rimskio – Korsakovo, G. Mahlerio, C. Debussy, W.Lutosławskio ir kitų kompozitorių stambių kūrinių koncertines programas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Dirigentas bendradarbiauja su žymiais Lietuvos ir užsienio solistais, smuikininkais T. Grindenko, V. Čepinskiu, P. Bermanu, B. Skride, violončelistais D. Geringu, A. Noras, R. Armonu, J. Moser, pianistais P. Donohou, P. Geniušu, Ph. Giusiano, vokalo meistrais S. Stonyte, V. Noreika, L. Grodnikaite, V. Prudnikovu ir kitais.

Ryškiausias Modesto Pitrėno laimėjimas – I premija ir Aukso medalis VII-me tarptautiniame G. Fitelbergo dirigentų konkurse Katovicuose (Lenkija). Tai pirmas Aukso medalis, paskirtas Lietuvos dirigentui tokiame prestižiniame konkurse. Šis laimėjimas suteikė dirigentui galimybę bendradarbiauti Lenkijoje su Silezijos (Sląnska), Sudetų (Sudecka), Pamario (Pomorska) ir Krokuvos filharmonijomis.

Šiuo metu M. Pitrėnas – Kauno miesto simfoninio orkestro vyr. dirigentas bei Lietuvos nacionalinės filharmonijos dirigentas, o nuo 2006 m. yra pakviestas diriguoti ir savarankiškai statyti R. Strausso Salomę, R. Vagnerio Walkiriją, R. Portman Mažąjį princą, baletus Raudonoji Žizel ir Graikas Zorba Lietuvos Nacionalinėje Operoje. O nuo 2007 m. dirigentas kviečiamas diriguoti Latvijos Nacionalinėje operoje.

Ženklią vietą M. Pitrėno veikloje užima vadovavimas polistilistiniams ir daugiažanriams projektams, jungiantiems klasiką su šiuolaikine pop kultūra. Čia paminėtini miuziklai ir simforoko projektai, taipogi arti 50 šiuolaikinės rock ir pop klasikos aranžuočių simfoniniam orkestrui.

M. Pitrėno diskografijoje – aštuonios simfoninės ir chorinės muzikos kompaktinės plokštelės.

Popietė su M. Pitrėnu vyks gruodžio 14 d. (sekmadienį) 16 val. Vilniaus rotušėje. Popietę veda Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją